Primarii din judetul Cluj s-au intalnit in cursul zilei de ieri cu reprezentantii Prefecturii Cluj, pentru a discuta probleme legate de managementul situatiilor de urgenta si pentru a vota proiectele de dezvoltare pe termen lung a judetului.

Tot ieri, a avut loc si ultima etapa din programul de instruire a primarilor si prefectilor, elaborat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Cu prilejul intalnirii desfasurate ieri intre reprezentantii Prefecturii si primarii din teritoriu, prefectul judetului Cluj, Alin Tise le-a reamintit edililor aflati in conflict de interese, prin implicarea in diferite firme care presteaza servicii pentru administratia locala, sa intre in legalitate.

"Este bine sa aveti afaceri, dar nu implicate in administratia pe care o conduceti", a subliniat prefectul Tise. Primarilor li s-au prezentat si prioritatile in procesul de dezvoltare a judetului, precum si proiectele de asimilare a banilor proveniti din programele sustinute prin intermediul Comunitatii Europene.

Strategia de dezvoltare a judetului Cluj a fost votata in unanimitate de catre primarii prezenti la intalnire.

Prefectul Alin Tise a profitat si de aceasta ocazie pentru a evidentia lipsa de profesionalism a unor primari care nu au luat in serios avertismentele in legatura cu posibile situatii de urgenta generate de previziunile meteorologice nefavorabile.

Gata cu teoria!

Instruirea primarilor si prefectilor pe baza "Manualului privind managementul situatiilor de urgenta in caz de inundatii", elaborat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, s-a incheiat in cursul zilei de ieri, in cadrul aceleiasi sedinte, gazduite in cladirea Univers T.

Acesta a fost ultima instruire de acest fel, iar programul urmator prevede un exercitiu pilot, de simulare a inundatiilor pe raul Somes, in judetele Cluj, Bistrita Nasaud si Salaj.

Exercitiul, organizat in colaborare cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si autoritatile locale, va consta intr-o aplicatie practica a procedurilor de actiune cuprinse in Manualele pentru managementul situatiilor de urgenta in caz de inundatii.

In acest exercitiu sunt implicate toate structurile de la nivel bazinal, judetean si local, care actioneaza in cazul situatiilor de urgenta generate de inundatii.

In cadrul exercitiului, se va verifica functionarea fluxului informational de avertizare-alarmare a populatiei, precum si modul de colaborare a acestor structuri, pentru a interveni rapid in situatii critice.

In perioada 6 februarie - 29 martie 2006 s-au desfasurat 11 actiuni de instruire a primarilor, la nivelul fiecarei prefecturi din tara, si de instruire a prefectilor, la nivelul Directiilor de Ape.

Principala problema evidentiata de catre prefectul Alin Tise a fost serviciul de permanenta al primariilor. Prin acest serviciu se urmareste comunicarea eficienta intre prefect si primar pentru ca, in caz de necesitate, acesta din urma sa poata fi informat in timp util de anumite probleme ce ar putea sa apara.

"Toti primarii sustin ca sunt pregatiti in situatii de urgenta. Dar, cand incerci sa ii contactezi telefonic nimeni nu iti raspunde la sediul primariei. Serviciul de permanenta este cea mai mare problema", a declarat prefectul Alin Tise.