Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Ciopilului Braila a organizat recent un simpozion cu tema „Copii strazii- si ei sunt ai nostri".

La aceasta manifestare au participat prefectul Nicolae Mitroi, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Stancu, subprefectul Mircea Fudulaiche, secretarul general al CJ, Nicu Filote precum si directori de institutii din cadrul Primariei si reprezenati ai fundatiilor din Braila.

Directorul general al DGASPC, Alexandru Sculschi a prezentat o imagine de ansamblu a acestor copii ai strazii, informand autoritatile ca in Braila exista in momentul de fata 55 de astfel de copii. Din totalul lor, 6 copii stau pe strada dar pastreaza legaturile cu familia iar 49 de copii sunt trimisi la cersit.

In privinta gradului de scolarizare, 19 dintre ei merg la scoala, 15 au abandonat-o definitiv iar 21 sunt nescolarizati. Situatia este foarte grava din punctul de vedere al autoritatilor si trebuie gasita o solutie cat mai repede posibil.

Mai mult, 48 dintre copii provin din familii dezorganizate iar restul de 7 sunt din familii constituite. „Copii strazii reprezinta o realitate dramatica pentru Braila. Ei sunt copii in dificultate si aflati intr-o situatie de risc.

Parintii nu-i protejeaza, nu-i controleaza, nu-i indruma si nu raspund adevaratelor lor nevoi. Acestor copiii li se rapeste dreptul la o copilarie normala....Uni supravietuiesc cersind sau muncind, altii lovind, furand sau exploatandu-i pe altii la fel de neputinciosi ca ei.

Noi ne grabim sa-i etichetam si sa-i condamnam, uitand ca ei sunt deja victime", a precizat directorul DGASPC, Alexandru Sculschi.

Sursa citata a explicat ca trebuie gandite niste programe concrete de prevenire a acestui fenomen. „Nu inteleg de ce Primaria nu se implica in aceasta problema, ar trebui infiintat un centru de zi pentru acesti copii, dar asat cere si o sustinere financiara speciala".