In urma scandalului provocat de concesionarile ilegale facute de catre administratia din Rasca, datorita carora o seama de persoane cu "greutate" in sferele politice si administrative ale judetului Cluj au primit terenuri pentru a-si construi case de vacanta, prefectul judetului Cluj, Alin Tise a facut o serie de verificari cu privire la niste terenuri apartinand comunei Apahida. Se pare ca in zona localitatii Campenesti concesionarile ilegale sunt mai numeroase, iar o mare parte dintre actorii episodului Rasca se regasesc si aici.

Neregulile aparute in actele de concesionare ale terenurilor din zona Campenesti "sunt mai grave decat la Rasca", a declarat prefectul judetului Cluj, Alin Tise.

Se pare ca din totalul de 2.300 de contracte de concesiune, doar 100 au autorizatie de constructie, iar modul in care aceste contracte au fost intocmite nu indeplinesc conditiile prevazute de lege.

Conform informatiilor prezentate de catre Prefectura Cluj, in urma controlului s-a observat ca, incepand cu 2001, primarul din Apahida a fost cel care a decis modul in care si, mai ales, cui vor fi concesionate terenurile valoroase din zona Campenesti.

La nici una din licitatii nu s-a intocmit studiul de oportunitate, iar in anii 2001 si 2002 au existat doar doua caiete, pentru toate licitatiile de concesionare de terenuri, care nu au fost aprobate prin hotarare de consiliu, conform legii.

Verificarile au scos la iveala faptul ca in cazul unor licitatii s-a stabilit o suprafata mai mare decat cea prevazuta de lege, 250 mp. Aceasta este limita stabilita pentru constructia de case de vacanta, dar unii proprietari au primit pana la peste 1.000 de metri patrati de teren.

De asemenea, publicitatea concesionarilor a fost facuta prin intermediul unui singur anunt pe an, pentru toate licitatiile, ceea ce a facut ca participantii la licitatii sa se aleaga doar din cercuri restranse.

Ca o particularitate a licitatiilor realizate intre 2001 si 2005, anexat proceselor verbale de licitatie s-au pastrat deschise doar ofertele castigatoare. Ofertele necastigatoare s-au pastrat nedeschise, fiind valabile pentru licitatiile ulterioare, fara limita de timp, pentru parcelele ramase neadjudecate.

Prefectul Tise a informat ca in aceste situatii au fost organizate licitatii cu strigare, in care persoana care oferea mai mult castiga si dreptul de a-i fi deschisa oferta.

Chiar si prin astfel de proceduri, se pare ca majoritatea proprietarilor au omis sa demareze procedurile de obtinere a autorizatiilor de constructie in termenul prevazut de lege. Ca atare, exista un numar mare de contracte fara suprafata specificata si fara destinatie.

Prefectul Alin Tise a solicitat Consiliului Local Apahida si primarului comunei demararea demersurilor necesare pentru reintrarea in legalitate. Cu privire la identitatea proprietarilor, prefectul a declarat ca "echipele sunt cam aceleasi ca cele din Rasca".