Un articol publicat recent de una dintre publicatiile Trustului GAZETA, care prezenta imprejurarile penale in care a ajuns om de afaceri Vasile Muresan, a pus pe jar mai multe persoane. Am decis sa continuam ancheta si sa incercam sa aflam cine ii netezeste drumul patronului de la Fenali SRL Beclean.

Vasile Muresan este un afacerist versat& pe langa afaceri cu terenuri, acesta s-a ales cu 8 miliarde de lei vechi si din intermedierea dezmembrarii unor obiective industriale, apartinand Terapia Cluj. Una din "afacerile" clujene ale beclenarului include si inselarea unei femei din Cluj-Napoca, Cristina M., care a deschis proces impotriva acestuia.

Cum a ecologizat Muresan Terapia Cluj

Producatorul de medicamente Terapia SA Cluj-Napoca a lansat la sfarsitul anului 2004 programul de ecologizare a propriei platforme chimice. Programul a inclus decontaminarea, dezafectarea, demolarea si refacerea calitatii mediului inconjurator in zonele afectate de productia chimica.

Valoarea de investitie ajunge la 7 milioane de dolari, fiind vorba de unul dintre cele mai vaste programe realizate vreodata in Romania in domeniul ecologizarii. Finantarea este asigurata prin structurile actionariatului. Practic, Terapia SA s-a angajat la o investitie care cuprinde totalitatea obiectivelor de pe platforma chimica a societatii.

In acest proiect a fost inclusa si demolarea unor constructii care nu mai sunt utilizate din anul 1993. Pe acest segment a intrat in actiune Lica Muresan, intermediar inspirat si norocos intre Terapia Cluj si Redivivus Prodcom SRL.

Contractul intre Redivivus Prodcom SRL Bistrita si Terapia SA Cluj, unul din cele mai importante contracte ale societatii bistritene, derulat in patru etape a cate trei luni fiecare, a inceput la sfarsitul anului 2004 si se apropie acum de final. Din dezmembrarea halelor de la Terapia, Redivivus a castigat 35 de miliarde de lei.

Din contractul cu Redivivus, Fenali SRL Beclean a obtinut 8 miliarde de lei, deci nu e de mirare ca "afaceristul" a reusit sa-si deschida complex comercial in Beclean. Avertizat probabil asupra reputatiei beclenarului, Redivivus a avut grija sa incheie cu acesta un contract supervizat de jurist

Contractul nr.4302 din 21 septembrie 2004 are ca obiect prestarea de catre SC Fenali SRL a serviciilor de sortare a materialelor feroase si neferoase in urma dezafectarii de catre beneficiara (SC Redivivus Prodcom SRL) a unor obiecte industriale apartinand SC Terapia SA Cluj, precum si incarcarea materialelor rezultate in urma dezmembrarii in mijloacele de transport ale beneficiarului.

Este vorba de circa 8000-10.000 tone de deseuri. Interesant este altceva, nu ce e la vedere, si anume cum a ajuns afaceristul beclenar sa intermedieze pe 8 miliarde de lei vechi dezmembrarea acestor hale.

Conducerea Redivivus a refuzat sa ofere orice informatie, dar surse demne de incredere ne-au declarat ca beclenarul s-ar fi prezentat la firma bistriteana avansand ideea ca ar putea obtine un contract cu Terapia SA si a cerut un mandat pentru a reprezenta Redivivus la negocieri.

Neincrezatori, dar pentru ca nu aveau nimic de pierdut, cei de la Redivivus l-au mandatat pe Muresan si, in scurt timp, acesta s-a intors cu grasutul contract din care voia, bineinteles, o felie. A obtinut-o, mai ales ca aproape toate afacerile de pe piata fierului vechi se fac prin intermediari.

In consecinta, Muresan si-a angajat niste oameni sa faca sortarea si incarcarea in containere, ca sa nu se spuna ca a muls 8 miliarde doar pentru o intermediere.

Mai interesant este faptul ca Terapia SA a solicitat expres ca materialele sa plece gata sortate din curtea lor, pentru ca altfel, daca ar fi aflat direct de contract, Redivivus putea sa faca treaba si singura, fara sa-l mai cinsteasca si pe Muresan.

Dar, cine are informatia are puterea, asa ca din dezmembrarea Terapiei Cluj, Fenali SRL s-a ales cu 8 miliarde de lei.

De la prietenie la amenintari

Cristina M., din Cluj-Napoca, persoana care l-a actionat in judecata pe mai multe fronturi pe Muresan, l-a cunoscut pe acesta in biroul directorului sucursalei Mindbank din Cluj, Ioan Simut. Inainte de Revolutie, Ioan Simut a fost economist sef la ICRAL Cluj. Dupa Revolutie acesta a ajuns in fruntea Creditbank Cluj (azi iesita din peisaj).

