Firma editoare a saptamanalului „Gazeta de Oradea", Token Media SRL, datoreaza Primariei Oradea peste 500 de milioane de lei vechi, reprezentand chirii neachitate

Potrivit contractului de inchiriere, Primaria trebuia sa evacueze respectiva firma din spatiul pe care il ocupa pe strada Madach Imre nr. 1-5 inca de acum un an si 10 luni

In timp ce zeci de firme oradene au fost evacuate din spatiile inchiriate sau executate silit pentru datorii mult mai mici, Primaria oradeana dovedeste o inadmisibila toleranta fata de „Gazeta de Oradea"

Portret de ipocrit clujean cu fite de anticorupt

O imagine perfecta a ipocritului este Liviu Man, patronul trustului de presa „Gazeta", din care face parte si Gazeta de Oradea. Firmele lui Man au „invartit", numai in 2004, peste 34,4 miliarde de lei. Deci, nu se poate spune ca Man nu are bani. Dar nu ii place sa-si plateasca datoriile. Nici catre proprii angajati si nici catre altii!

Desi ziarele tiparite de firmele patronate de el abunda in dezvaluiri despre coruptie, cazuri de evaziune fiscala si editoriale cu mesaje moralizatoare, „lupul moralist" din Cluj nu a catadicsit sa-si plateasca, de mai bine de doi ani, datoriile catre bugetul local al Primariei si Consiliului Local Oradea, care au pus la dispozitia firmei sale un spatiu generos, cu o pozitie ideala pentru o redactie de ziar, situat aproapre de Primarie, Prefectura, Consiliul Judetean, Politie si alte institutii cu care colaboreaza, de regula, orice publicatie.

Firma care editeaza „Gazeta de Oradea", Token Media SRL, are sediul declarat pe strada Caraiman nr. 3 din Cluj-Napoca. In mod curios, desi suntem in anul 2006, pe site-ul Ministerului Finantelor nu apare situatia financiara a societatii pe 2004 si 2005.

Pare de rasul curcilor, dar societatea care scoate publicatia amintita are un singur angajat, la o cifra de afaceri de 3.562.547.000 lei vechi inregistrata in 2003, cand datoriile firmei erau de „numai" 174.3603.000 lei.

Un rau-platnic favorizat

Cand a iesit pe piata „Gazeta de Oradea", Liviu Man avea o problema: nu avea spatiu pentru redactie.

Asa ca a recurs la o smecherie ieftina: a declarat firma care edita raposatul cotidian regional „Ziua de Ardeal", Exploziv Media SRL Cluj, patronata tot de el, care primise un spatiu de circa 100 mp pentru biroul corespondentului de Bihor, prin evacuarea Uniunii Artistilor Plastici din sediul ultracentral amplasat deasupra barului „Irish Pub", ca si co-editor al Gazetei de Oradea. Firma amintita este inregistrata la aceeasi adresa din Cluj-Napoca la care figureaza si Token Media SRL.

Cu un numar de 5 angajati declarati, aceasta societate, patronata si ea de Liviu Man, avea, la sfarsitul lui 2004, o cifra de afaceri de 8.735.645.000 lei, venituri de 8.957.903.000 lei si datorii de 5.129.829.000 lei (!).

Cifra la care se adauga cea de 540.782.000 lei, datorata cu titlu de „chirii neachitate" Primariei Oradea. Din anul 2001, de cand a primit respectivul spatiu, Exploziv Media SRL si-a platit obligatiile catre bugetul local doar cand a avut chef.

Dupa cum se stie, neplata impozitelor si taxelor locale atrage dupa sine calcularea de majorari de intarziere si sanctiuni prevazute de actele normative in vigoare. Asa s-a ajuns ca firma care editeaza „Gazeta de Oradea" sa datoreze municipalitatii, numai cu titlu de impozite, peste jumatate de milliard de lei.

In timp ce zeci de firme oradene au fost evacuate din spatiile inchiriate sau executate silit pentru datorii mult mai mici, Primaria oradeana a dovedit, ani intregi, o inadmisibila toleranta fata de rau-platnicul clujean.

