Italienii de la Bi Va Fil, inscrisi in cursa pentru sectia fire a combinatului iesean, s-au razgindit in ultimul moment asupra deciziei de a cumpara activul.

La nici zece minute dupa ce s-a dat startul licitatiei de ieri si la doua minute dupa ce a fost intrebat daca accepta pretul de pornire, intreprinzatorul italian a replicat scurt: „No!" Reprezentantii AVAS vor incerca din nou peste doua saptamini sa vinda sectia fire, la acelasi pret ca ieri: 3,6 milioane de euro.

Daca la urmatoarea licitatie se mai inscrie o firma, cei de la Bi Va Fil ar putea cumpara sectia la jumatate de pret, statul fiind obligat sa-si adapteze oferta in functie de cumparatorii inscrisi in cursa. Tot ieri, un grup de aproximativ o suta de muncitori, disponibilizati in luna decembrie a anului trecut, au cerut sa li se plateasca salariile promise de conducere in urma cu patru luni.

La nici doua minute dupa ce au fost intrebati daca sint dispusi sa ofere pretul de pornire, de aproape 3,7 milioane de euro, reprezentantii Bi Va Fil au replicat scurt: „No!" Raspunsul lor, departe de cel asteptat de conducerea fostului combinat de fire si fibre sintetice si de reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), n-a mai lasat loc la replica.

Cei prezenti in sala s-au mobilizat imediat si au intocmit procesul-verbal al licitatiei care s-a terminat la nici zece minute dupa ce a inceput. Cu toate ca au depus o garantie de peste 110.300 de euro, italienii n-au vrut cu nici un chip sa accepte pretul la care a fost evaluata sectia fire si terenul aferent, de aproximativ 39.200 de metri patrati.

Pretul sectiei s-ar putea injumatati

Intreprinzatorii de la Bi Va Fil Ro, firma infiintata in acest an, la 27 februarie, vor participa si la urmatoarea licitatie, care va avea loc peste doua saptamini. Cu toate acestea, viitorii proprietari ai sectiei fire au sanse sa cumpere la jumatate de pret activul de la Terom doar daca in cursa se mai inscrie un concurent.

„Daca nici unul dintre cei doi ofertanti nu este de acord cu pretul de pornire, atunci se poate cobori in trepte, ajungindu-se la 50% din pretul de pornire, dupa modelul olandez. Abia la a treia licitatie, daca se prezinta un singur ofertant, pretul poate cobori la 30% din cel de pornire al licitatiei.

Nu ne-am asteptat la raspunsul de astazi, dar cred ca este vorba despre un pariu pus de directorul Bugeag, de la Moldosin Vaslui, care i-a sfatuit rau pe cei de la Bi Va Fil. Interesul era ca italienii sa cumpere Moldosin, nu Terom", a declarat Mihai Orzan, directorul general al societatii Terom SA Iasi.

Inca doua active scoase la vinzare

Peste doua saptamini vor fi scoase la vinzare si celelalte doua active, respectiv sectia fibra si sectia fibra-folie, impreuna cu terenurile aferente, de 22.069 si 11.986 de metri patrati.

Desi pentru licitatia de ieri cumparasera caietul de sarcini firmele Bi Va Fil, Yry Transcom Bucuresti, Minet Rimnicu Vilcea, Metex Roman si Euroholding Timisoara, doar prima dintre ele a parcurs si ceilalti pasi pentru achizitionarea sectiei fire. Mai departe a mers doar societatea italiana Bi Va Fil, clienta de peste 15 ani a fostului combinat de fire si fibre sintetice iesean.

De altfel, italienii au infiintat in acest an, pe 27 februarie, o societate romaneasca, Bi Va Fil Ro SRL, sperind ca, astfel, sa cumpere mai usor sectia fire.

Supraevaluat?

Raspunsul italienilor a fost in cele din urma negativ, existind unele voci care spun ca valoarea activului scos ieri la vinzare a fost supraevaluata si ca, in vechea contabilitate, cele trei active erau evaluate impreuna la doua milioane de euro. „Asta era o valoare stabilita in urma cu mult timp.

Valorile au fost reactualizate, ajungindu-se la cele stabilite ca pret de pornire la licitatia de astazi", a spus Mihai Orzan.

Protest al muncitorilor lasati fara lefuri

Cu trei ore inainte sa inceapa licitatia, un grup de aproximativ o suta de muncitori s-a adunat ieri in fata fabricii, cerind sa li se plateasca salariul promis de conducerea unitatii inca din luna decembrie a anului trecut. „Am devenit somer dupa 35 de ani de munca in Terom, ca lacatus mecanic.

Am luat banii de la AJOFM, dar, conform contractului colectiv de munca, trebuia sa primesc si un salariu de la fabrica. Or, nici pina astazi nu am vazut decit 1,8 milioane de lei din cele 4,6 milioane, cit trebuia sa primesc.

Nu sint multi bani, dar, de vreme ce ni s-a promis ca ii primim, de ce sa nu-i luam?! Am vorbit intre noi si ne-am adunat astazi, dar vom veni iar dupa 15 aprilie, cind ni s-a promis ca vom primi banii", spunea ieri Ioan Popovici, fost angajat al societatii Terom SA.

De cealalta parte, conducerea fabricii afirma ca banii nu au fost achitati din cauza lipsurilor financiare cu care se confrunta unitatea. „Am avut de ales intre a plati acest salariu si a cumpara materie prima, pentru ca fabrica sa functioneze. Am ales ultima varianta.

Am reusit sa reluam activitatea dupa o saptamina de pauza, iar materia prima cumparata acum ne ajunge pentru trei saptamini", a replicat Mihai Orzan.