In judetul Cluj, rata infractiunilor marunte a crescut alarmant de la inceputul acestui an. Cele mai multe infractiuni se inscriu in categoria furturilor din magazine si din buzunarele cetatenilor.

De la inceputul anului in curs, in judetul Cluj s-au inregistrat 50 de infractiuni de talharie, un numar foarte mare potrivit lui seful biroului de investigatii criminale Mircea Rus.

La capitolul furturi din magazine situatia este si mai drastica& in cele mai putin de trei luni scurse de la inceputul anului, au avut loc cateva sute de astfel de infractiuni. Modul de operare tipic al hotilor din magazine prevede o actiune in grup& in timp ce unul din membrii grupului fura, ceilalti ii distrag atentia vanzatorului.

Furturile au loc in general la ore tarzii, cand exista certitudinea ca in casele de marcat s-au adunat sume considerabile de bani.

Patrunderile prin efractie se fac, de obicei, prin spargerea geamului sau fortarea usii, in ciuda faptului ca majoritatea magazinelor sunt dotate cu sisteme de alarma (aspect reglementat, de altfel, de o lege care ii obliga pe proprietari sa isi doteze magazinele cu sisteme de protectie).

O alta categorie de infractiuni se refera la furturile comise de catre angajati. De obicei, in astfel de cazuri, patronii prefera sa transeze problemele pe cont propriu.

O activitate prolifica

Extrem de "prolifica" s-a dovedit, de la inceputul anului in curs, activitatea hotilor buzunare. Politia primeste zilnic reclamatii referitoare la infractiuni de acest gen, rata saptamanala ridicandu-se la aproximativ 15 - 20 de astfel de cazuri.

Unul din neajunsurile activitatii politiei in acest sens consta in faptul ca "infractiunea de furt din buzunare este extrem de greu de probat", explica Mircea Rus, seful biroului de investigatii criminale. Daca nu este prins la locul faptei, in timpul comiterii infractiunii, un hot poate scapa destul de usor.

Potrivit evidentelor politiei, persoanele care fura sunt in general hoti de meserie. Furturile comise de catre persoane impinse la acest gest de nevoie, pentru ca nu au ce manca, sunt extrem de putine.

Conform Codului Penal, comiterea infractiunii de furt se pedepseste cu inchisoarea de la 3-15 ani. Cei mai multi infractori sunt fie achitati din lipsa de probe, fie primesc in jur de trei ani de puscarie. In cazul hotilor de buzunare, 70 la suta din totalul persoanelor arestate si cercetate pentru furt sunt cetateni de etnie rroma.

VIP-uri printre infractori

Unul dintre cei mai celebri infractori clujeni este Moldovan Grigore Ilie, cunoscut ca si "MGI". Este vorba de un adolescent care a implinit recent varsta de 14 ani, spre marea usurare a cadrelor de politie, carora micul infractor le-a dat de furca de-a lungul timpului.

"MGI" comitea mici infractiuni dupa care se prezenta nonsalant la politie in pentru declaratii, fara a putea fi pedepsit penal pentru faptele sale& nu exista nici o lege care sa prevada trimiterea in urmarile penala, in cazul comiterii de infractiuni, pentru copii sub 14 ani.