Acum o luna, GAZETA a dezvaluit faptul ca zona Expo Transilvania urmeaza sa devina un gigantic cartier rezidential, o investitie de 150 milioane de euro. La vremea respectiva, GAZETA a prezentat si principalii investitori, trio-ul Winmarkt - Broadhurst - Eurom Bank.

Ei bine, se pare ca acest proiect nu va fi dus la bun sfarsit avand in vedere disputele care exista intre Primaria Cluj-Napoca si Camera de Comert si Industrie Cluj (CCIC), ambele institutii avand teren in zona respectiva si, mai mult, idei diferite in ceea ce priveste destinatia terenului, care are o suprafata de 5 ha.

Terenul respectiv este printre putinele de dimensiuni mari, pretabile la o investitie considerabila, ramase in Cluj-Napoca.

Zona a fost deja luata in vizor atat de primarie - care detine 3 hectare - cat si de Camera de Comert si Industrie Cluj, care este principalul actionar al SC Expo Transilvania SA, societate prin care, cu ajutorul Regiei de Termoficare, detine si ea o parte din teren.

In aceste conditii, situatia terenului nu este tocmai simpla, avand in vedere faptul ca cele 5 hectare de teren nu au un singur proprietar, iar opiniile vizavi de destinatia terenului sunt impartite.

Primaria vrea mall

Consiliul Local (CL) al municipiului Cluj-Napoca era interesat de constructia pe respectivul teren a unui complex comercial de tip mall. Potrivit unei Hotarari a Consiliului Local (HCL) din data de 28 iunie 2005, in vederea construirii unui magazin de tip mall, Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) si Regiei Autonome de Termoficare (RAT) li s-a retras dreptul de administrare asupra terenurilor in suprafata totala de 5 hectare situate in zona Expo Transilvania. Cele doua regii au obtinut dreptul de administrare asupra terenurilor mai sus amintite in anul 1991 printr-o decizie a primariei.

Unul dintre terenuri, cel al RAT, fusese transferat in anul 1991 catre societatea Expo Transilvania ca aport in natura la constituirea capitalului societatii, iar RAT a devenit astfel actionar la Expo Transilvania.

Prin hotararea luata de catre Consiliul Local, complexul expozitional ramasese practic fara spatiu de functionare. Astfel, societatea Expo Transilvania a dat in judecata Consiliul Local.

In prima faza, Expo a reusit anularea hotararii de Consiliu Local, insa in cele din urma primaria a castigat procesul printr-o sentinta irevocabila, care a fost data in cursul saptamanii trecute.

CCIC vrea blocuri

In paralel cu demersul celor de la Primarie, care doreau construirea unui mall, cei de la CCIC au realizat un proiect care viza atragerea unor investitori la Cluj si construirea unui ansamblu de locuinte pe respectivul teren. De asemenea, proiectul prevedea si construirea unui spatiu multifunctional, a unei parcari si a altor utilitati.

Cu toate ca cei de la Camera de Comert si Industrie sustin ca au ajuns la o intelegere cu primaria in ceea ce priveste terenul pe care aceasta il detine si proiectul lor, se pare ca lucrurile nu stau tocmai asa, primaria nefiind de acord cu planurile celor de la Camera de Comert si Industrie.

Mai mult de atat, se pare ca cei de la CCIC nu au consultat reprezentantii primariei inainte de realizarea respectivului proiect, chiar daca in acesta este cuprins si terenul in suprafata de 3 hectare pe care primaria il detine, acest lucru starnind nemultumirea administratiei locale.

Zona suprapopulata

Viceprimarul Adi Popa ne-a declarat ca nu se stie ce se va intampla cu terenul respectiv. "Dupa aceasta sentinta in favoarea primariei, deocamdata ramane acel HCL care prevedea construirea in acea zona a unui complex comercial de tip mall.

Nu stiu sa se fi ajuns la o intelegere cu cei de la CCIC in ceea ce priveste destinatia terenul respectiv".

Primarul Emil Boc nu este de acord cu ideea construirii in acea arie a unor blocuri de locuinte, deoarece zona respectiva este suprapopulata si nu ar mai fi nevoie de construirea unor blocuri de locuinte asa cum era prevazut in proiectul celor de la CCIC.

De cealalta parte, Nicolae Beurean, consilier la CCIC, ne-a declarat ca "Noi nu am primit nimic oficial prin care sa fim anuntati de sentinta recursului si nu va pot spune nimic de aceasta chestiune. In ceea ce priveste proiectul, nu va pot spune nimic mai mult, deoarece situatia terenului este neclara".