Situata la o aruncatura de bat de Manastirea Galata, comuna Miroslava este cea mai bogata regiune a judetului. Si asta datorita faptului ca este amplasata la marginea orasului. Acest lucru ii confera facilitati dintre cele mai diverse, in ultimii ani rasarind in zona case de vacanta, sedii de firme sau vile cochete.

In conditiile in care asezarea a devenit extrem de curtata de cei cu bani, terenurile situate la sosea au devenit o „mana cereasca" pentru sateni. Mai ales ca metrul patrat a ajuns sa se vinda cu 20 de euro. Aceasta miza ii determina pe localnici sa nu renunte nici in ruptul capului la revendicarea terenurilor, in special a celor situate pe amplasamente bune.

De valoarea ridicata a terenurilor respective si-au dat seama si cei care se ocupa de aplicarea Legii fondului funciar. Cert este ca tot mai multi sateni acuza Comisia Locala de Fond Funciar, in frunte cu primarul Vasile Lapusneanu, de ilegalitati grave in reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri lasate mostenire.

Zilnic, zeci de sateni fac coada la usa sefilor Primariei Miroslava si de cele mai multe ori pleaca tot asa cum au venit, fara ca cineva sa le rezolve problemele sau macar sa-i sprijine cu un sfat. Asa a patit recent o batrina de 76 de ani, Catinca Ciocirlan, care cere inapoi 1,59 hectare, mostenite cu acte in regula de la parintii sai.

Saptamini si luni de-a rindul femeia a fost nevoita sa faca plecaciuni in fata primarului Vasile Lapusneanu si a functionarilor din Primaria Miroslava pentru a-si primi terenul cu pricina. Insa de fiecare data s-a lovit de indiferenta edililor comunei. Satula de sicane, Catinca Ciocirlan a explicat ca singura speranta de a mai rezolva ceva este greva foamei.

De aceea, in cazul in care plingerea sa nu va fi rezolvata, batrina s-a hotarit sa se posteze in fata Prefecturii iesene cu o pancarta la git, pentru a protesta in acest fel impotriva „mafiei" care imparte terenurile in comuna Miroslava.

Functionarii care au lucrat in Primarie au primit terenuri preferential

„Ma lupt de 15 ani pentru un hectar si jumatate de teren aflat in satul Valea Ursului, pe amplasamentul denumit podis, linga unitatea militara. Eu am fost validata de Comisie cu suprafata de 2,09 hectare, dar nu am primit decit 5.000 de metri patrati, pentru care am si titlu de proprietate. Restul de pamint unde e, ca nu am mai primit inapoi nimic?", se plinge batrina.

Catinca Ciocirlan mai arata ca acel teren l-a primit drept mostenire in urma cu mai bine de 50 de ani de la parintii sai, Maria si Gheorghe, care l-au cumparat la rindul lor de la bunicul Ilie Florea.

Batrina aduce apoi acuze dintre cele mai grave unor functionari care mai lucreaza inca in cadrul Primariei Miroslava si care ar fi primit in mod suspect diferite suprafete de teren, in zone foarte bune din localitate.

Ulterior, aceste terenuri, primite „pe ochi frumosi", ar fi fost vindute cu bani grei unor afaceristi din Iasi, paminturile comunei Miroslava devenind in ultimii ani cele mai valoroase din judet. „De-a lungul anilor, sub domnia lui Lapusneanu, functionari de la Primarie au primit preferential terenuri unde au vrut si unde nu au vrut.

Cei care nu sint apropiati ai sefilor din Primarie, rude sau prieteni nu pot rezolva nimic. Nu poti sa-ti primesti inapoi pamintul daca nu esti neam cu primarul. Primaria Miroslava a devenit o oala sub presiune care fierbe inadusit. Oamenii nemultumiti stau zi de zi la coada la usa lui Lapusneanu, care le promite rezolvarea situatiei. La un moment dat vor rabufni cu totii.

