Mai multe farmacii oradene, patronate de prietenii directorului CJAS Bihor, au incasat ilegal, la sfarsitul anului 2003, din bugetul respectivei institutii, miliarde de lei

Cu toate ca dovezile impotriva sa erau incontestabile, Simona Ardelean a scapat basma curata datorita „relatiilor" pe care le are cu filiala locala a Partidul Democrat

Simonei Ardelean nu ii pasa cati dintre pensionarii saraci carora li s-au eliberat retete compensate sau gratuite au putut sa isi procure medicamente si cati au ramas fara ele, disperati

Functii pentru prieteni

Cu toate ca a fost numita in functie de PSD, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bihor, Simona Ardelean, a reusit, gratie relatiilor sotului ei cu Partidul Democrat, sa isi pastreze „scaunul".

Cand s-a modificat legea referitoare la reincadrarea functionarilor publici conform altor criterii (Legea Functionarilor Publici si Ordinului 218/2003 al directorului Agentiei Functionarilor Publici), multe posturi de sefi servicii si sefi birou s-au desfiintat. La CJAS Bihor, insa, au aparut departamente noi.

Intre acestea se numara serviciile Contractare-Decontare-Acreditare, Servicii Medicale Spitalicesti, Servicii Medicale Farmaceutice si Dispozitive Medicale si Servicii Medicina Primara si Stomatologice.

Desi acestea au activitate specific economica, la doua dintre ele, respectiv primele amintite, sunt conduse de medici, respectiv doctoritele Mirela Laza si Adriana Selejan, prietene apropiate ale directoarei generale Simona Ardelean.

In ciuda faptului ca Legea Functionarului Public impunea ca numirea sau promovarea in functii de conducere sa se faca numai prin concurs, directoarea Ardelean a profitat de ambiguitatea legislativa de la momentul respectiv, (iulie-august 2003) si le-a semnat amicelor sale de cafea numirea in functii.

De asemenea, ex-directorul institutiei, Valentin Moldovan, care era, in 2003, simplu consilier in cadrul Serviciului Medical, a fost promovat auditor, desi aceasta functie se obtine doar prin concurs organizat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In acest sens, ANFP a sesizat in scris ilegalitatile, prin Adresa nr.18170/09.12.2003, dar lucrurile au ramas neschimbate. Cu toate avertismentele ANFP privind deschiderea unei actiuni in contencios administrativ, dupa ce s-au efectuat mai multe convorbiri telefonice cu conducerea ANFP si CNAS, lucrurile au ramas asa cum au fost stabilite prin vointa directoarei. Adica, ilegale.

„Cadouri" de Craciun, din banii publici

Moldovan, ca si auditor, controleaza tot ce inseamna finantari din banii Casei de Asigurari de Sanatate catre furnizorii de servicii medicale din judet, respectiv spitale, unitati ambulatorii, farmacii, medici de familie, stomatologi, etc.

Moldovan, impreuna cu economista Liana Malita, au auditat si controlat modul de repartizare a banilor catre farmacii, respectiv o suplimentare de buget din decembrie 2003.

Farmaciile bihorene au fost anuntate telefonic de ordonatorul de credite de la CJAS Bihor, Simona Ardelean, in ultimele zile din decembrie 2003, ca mai pot cheltui inca 4,952 miliarde lei, conform situatiei privind repartizarea fondurilor semnata de dr. Adriana Selejan. Banii alocati suplimentar trebuiau cheltuiti in scurt timp.

Urmau sarbatorile de iarna. S-a acceptat ca farmaciile sa deconteze banii cheltuiti doar pe baza unor simple facturi, contrar normelor metodologice si prevederilor legale (Ordinul 28/2003). Ce nu face omul pentru prieteni?

In Bihor sunt 99 de farmacii. Doar la cateva farmacii, toate din Oradea si patronate de amicii sefei de la Casa Judeteana de Asigurari, s-au impartit aproape 3 miliarde de lei. „Resturile" au fost date la celelalte 90.

