Allen ( Overy, Latern Corporation Limited, Salans, Shearman & Sterling LLP si Freshfields Bruckhaus Deringer au depus oferte pentru licitatia organizata de Fondul Proprietatea in vederea selectarii consultantului juridic international, castigatorul urmand sa fie anuntat in data de 22 martie.

Plicurile cu oferte au fost deschise saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa organizata de Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea la sediul Bancii Nationale a Romaniei.

Scrisorile de interes au fost depuse de 12 case de avocatura& Berwin Leighton Paisner LLP, Crowell Moring, Norton Rose, Clifford Chance, Eversheads LLP, Linklaters, Latern Corporation Limited, Shearman & Sterling LLP, Law Office of Joan Leopold, Freshfields Bruckhaus Deringer, Allen & Overy si Salans, cele cinci firme amintite mai sus depunand oferte.

Oferta financiara are o pondere de 60% din punctajul final, iar diferenta revine ofertei tehnice.

In cadrul ofertei tehnice vor fi punctate mai multe elemente, respectiv numarul de avocati, experienta si proiectele asemanatoare realizate de casele de avocatura internationale, iar oferta financiara este legata de pretul cel mai mic solicitat de societati. "Intentia noastra este sa lucram foarte repede.

Data oficiala de incepere a contractului consultantului juridic international este 3 aprilie, astfel incat in jurul datei de 15 mai sa putem organiza concursul pentru selectarea administratorului Fondului", a declarat presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan.

Consultantul juridic international va redacta caietului de sarcini pentru managerul de fond (societatea de administrare - n.r.) si va organiza licitatia pentru selectia acestuia. De asemenea, consultantul juridic va organiza o serie de conferinte pentru a anunta lansarea Fondului pe piata si va oferi consultanta pentru toate negocierile in care Fondul va fi implicat.

Criteriile cerute au avut in vedere ca societatea sa fie de renume international, sa aiba experienta pe piata de capital si la constituirea unui fond.

Ivan estimeaza ca, pana la mijlocul lunii aprilie, va fi prezentata Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) propunerea de listare a Fondului la Bursa de Valori Bucuresti. "Pentru listare, Fondul trebuie sa indeplineasca cerintele CNVM, care sunt generale, nu speciale.

Fondul trebuie sa dovedeasca Comisiei si actionarilor ca valoarea portofoliului este cel putin egala cu valoarea declarata a capitalului. Asteptam sume importante, de circa jumatate de miliard de euro din privatizarea BCR, a CEC si oferta publica a Romtelecom", a mai spus Ivan.

Fondul urmeaza sa primeasca de la stat contravaloarea unui pachet de 4% din BCR, 9,9% din CEC si 20% din Romtelecom.

Potrivit lui Ivan, valoarea participatiilor detinute de fond la companii listate la bursa este de circa 1,2 miliarde de euro. Daca la acestea se adauga sumele care vor fi primite in numerar se ajunge la circa 2 miliarde de euro.

Luand in considerare si procentele care reprezinta participatii ale Fondului Proprietatea la companiile de utilitati, Loteria Romana si Imprimeria Nationala se ajunge la o valoare a portofoliului care depaseste nivelul capitalului social.

"Auditul si calculele de evaluare vor fi facute pentru toate societatile care sunt in portofoliul Fondului Proprietatea, dar in prima faza ne vom concentra pe societatile mari, care sa ne ajute sa ajungem la aceasta valoare", a afirmat Ivan.

Fondul are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti si un capital social de 3,9 miliarde euro. Capitalul va fi majorat ulterior cu alte active, daca cererile de despagubire vor depasi capitalul initial.

Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005.

Fondul va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa Internationala.