De regula in ultimul timp si noi romanii cand ne achizitionam o masina "cu fite" ne place sa ne laudam pe langa calitatile tehnice pe care le are bolidul si cu tapiteria sau cu husele masini care obligatoriu trebuie sa fie din piele.

Dar nu orice fel de piele! Tot fitoasa trebuie sa fie, provenita de la vitele crescute in conditii speciale prin Olanda.

Se zice ca pe terenurile pe care pasc aceste vite nu exista denivelari nu exista scaieti si pietris, nu este nimic care sa puna in pericol integritatea pielii care apoi va poposi pe scaunele unui Rolls Royce prin englitera, sau Mertan ultima generatie pe plaiurile noastre.

Ei, dar vremea celor care stiau sa spuna povesti frumoase referitoare la pielea olandeza, apune usor. Pentru ca (scuzati) conform ultimelor date, se pare ca pielile tabacite ale vitelor care pasc prin pajistile cu palamida ale patriei, sunt cele cu pricina.

"Pieile de vite rasa Hollstein sunt prea subtiri, pentru ca aceste vite sunt prin excelenta vaci de lapte si stau inchise in tarcuri. Nu fac "fittnes" ca Baltata romaneasca, a carei piele este "tabacita".

Fara gluma, pentru husele scaunelor cochetelor masini de mii de euro, tot mai mare cautare o are pielea vitelor de la noi. Prin prelucrarile specifice devine moale si catifelata, asa cum o vedem noi.

Dar este o piele groasa tocmai pentru a rezista solicitarilor zilnice", ne-a spus Iacob Boca presedintele asociatiei crescatorilor de taurine din judetul Mures.

Drumul "Pieilor rosii"

Fiecare abator in care se sacrifica taurine are contracte cu firme care zilnic sau cel tarziu la doua zile colecteaza pieile.

Apoi urmeaza o selectionare pe categorii: o parte merg la argasitorii interni care le prelucreaza, la fabricile de piele, iar pieile care intrunesc anumite calitati cerute la export iau calea Germaniei, Italiei si a altor tari occidentale.

Dupa prelucrarea finala unele piei se poate sa ajunga din nou la noi purtand etichete care sa ateste ca avem in mana un produs 100 la suta occidental, dar cele mai mari si mai frumoase piei "ruleaza" spre industria exclusivista a firmelor constructoare de autoturisme.

Asa ca atunci cand vedem un Mercedes cu scaunele imbracate in huse de piele albe, crem, rosietice sau de ce nu maro sau negre sa nu ne mai grabim sa aplaudam occidentul.

Sa privim mai atent la Baltata care rumega linistita pe o margine de sant si sa ne asezam mai comod in scaunele noastre din piele. Sentimentul ca suntem acasa va fi cu siguranta mai puternic.