Deputatul PD Cluj, Daniel Buda considera, la fel ca si presedintele PD, Emil Boc, faptul ca votul din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) nu reprezinta un impediment pentru deconspirarea securistilor.

Acesta sustine ca, in primul rand, este important ca CSAT sa isi indeplineasca atributiile, iar alegerea lui Corneliu Turianu in locul lui Ticu Dumitrescu nu reprezinta un fapt grav deoarece presedintele CNSAS nu poate face o diferenta in interiorul Consiliului daca nu este sprijinit si de restul membrilor.

Buda intareste astfel declaratiile lui Boc punand accent pe institutie in ansamblu si nu pe oameni. De asemenea, Buda nu considera ca PD va avea de pierdut ca imagine din acest conflict cu PNL.

Dimpotriva acesta condamna liberalii de faptul ca si-au exprimat dezacordul in public in locul unei discutii private care sa solutioneze conflictul.

Reporter (Rep.): Cat de mult va fi afectata imaginea PD din cauza acuzatiilor de tradare lansate in aceste zile de catre PNL cu privire la votul pentru sefia CNSAS?

Daniel Buda (D.B.): Nu cred ca imaginea PD va fi afectata de aceste acuzatii pe care le gasesc a fi nefondate deoarece Partidul Democrat nu a avut vreo implicatie in alegerea presedintelui de la CNSAS, Corneliu Turianu a candidat dintr-o initiativa personala si nicidecum la cererea partidului.

Pe de alta parte nu cred ca colegii nostri liberali ne pot acuza pe noi de tradare sau ne pot acuza pe noi nerespectarea unor intelegeri in cadrul Aliantei sau in orice caz ar trebui sa-si vada propriile probleme din curtea lor in privinta nerespectarii hotararilor Aliantei.

Cu toate acestea partidul Democrat a apreciat ca este normal sa rezolve aceste probleme in cadrul Aliantei si nu prin iesiri virulente in presa. Din pacate avem un gust amar asupra modului in care intelege PNL sa faca politica sub acest aspect.

Rep.: In ce masura solutia Corneliu Turianu este mai buna pentru activitatea CNSAS decat Ticu Dumitrescu?

D.B.: Nu comentez daca solutia Corneliu Turianu este mai buna decat Ticu Dumitrescu. Acolo a fost rezultatul unui vot secret si eu cred ca ceea ce este important este structura CNSAS care cred ca va fi o structura mai mult decat functionala si care isi ca duce pana la capat, cu bine, mandatul.

Rep.: Cum credeti ca se va finaliza aceasta criza?

D.B.: Criza este artificiala si mentinuta in mod artificial intrucat asa cum am spus este important ce va face acest CNSAS si nu neaparat cine va fi sau nu presedinte in fruntea acestei institutii. Nu are importanta in final.

Poti sa ai un presedinte foarte bun, insa daca restul componentilor din CNSAS fac actiuni care sa impiedice deconspirarea comunistilor nu mai conteaza. Eu cred inca o data ca lucrurile se vor depasi si acest CNSAS va incepe sa-si faca datoria asa cum trebuie.

Rep.: In ce conditii va sustine PD statutul minoritatilor?

D.B.: Partidul democrat a spus intotdeauna ca va sustine acest statut, dar, si este un dar cu litere mari, forma in care va iesi acest statut sunt preocuparile noastre si am spus foarte clar ca nu vom permite crearea unor structuri paralele cu cele ale institutiilor statului.

Partidul Democrat apreciaza ca nu putem crea suprastandarde si Romania nu poate sa fie un poligon de incercare pentru drepturile minoritatilor nationale. In momentul de fata aceste minoritati au atat cadru legal cat si conditiile necesare pastrarii si dezvoltarii identitatii lor culturale.

Nu vom tolera nici un fel de autonomie pe criterii teritoriale. Nu vom tolera niciodata ca o alta entitate juridica sa aiba un drept de veto atunci cand este vorba de cheltuirea banului public.

Rep.: Exista discutii la nivelul conducerii PD ca dupa publicarea Raportului de tara sa se organizeze alegeri anticipate?

D.B.: Nu am cunostinta de astfel de discutii. Ramane pana la urma ca daca aceasta chestiune complicata si complexa sa fie luata in cadrul Aliantei.

Rep.: Cum comentati posibilitatea ca prefectul Alin Tise sa candideze in 2008 pentru Primaria Clujului?

D.B.: Este optiunea domniei sale. Pana in 2008 este foarte multa vreme. Cert este ca Alin Tise s-a validat, prin activitatea pe care a desfasurat-o, ca un prefect foarte bun.

Rep.: Pe dvs. v-ar tenta sa candidati la Primarie?

D.B.: Sunt parlamentar si ceea ce ma tenteaza si ma obliga este datoria de parlamentar. Cel putin deocamdata.