In majoritatea contractelor de inchiriere, se stipuleaza ca neplata in termenul prevazut a chiriei datorate obliga pe locatar la achitarea de penalitati de intarziere de 1% pe zi, aplicate asupra sumei datorate, iar locatorul isi rezerva dreptul de a cere rezilierea unilaterala a contractului pe motive de neplata si plata de daune interese in termen de 20 (douazeci) zile de la neplata precum si evacuarea silita a locatarului. Din motive pe care le putem doar banui, Primaria Oradea continua sa-i tolereze de mai bine de doi ani pe rau-platnicii de la „Gazeta de Oradea".

„Gazeta datoriilor"

Prin mijloace specifice, reporterii nostri au intrat in posesia documentului care indica datoriile firmei patronate de Liviu Man, respectiv o instiintare de plata din 20.03.2006, din care reiese ca Exploziv Media datoreaza Directiei de Venituri a Primariei Oradea suma de 54.782,58 RON, adica 540.782.580 lei vechi.

Cum din documentul respectiv nu reiesea ce anume reprezinta debitul, am adresat Primariei o cerere prin care am solicitat sa ni se comunice daca S.C. Exploziv Media SRL Cluj Napoca are debite fata de bugetul Primariei Oradea si ce reprezinta acestea.

In raspunsul primit de la Biroul de Presa al Primariei se spune, printre altele: „Intre Primaria Municipiului Oradea si S.C. Exploziv Media se afla in derulare, pentru o perioada de 10 ani, incepand cu 01.09.2001, contractul de inchiriere nr. 201010/06.05.2001, avand ca obiect spatiul in suprafata totala de 67,95 mp, situat in Oradea, strada Madach Imre nr. 1-5, ap. 12.".

In document nu este specificata suma, dar, in schimb, rezulta clar ce reprezinta ea: „chirie neachitata in perioada mai 2004-martie 2006, inclusiv penalitatile aferente calculate in conformitate cu prevederile contractului de inchiriere mentionat".

In finalul raspunsului primit suntem asigurati ca „debitele restante aflate in sarcina S.C. Exploziv Media SRL urmeaza a fi recuperate in conformitate cu prevederile O.G. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala" si ca „in vederea stabilirii obligatiilor fiscale ale S.C.

Exploziv Media SRL, aceasta va fi supusa unui control efectuat pe aceasta tematica de organele abilitate din cadrul Primariei Oradea".

Ceea ce nu se spune in comunicatul Primariei este faptul ca, potrivit clauzelor contractului de inchiriere, firma clujeana trebuia evacuata demult din spatiul pe care-l ocupa, fara sa plateasca, de mai bine de doi ani.

O evacuare ce trebuia facuta de doi ani

In contractul de inchiriere dintre Primaria Oradea si S.C. Exploziv Media se stipuleaza, negru pe alb, la articolul 9, punctul 6: „Contractul se reziliaza de plin drept, prin denuntare unilaterala de catre administrator, prin simpla notificare a chiriasului si fara interventia isntantei de judecata, daca se gaseste in vreuna din urmatoarele situatii: (f) nu si-a indeplinit obligatiile de plata a chiriei, inclusiv majorarile de de intarziere aferente, timp de doua luni consecutiv", sau (i): „nu achita chiria conform art.6, alin. 13 si 14 din contract".

Deci, Primaria Oradea ar fi putut sa-i evacueze legal pe chiriasii rau-platnici de la „Gazeta de Oradea" cu patroni clujeni inca in urma cu un an si zece luni! Mai ales ca Exploziv Media SRL a incalcat si alte prevederi contractuale, ca de pilda „neasigurarea bunului inchiriat in termen de 60 de zile de la incheierea contractului" (articolul 9, lit. n), „neconstituirea garantiei in numerar, prevazuta la art. 5" (art. 9, lit. m), „a folosit bunul impreuna cu terti, prin asociere cu acestia, fara acordul scris al administratorului" (art. 9. lit.c).

Asteptam ca Primaria sa ii evacueze pe smecherii care sperau ca vor reusi sa pacaleasca si aceasta institutie, asa cum i-au pacalit si pe reporterii care au plecat de la „Gazeta", carora Liviu Man nu le-a mai platit salariile pe ultimele luni lucrate la fituica lui de santaj, inglodata in datorii.