Compania Liviu Rebreanu a Teatrului National Targu Mures, a ajuns, in premiera mondiala, la Paris in cadrul programului cultural francofon „Le francais, un espace de parole" initiat de catre Asociatia „ACTES". Aceasta reusita este rodul parteneriatului dintre Nationalul targmuresean si „Compagnie l’Athanor France".

Pentru aceasta colaborare colectivul targumuresean a pus in scena „Manole ou le don de l'amour" piesa care are la baza „Legenda mesterului Manole" precum si extrase din piesa „Mesterul Manole" de Lucian Blaga.

Actorii Nicolae Cristache, Eduard Marinescu, Liviu Pancu, Bogdan Farcas, Theo Martin, Iulian Praja, Razvan Vicoveanu, Maria Boldizsar, scenografa Clara Labancz, regizorul tehnic Puiu Varga si regizorul artistic Cristian Ioan, promit un spectacol complet in care muzica si poezia se impletesc armonios cu dansurile folclorice.

Proba de foc pentru colectivul targumuresean prezent la Paris va fi joi, 6 aprilie, cand in Sala "Theatre Moliere - Maison de la Poesie" din Paris, va fi prezentata premiera mondiala a piesei. Prezenta Nationalului targumuresean la Paris este o stacheta foarte inalta care le poate aduce gloria sau decaderea. Publicul avizat va da verdictul.

Noi le dorim sa depaseasca cu bine acest moment si daca e posibil sa repuna teatrul romanesc in drepturile de care a fost privat in lunga noapte rosie. Ar insemna cea mai valoroasa scrisoare de recomandare pentru proiectele viitoare care sunt la fel de ambitioase.

Dar deplasarile europene nu inseamna ca in domeniul teatrului criza financiara care a lovit aproape toate ramurile vietii creatoare, nu exista. Dimpotriva, e poate mai pregnanta decat altundeva. Argumentele vin chiar din partea celor ramasi acasa.

"Ar mai fi de spus ca din cauza dificultatilor financiare, plecarea celor de la National a avut loc "la mustata", drept pentru care n-au mai putut organiza o conferinta de presa", era mentionat in e-mailurile pe care Teatrul National le-a trimis presei muresene pentru a anunta "iminenta" deplasarii la Paris.