Presedintele PSD, Mircea Geoana, a fost fortat sa ceara, "in mod politicos", demisia fostului presedinte executiv al partidului, Adrian Nastase.

Geoana a fost nevoit sa faca acest pas atat din cauza imaginii negative a lui Nastase, creata in urma recentelor scandaluri, cat si ca urmare a presiunilor exterioare si mesajelor venite din sfera politica europeana.

Incapacitatea de a se impune in fata lui Nastase este principala critica adusa de "grupul de la Cluj" presedintelui PSD, Mircea Geoana. Deciziile si actiunile viitoare ale acestuia vor fi decisive, in opinia grupului PSD de la Cluj, pentru "capacitatea de a-si asuma decizii curajoase in momente delicate".

Vicepresedintele PSD si liderul "grupului de la Cluj", Ioan Rus, considera ca intalnirea liderilor pentru discutarea crizei nu reprezinta o solutie. "Noi am solicitat inca din primavara clarificarea relatiilor de la varful partidului si l-am creditat pe presedinte pentru recuperarea restantelor privind reforma in PSD.

Sprijinul pe care i l-am acordat nu se opreste la jumatatea drumului. Dar Mircea Geoana, pentru a deveni pe deplin liderul partidului, trebuie sa demonstreze capacitatea de a-si asuma decizii curajoase in momente delicate.

Altfel, va ramane doar un asistat si o simpla speranta politica, pana la finalul mandatului sau", considera Rus. "Avem in fata doua optiuni& acceleram reforma in partid sau ne sinucidem colectiv prin decizii dictate de interes sau de stari emotionale", este punctul de vedere al vicepresedintelui PSD.

In mod similar, senatorul PSD, Vasile Dincu, a criticat vocile din interiorul PSD care sunt de acord cu constituirea unui Congres extraordinar pentru schimbarea conducerii. "In acest moment exista tot felul de idei din afara care bulverseaza conducerea, iar organizatiile de sector au devenit mari judecatori ai moralitatii", ne-a declarat Dincu.

Acesta considera ca adunarea conducerii PSD "nu se poate substitui unui congres". In acelasi timp insa, Dincu este de parere ca "momentan nu are nici un sens convocarea unui congres extraordinar, deoarece nu exista inca o alternativa importanta care sa justifice o asemenea actiune.

Nu rezolvam nimic prin intermediul unui congres extraordinar. Peste doi ani se va incheia mandatul de presedinte si doar atunci vom face un bilant al activitatii sale", a adaugat acesta.

Ca si Rus, Dincu este de parere ca "Nastase si Geoana ar trebui sa comunice si sa cada la un acord. Intr-adevar, presiunea e mare asupra lui Geoana, atat din interior, cat si din afara, dar va trebui sa isi exercite puterea de presedinte al partidului".

"Geoana ar trebui sa se impuna", a fost mesajul final al senatorului PSD, Vasile Dincu.

Declaratia presedintelui PSD, Mircea Geoana, la inceputul acestei saptamani, a fost relativ delicata, avand in vedere criza din interiorul partidului. El a spus ca partidul i-a oferit lui Nastase "posibilitatea" sa plece din functie de la Camera Deputatilor si din partid.

"I-am spus sa faca un gest de demnitate si de curaj. Adrian Nastase a reprezentat un moment important pentru partidul nostru".