Dupa ce banii au fost impartiti rapid intre protejatii directoarei, Valentin Moldovan a efectuat mai multe controale la farmaciile ce fusesera favorizate.

Lista Simonei

In documentul numit „formular de constatare si raportare a iregularitatilor" nr. 16.720/12.02.2004, acesta a constatat „neconcordanta dintre facturi, borderouri si datele de prescriere si eliberare a retetelor pentru luna decembrie 2003, la farmaciile S.C. Roda SRL, Farma Fontana Impex SRL, Farmimpex SRL, Lavanda Farm SRL, Sanifarm S.A. si Merienn SRL

Adica, au fost incalcate de catre CJAS Bihor Ordinul nr.23/15/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-Cadru privind conditiile acordarii medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si dispozitiile medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

In fisa de identificare si analiza a problemei cu nr. 2230/10.02.2004, referitoare la neregulile constatate la Lavanda Farm SRL, Liana Malita si Valentin Moldovan au concluzionat negru pe alb: „CAS Bihor a achitat nejustificat suma de 219.214.924 lei".

La Farmacia Merienn Comimpex SRL, care completase borderourile centralizatoare in 31.12.2003, Moldovan si Malita au constatat „nerespectarea prevederilor legale privind completarea documentelor de raportare financiar-contabile", concluzia fiind, ca si in cazul de mai sus, ca „CAS Bihor a achitat nejustificat suma de 111.845.701 lei". La S.C.

Rodia SRL, din dispozitiile Simonei Ardelean, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bihor a achitat necuvenit 48.657.115 lei.

Cea mai „gogonata" a fost Farmimpex SRL, careia madam Ardelean i-a dat ilegal nu mai putin de 1.274.652.031 lei, conform constatarilor facute chiar de angajatii institutiei, Liana Malita si Valentin Moldovan. La Sanifarm S.A., echipa de control a constatat ca sefa lor virase necuvenit „doar" 192.229.243 lei.

In fine, la Farma Fontana SRL, cei doi auditori au consemnat ca achitata nelegal suma de 126.899.293 lei.

De ce nu are ursul coada si pensionarii medicamente compensate Moldovan, in urma controalelor efectuate de el insusi, a constatat ca banii au fost achitati ilegal de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, sesizand acest lucru… conducerii CJAS Bihor. Adica, Simonei Ardelean.

Desi, ca urmare a celor de mai sus, aceasta a fost cercetata penal si dovezile erau incontestabile, dupa schimbarea puterii politice in toamna lui 2004, dosarul penal al directoarei CJAS Bihor a fost inchis si ea a fost reconfirmata in functie cu sprijinul Partidului Democrat.

In schimb, lui Moldovan, dupa controalele facute in 2004, i se deconteaza telefonul mobil de catre institutie, din bani publici, si este lasat sa faca ce vrea. Cel mai prost a iesit din afacere Liana Malita, care s-a ales doar cu munca.

Fondurile pentru medicamente compensate sunt in continuare insuficiente. Medicii prescriu retete foarte scumpe si farmaciile epuizeaza banii de medicamente compensate si gratuite in primele 3-4 zile ale lunii, iar unii asigurati raman fara medicamente, chiar in conditiile in care fondurile pentru compensate au crescut de la o luna la alta.

Batrani suferinzi se inghesuie luna de luna pe sub usile farmaciilor pentru ca pensia nu le ajunge sa cumpere medicamente necompensate. Certuri, imbulzeala, ore sau chiar zile intregi de asteptare in picioare, de asta au parte pensionarii bihoreni la fiecare inceput de luna.

Simona Ardelean nu stie si nici nu ii pasa cate din retetele eliberate de medici se onoreaza in farmacii si cati dintre bolnavii carora li s-au eliberat retete compensate sau gratuite au putut sa faca rost medicamentele si cati au ramas fara ele, bolnavi, saraci si disperati.