Licitatia pentru vinzarea terenurilor si a halelor este conditionata, insa, de emiterea unor acte normative prin care statul ar sterge datoriile fostului combinat de utilaj greu, prin ordine comune ale Ministerului de Finante si Ministerului Economiei si Comertului.

Reprezentantii Fortus vor sa obtina pe viitor un imprumut de trei milioane de euro, dupa ce vor plati cele 2,5 milioane de euro datorate Bancii Comerciale Romane. Incepind de ieri, noul presedinte al Consiliului de Administratie este Andrei Meletie, avocat de profesie si actionar al firmei bucurestene Metalexportimport, proprietarul combinatului iesean.

Prefectul Radu Prisacaru spune, insa, ca actionarii Fortus nu vor beneficia prea curind de sprijinul sau si ca asteapta ca, mai intii, „Metalexportimport sa investeasca ceva in combinat si abia apoi sa plece cu vreun ban din Iasi".

Fostul combinat de utilaj greu va renunta in viitorul apropiat la o parte dintre terenurile si halele pe care le detine. Ca sa scape de restantele catre Banca Comerciala Romana, careia ii datoreaza inca din 2002 aproximativ 2,5 milioane de euro, conducerea Fortus a decis sa vinda o parte dintre active.

„Fortus detine peste 150 de hectare de teren, o suprafata mult prea mare pentru activitatea actuala a societatii. Activitatea va fi restrinsa, astfel vom reusi sa platim si datoriile catre banca, pentru a contracta un alt credit, de trei milioane de euro.

Vom avea, insa, nevoie de sprijinul autoritatilor locale, care ar putea ajuta prin insistente la AVAS sa se obtina un aviz favorabil in acest sens.

Astfel s-ar urgenta emiterea ordinelor comune ale Ministerului de Finante si Ministerului Economiei si Comertului, prin care unitatea scapa de datorii si se poate redresa, vinzind o parte dintre active", a declarat ieri Paul Tudor, fost presedinte al Consiliului de Administratie al societatii comerciale Fortus SA si, in prezent, actionar la Metalexportimport, firma care patroneaza combinatul iesean.

Un avocat, in fruntea combinatului

In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, care s-a desfasurat ieri la sediul Fortus, a fost ales un nou presedinte pentru Consiliul de Administratie. Avocatul bucurestean Andrei Meletie, cel care detine 9% din pachetul de actiuni al societatii Metalexportimport, este incepind de ieri noul presedinte al C.A., dupa sase luni in care combinatul n-a avut decit doi vicepresedinti ai C.A.

„Andrei Meletie este acum la notar, ocupat cu semnarea actelor care ii confera prerogativul de presedinte al Consiliului de Administratie", ne-a explicat Paul Tudor motivul pentru care noul presedinte al C.A. nu s-a putut intilni ieri cu presa. Tot in cadrul AGA s-a luat hotarirea de a reduce numarul membrilor Consiliului de Administratie, de la noua, citi erau pina ieri, la sapte.

In acest moment, datoriile firmei iesene depasesc 1.000 de miliarde de lei, la care se adauga alte 50 de miliarde de lei, reprezentind lefurile celor 1.850 de salariati. Angajatii nu si-au incasat salariile din luna noiembrie a anului trecut.

Prefectul: „Sa investeasca si apoi sa plece cu vreun ban din Iasi"

Vinzarea activelor nu este o noutate, prefectul Radu Prisacaru iesind in public la jumatatea lunii trecute cu declaratii care incriminau atunci intentiile conducerii Metalexportimport.

Seful Casei Patrate afirma in luna februarie ca stergerea restantelor de aproape 1.200 de miliarde de lei le va da prilejul actionarilor majoritari ai firmei Fortus sa vinda nestingheriti terenurile din preajma unitatii. „Eu cred ca nu Palas-ul, ci Fortus-ul va deveni cel mai mare «tun» imobiliar din istoria Iasului.

Daca se sterg datoriile, se ridica si sechestrele si cele 150-170 de hectare ale societatii pot fi vindute fara nici o problema. Am primit tot felul de telefoane, in care eram intrebat daca am interese in privinta Fortus. Nu ma impotrivesc vinzarii unor terenuri, dar cer ca acest lucru sa fie facut transparent, nu pe sub mina.

Statul ar putea rezilia contractul si, prin vinzarea unor hale care nu functioneaza, si-ar putea recupera datoriile. Am avut discutii cu persoane din interiorul Fortus, care mi-au spus ca, in continuare, se vind utilaje, iar banii merg catre Metalexportimport, fara a mai trece prin contabilitatea de la Fortus", declara in urma cu o luna Radu Prisacaru.

Nici ieri prefectul nu era mai incintat de ideea de a vinde active a celor de la Metaexportimport. „Mai intii trebui sa se ridice sechestrele de pe terenurile si halele pe care vor sa le vinda si nu cred ca acest lucru va fi prea usor. Astept ca persoanele de la Metalexportimport sa-si onoreze datoriile fata de combinat si abia apoi sa inceapa sa vinda.

Pina acum nu au investit nimic in fabrica si nu au dreptul sa plece cu vreun ban din Iasi", ne-a declarat ieri Radu Prisacaru. El a adaugat ca, in acest weekend, va incerca sa discute si cu oamenii politici din Iasi problema de la Fortus.

„Nu ma pot pronunta inca privind o sustinere a celor de la Metalexportimport in fata AVAS sau a Finantelor, atit timp cit ei nu au venit niciodata sa discutam la Iasi. Intotdeauna ne-am intilnit la Bucuresti", a adaugat prefectul, care a reamintit ca una dintre cele mai grave probeleme ramine cea a omenilor, care nu si-au mai incasat salariile de citeva luni.