De acolo a trecut la FinansBank si, in final, la conducerea MindBank Cluj. Intr-unul dintre birourile bancare ale lui Simut, l-a cunoscut pagubita noastra pe afaceristul beclenar. Aceasta il rugase, se pare, pe director sa-i gaseasca un om de incredere care sa o ajute sa vanda cele 9,5 ha de teren mostenite la Bistrita.

Incredibil, dar pentru "moralitatea" lui Muresan a girat chiar un director de banca in care femeia avea deplina incredere. In prezenta acestuia, sustine pagubita, au avut loc toate discutiile dintre ea si Muresan.

Pentru ca Muresan a intrat acum in bucluc, directorul cu pricina a fost si el chestionat de procurorii clujeni si, se pare, o da la intors, deranjat ca e tarat prin anchete.

Increzatoare, femeia l-a intrebat pe Muresan ce comision pretinde sau cum se poate achita de obligatii fata de el. Acesta i-ar fi raspuns ca nu are nevoie de nimic, ca face asta doar din consideratie fata de Simut si ca presteaza, efectiv, un act de filantropie...

Din nefericire pentru pagubita, valurile facute si frica cumparatorilor ca ancheta penala ar putea scoate la iveala o eventuala declarare falsa a sumelor reale pentru vanzarea terenurilor, a incins spiritele.

Consecintele? Femeia sustine ca a fost nevoita sa isi schimbe numerele de telefon si sa se mute din cauza amenintarilor la care a fost supusa. "Dupa ce am depus actiunea civila am fost sunata de cel care a cumparat terenul de 15.000 mp (…).

La inceput mi s-a parut un tip ok, a recunoscut ca pretul platit de el a fost de 52.500 euro (vanzarea a fost intermediata de Agentia N. I. sau asa ceva), insa normal ca a declarat mai putin ca sa nu plateasca taxe notariale (putina evaziune... la 2 miliarde si ceva...)

Deci la inceput s-a aratat chiar impresionat de necazul meu si si-a oferit concursul sa ma ajute sa scot banii de la Muresan, ca pe parcurs sa inceapa sa ma ameninte, ba chiar sa ma santajeze ca sa-mi retrag actiunea civila in ceea ce-l priveste pentru ca eu i-am incurcat toate itele…incepuse deja sa construiasca si a si vandut o parte din teren…

Urmare acestei «prietenii» am ajuns sa fiu sunata noaptea la 2-3 sa mi se spuna sa ma uit pe geam ca mi se da foc la casa, la masina, ca mi se ia gatu‘ daca ies din casa.

In consecinta, mi-am schimbat toate numerele de telefon si m-am mutat... stiu ca Muresan Vasile, escroc tipic, nu are absolut nimic pe numele lui... L-a bagat pe fiu-sau la inaintare... care din primii bani primiti de la cumparator si-a luat un Audi A6".

Adevarul il vor stabili procurorii, cert este insa ca dupa afacerea cu terenuri, Vasile Muresan si-a tras firma& FENALI SRL Beclean, inregistrata la Registrul Comertului in 26 august 2004. Firma care a castigat la scurt timp de la infiintare nu mai putin de 8 miliarde de lei de la Terapia Cluj.

SECU risti si castig

Cine are informatia are puterea, se spune, pe buna dreptate.

Despre directorul de banca Simut se zvoneste prin Cluj ca are relatii apropiate cu Virgil Ardeleanu (Vulpea), la fel cum se stie despre Vasile Muresan ca are relatii si mai apropiate cu Adrian Muresan, apelat de cititorii nostri "securistu‘", cel care a lucrat pana in ‘90 la Directia a V-a.

Dupa ce aceasta structura s-a desfiintat, acesta s-a transferat la SRI Bistrita. In urma cu cativa ani s-a pensionat si a lucrat la cateva firme private, printre care, se pare, si la o societate de paza.

Adrian Muresan a si cumparat, de altfel, la un pret modic (10 milioane de lei vechi) o halca consistenta din terenul clujencei noastre.

Ce nu se stie cu precizie este cum a reusit Muresan sa puna mana pe contractul cu Terapia Cluj, daca a fost vorba de noroc chior ori de relatiile pe filiera securista pe care le intretine "cu sfintenie".

Nu e exclus insa, ca intermediarul dintre Fenali si Terapia sa fie tot Simut, avand in vedere ca pe cand era director la CreditBank, a avut ocazia sa-si faca "prieteni" pe la Terapia Cluj, cu atat mai mult cu cat este foarte posibil ca producatorul de medicamente sa fi accesat pe atunci ceva credite de la aceasta banca.

Si daca totul se bazeaza pe relatii, e bine sa nu uitam ca desi intre beclenari Lica Muresan nu e prea bine vazut (vezi comentariile cititorilor), acesta joaca totusi in "Big League", avand trecere si multe usi deschise in lumea buna.

Una dintre acestea ar fi, spun gurile rele, chiar cea de la cabinetul parlamentar al deputatului Augustin Zegrean.