Organizatia judeteana a PNL Braila a fost dizolvata. Aceasta decizie a fost luata de Inalta Curte de Onoare si Arbitraj ca urmare a certurilor din filiala braileana si neintelegirolr dintre membrii si conducerea intrimara a organizatiei.

Prin dizolvarea organizatii judetene a PNL, lucrurile se vor relua de la zero, adica se vor face noi inscrieri in partid, vor avea loc alegeri in toate structurile si astfel se va stabili exact numarul d emembri ai PNL si conducerea exacta a partidului.

Cu privire la acest lucru, presedintele Curtii de Onoare si Arbitraj, Bogdan Olteanu, prezent la Braila, a declarat ca organizatia a fost dizolvata deoarece au fost incalcate mai multe puncte din protocol.

„Curtea a constatat ca, intrucat nu s-au putut tine alegeri la timp si intrucat nu exista o inregistrare corecta si verificata a listelor de membri, organizatia nu este functionala conform statutului si ca atare vom proceda la reconstituirea acestei organizatii.

De aceea, considerand ca alesii locali si nationali ai partidului, adica primarii, consilierii locali si parlamentari sunt membri si raman membri, ii vom ruga pe toti ceilalti membri ai partidului din judetul Braila sa se reinscrie la nivelul organizatiilor lor locale; se vor forma comitete de initiativa in fiecare unitate administrativ- teritoriala in municipiu si judet si un comitet de initiativa judetean care vor organiza alegeri in plan local si apoi conferinta judeteana. Este vorba de o dizolvare de organizatie".

Bogdan Olteanu a precizat ca au fost incalcate prevedrile art. 26 privind conditiile pentru functionarea unei organizatii dar si art. 92 care se refera la organizarea alegerilor la un an dupa Congresul partidului. „Sunt mai multe prevederi statutare care au fost incalcate, una este cea din art. 26 care se refera la conditiile pentru functionarea unei organizatii judetene, numar de organizatii locale si numar de membri si am constatat ca nu exista numarul de membri intrucat bazele de date nu sunt intocmite conform prevederilor statutare.

De asemenea mai e o problema, inscrierile de membri in plan local nu au fost aprobate in plan judetean, e vorba de un numar minim de 300 de membri care trebuie sa fie trecuti prin Biroul Permanent Judetean si prin toate procedurile statutare. De asemenea nu s-au respectat prevederile art. 92 care se refera la organizarea de alegeri in plan judetean in termen de un an de la Congresul Partidului. Organizatia a suferit suficient de mult din cauza faptului ca lucrurile nu au mers in ultimul an. Noi vrem sa punem organizatia pe picioare si vrem sa o luam de jos in sus. Nu trebuie sa vorbim despre sanctiuni.

Membrii vor decide cine vor sa ii reprezinte. Cred ca fiecare dintre noi si de la Bucuresti si de la Braila avem partea noastra de vina dar nu ma intereseaza acest lucru, vreau sa avem din nou o organizatie care sa functioneze si ea va functiona doar atunci cand ii va reprezenta pe membrii sai.

Cine va dori se va reinscrie in partid si din acel moment isi vor alege conducerea. Se va desemna un comitet de initiativa la nivel judetean si unul municipal. E foarte posibil ca Teodor Melescanu sa se ocupe in continuare de Braila. Din aceasta cauza am simtit nevoia sa o luam de la zero caci altfel nu se putea. In trei luni se vor organiza alegeri la Braila".

„Am solicitari de a veni la PD atat oameni care sunt ramasi in PNL, deci sunt alesi cat si membri de rand care au fost radiati din evidente, sustine presedintele PD Braila, Horia Vasioiu.

In ceea ce-l priveste ca partener de Alianta pe presedintele PD, deputatul Horia Vasioiu a declarat ca nu doreste sa comenteze acest lucru dar important este ca trebuie cat mai repede limpezite lucrurile „pentru ca odata cu alegerea noilor structuri de conducere la nivel local va putea sa functioneze cu adevarat Alianta la Braila. Astept cu nerabdare noile alegeri si totul sa revina pe fagasul normal pentru a incepe o colaborare cu PNL-ul. Eu sunt adeptul unor solutii radicale in aceste situatii, ma refer aici la toate partidele altfel perpetuezi in permanenta o incertitudine, o mancatorie care nu se va termina niciodata.

Din pacate, cred ca nici acum nu s-a luat solutia radicala. Eu nu spun sa-i tai capul lui Cibu, lui Sabau sau lui Gabriel Sandu. Cred ca solutia adoptata nu e buna.

Dizolvam toate organizatiile, membri de partid nu mai avem dar in continuare raman membri de partid cei care au fost alesi adica primarii, parlamentarii, alesii locali.

Ce, ei sunt mai nemembri fata de ceilalti? Ori nu o faci cu nici unul ori ii scoti pe toti si vezi cine se reinscrie in partid si atunci poti fi sigur ca cei care s-au reinscris sunt alaturi si sunt cu adevarat membri de partid".

Presedintele PD a precizat ca si in Partidul Democrat a a vut loc o „curatenie" in anul 2001 cand a fost ales in fruntea partidului Traian Basescu. „Noi, in 2001 am refacut toate organizatiile prin schimbari de carnete si adeziuni. Au fost fiecare intrebati daca vor sau nu sa ramana, inclusiv eu am facut acest lucru.

Am luat aceasta masura pentru ca dupa ce a fost ales Traian Basescu in functia de presedinte al partidului, am inceput sa facem curatenie in partid. Am avut alegeri in toate organizatiile. Daca se vrea cu adevarat, se vor reorganiza in trei luni cum a spus Bogdan Olteanu.

Problema este ca noi ca PD in Alianta la Braila in mod institutional nu avem cu cine discuta".

Liderul democrat a adaugat ca a primit solicitari de la fosti membri PNL de a se inscrie in PD dar protocolul il impiedica sa ii primeasca. „Am solicitari de a veni la PD atat oameni care sunt ramasi in PNL, deci sunt alesi cat si membri de rand care au fost radiati din evidente.

Unii mi-au zis ca facem fuziunea mai devreme asa. Pe mine ma opreste protocolul sa-i primesc. Vis-a-vis de ceilalti, adica membrii radiati, trebuie sa discutam pentru ca avem si noi o structura de partid, ca nu pot face ceva de capul meu. Dar, de discutat vom discuta.

Nu consider atat de vinovata organizatia de la Braila cat cea de la centru. Cei de la Bucuresti ar fi trebuit demult sa ia o decizie. Odata cu alegerile se vor limpezi cat de cat apele. Dar acum, nu stiu cum e statutul lor de partid dar mi se pare o chestie gresita sa inscrii in partid angajati.

Probleme in Alianta sunt datorita faptului ca nu se respecta protocolul".