Cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca a fost ieri spatiul de intalnire si actiune al micilor ecologisti, elevii liceului "Lucian Blaga". Alaturi de primarul Clujului, Emil Boc, acestia au contribuit la curatarea spatiului verde.

Actiunea demarata ieri in cartierul Gheorghieni va continua pe parcursul lunii aprilie si in celelalte cartiere din oras.

Primaria Cluj-Napoca impreuna cu Consiliul Local si Compania de Salubritate Salprest a organizat ieri o actiune ecologica de curatare a spatiului verde. Actiunea a avut loc in parcul de langa Complexul Mercur, din cartierul Gheorgheni.

La actiune a participat si primarul Emil Boc, care s-a alaturat elevilor Liceului Teoretic "Lucian Blaga". Acestia au strans resturile menajere din intreaga zona. Compania Salprest a contribuit la aceasta actiune cu 3.000 de saci menajeri si manusi, cinci aurospeciale si 30 de oameni.

Copiilor care au participat la strangerea gunoaielor li s-au oferit ciocolata si suc.

Consilierul local Adrian Gurzau a precizat ca "aceasta actiune reprezinta o reeducare a tinerilor, o responsabilizare fata de cetateni. In eveniment s-a implicat si organizatia de tineret PD, alaturi de Primarie."

La actiunea din cartierul Gheorgheni au participat in jur de 800 de copii, atat din clasele primare, cat si liceeni. Cu totii erau nerabdatori sa-l vada pe primar. "Avem emotii ca o sa vina primarul Boc", a spus o eleva de clasa a IX a. "E bine ca s-a facut asa ceva", a adaugat fata.

"Ma simt utila, este o actiune extrascolara si ne simtim bine sa facem ceva si in afara scolii", a marturisit Luisa Sabau, o eleva din clasa a VII a.

Directoarea Liceului "Lucian Blaga", Laura Tomescu, a apreciat valoarea educativa a evenimentului: "Este o actiune de responsabilitate a tineretului, viitorul lor le apartine. Curatenia inseamna sanatate".

"Eu tin cu CFR-isti"

Primarul Boc s-a adresat elevilor prezenti in parc, in cadrul unui scurt discurs, prin care i-a indemnat pe acestia sa pastreze curatenia spatiului in care traiesc. Boc a declarat& "Primaria va sprijini scoala ca si pana acum. Acesta este un avertisment moral tuturor celor care arunca gunoi pe strada.

Este un avertisment, nu o sanctiune. Trebuie sa fim un exemplu pentru copiii nostri". Primarul a subliniat ca pedepsele pentru cei care vand alcool si tigari minorilor vor fi foarte aspre.

Dupa terminarea discursului primarul s-a aflat in mijlocul multimii de copii adunati in parc, a vorbit cu ei si le-a dat sfaturi despre importanta pastrarii curateniei in orasul in care traiesc. O fetita din clasa a II a l-a intrebat pe primar cu care echipa tine la meciul Steaua-Rapid.

Acesta a raspuns: "Cu echipa Clujului, dar diseara cu Steaua. Asta e". La care fetita a replicat inocenta: "Eu tin cu CFR-isti".

In viitor actiunea va continua si in alte zone ale Clujului, prin implicarea altor scoli in curatarea spatiilor verzi. Luna aprilie este luna curateniei, iar Clujul va simti acest lucru.