Daca pe marii corupti au inceput acum procurorii sa-i intrebe de sanatate, pe cei de la Primaria Miroslava de ce nu-i intreaba nimeni nimic?", spune suparata Catinca Ciocirlan.

Inginerul Plamadeala masoara si imparte doar cu stirea primarului

Femeia ne-a prezentat o lista cu numele unor functionari de la Primaria Miroslava care ar fi primit preferential, de-a lungul vremii, diferite suprafete de teren in zone foarte bune, la sosea. Printre cei care s-au bucurat de „privilegiile" oferite se afla la loc de cinste inginerul agronom Vasile Plamadeala, despre care satenii spun ca este „mina dreapta" a primarului Lapusneanu.

De fapt, inginerul Plamadeala se ocupa de ani buni de masuratorile care se fac in toata comuna. Zeci de localnici il acuza insa ca „face masuratori dupa bunul plac si ca da pamint pe ochi frumosi". In mod curios, barbatul a detinut si mai detine inca in Miroslava mai multe terenuri.

Pe unele insa le-a vindut in anii trecuti, in acest timp el devenind un adevarat fermier cu ograda plina de utilaje agricole.

Pensionarul Octavian Chiruta, fost consilier local si membru in Comisia de aplicare a Legii 18, sustine ca stie numeroase cazuri in care Lapusneanu si Plamadeala au schimbat destinatia unor terenuri situate in zone foarte bune, oferindu-le proprietarilor alte suprafete, in niste ripe sau mlastini de la marginea comunei.

20 de euro metrul patrat

Toate aceste manevre se petrec chiar sub nasul autoritatilor, fara ca cineva sa ia vreo masura. Mai mult, satenii sustin ca toti cei care s-au perindat in anii trecuti pe la Primaria Miroslava au confundat institutia cu propria feuda, luindu-le localnicilor terenurile situate in zone foarte bune, adica la sosea, si oferindu-le la schimb suprafete prin mlastini sau la periferie.

Nemultumitii sint convinsi ca „escrocheriile", dupa cum ei le numesc, au loc in conditiile in care, in ultimii ani, un metru patrat ajunge si la 20 de euro. Contactat telefonic pentru da explicatii cu privire la cauza numeroaselor procese in Justitie initiate de localnici, primarul Vasile Lapusneanu s-a aratat deranjat de intrebarile venite din partea „Jurnalului de Est".

„Poa’ sa fie si 500 de procese pe rol, eu ce sa le fac? Nu le pot da eu pamintul inapoi daca nu sint in regula. Am fost instruit in aceste zile (saptamina trecuta – n.r.) de catre prefect ca toate terenurile se dau oamenilor numai prin Comisia comunala. Cei care au probleme si vin la dumneavoastra la redactie, va rog trimiteti-i la mine.

Femeia despre care imi povestiti nu are deocamdata dreptul de a primi terenul. Inca nu s-a stabilit exact situatia in care se afla acel teren. Nu depinde de mine", a subliniat apasat primarul Lapusneanu, pasind rezolvarea problemei femeii la Comisia comunala.

Subprefectul: Doar Justitia va decide daca a fost vreun abuz

Contactat ieri telefonic pentru a comenta problemele cetatenilor din Miroslava cu Primaria si Comisia comunala de aplicare a Legii Fondului Funciar, subprefectul Florin Ungureanu s-a aratat extrem de transant. „Eu ma bucur ca oamenii au inteles ca singura cale de a-si primi terenurile mostenite este calea judecatoreasca. Justitia este cea care isi va spune pina la urma cuvintul.

Doar judecatorii pot stabili daca la Miroslava este vorba de un abuz. Acest lucru ne ajuta in aplicarea corecta a Legii Fondului Funciar. Magistratii sint in masura sa stopeze toate abuzurile, daca acestea exista", a explicat subprefectul Ungureanu.

In momentul de fata, cel care se ocupa de aplicarea corecta a legilor proprietatii este subprefectul Tudor Leonte, el fiind seful Comisiei Judetene de Fond Funciar din cadrul Prefecturii iesene.