Conducerea Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Braila s-a confruntat de curand cu o situatie neobisnuita.

Un petent a venit la sediul institutiei sa primeasca un aviz pentru un certificat de botez pentru ca apoi acesta sa fie apostilat de catre institutia prefectului urmand ca actul sa fie folosit de persoana in speta peste hotare. Directorul institutiei, prof.Ana Harapescu ne-a explicat ca orice document fie ca este vorba de certificat de nastere, de botez sau de cununie pentru a fi folosit peste hotare trebuie sa intre in acest circuit de avizare.

„Pentru certificatele de botez si cele de cununie care sunt emise de diverse parohii, ele trebuie intai avizate de noi pentru ca atunci cand sunt apostilate de prefect sa fie in legalitate. Pentru a face aceste avizari noi trebuie sa facem o verificare ca sa vedem daca actul apartine institutiei emitente sau daca este un fals.

In cadrul unei intalniri organizate in luna februarie de catre secretariatul pentru Culte din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor cu institutiile deconcentrate din teritoriu cat si cu reprezentantii tuturor cultelor atestate prin lege in Romania s-a pus si problema avizarii unor astfel de certificate de catre Directia pentru Cultura si Culte in cunostinta de cauza deoarece, la ora atuala nu exista o metodologie aprobata prin lege care sa ne spuna cum se produce aceasta avizare.

S-a incercat o varianta care sa ne confere si noua o certitudine ca facem o avizare in cunostinta de cauza dar si o siguranta ca am facut o minima verificare.

Atunci, arhiepiscopul de Bucuresti a propus ca inainte sa punem pe originalul acelui act „avizat" sa verificam la unitatea emitenta daca actul apare si in registrul parohiei cu numar de inregistrare". Conform acestor reguli, directorul institutiei a verificat actul cu pricina la parohia „Sf. Spiridon cel Nou" in urma unei cereri primite din partea unui petent in data de 6 martie a.c.

„Petentul era imputernicit prin act notarial de catre fiica sa din Spania sa obtina apostilarea certificatului de botez. Am facut o adresa catre parohia „Sf.Spiridon Cel Nou" si am constatat cu surprindere ca preotul paroh, al carui nume apare pe certifictul cu pricina, a infirmat semnatura existenta pe certificate, precum si faptul ca actul a fost emis de ei, dar a recunoscut stampila parohiei.

Preotul paroh l-a anulat, si noi l-am luat pentru a-l preda organelor abilitate pentru ca era un fals. Am sesizat Politia Municipiului Braila in data de 10 martie prin adresa nr. 567 in care descriam cele intamplate si ii invitam sa ridice documentul fals.

Intre timp au trecut cele 30 de zile de la data cand petentul a depus solicitarea, nu a mai venit la noi sa-si ridice documentele dar eu m-am rugat sa vina cat mai tarziu deoarece Politia Municipiului Braila nu ne-a dat un raspuns, indiferent care ar fi fost pentru a putea retine actul respectiv si pentru a-i justifica petentului faptul ca a fost retinut certificatul. Daca nu avem un raspuns, eu trebuie sa inapoiez actul acestei persoane iar daca fac acest lucru devin complice la fals in acte.

Iar daca nu le dau inapoi, in ce temei legal le retin mai mult de 30 de zile un document personal al cuiva? Drept pentru care, in data de 5 aprilie am revenit cu o adresa la Politie in care am explicat acest lucru. Nici pana la ora actuala nu am primit un raspuns din partea lor", sustine directorul DPCCPN Braila.

Conducerea Directiei ne- a declarat ca nepasarea Politiei in cazul unei sesizari de acest gen pare a fi un lucru suspect. Pentru a ne lamuri, l-am contactat pe seful interimar al Politiei Municipiului Braila, comisar Costica Arbunea care ne-a declarat intr-o prima faza ca nu stia nimic de acest lucru dar urmau sa se faca verificari.

In urma unei noi contactari telefonice, comisarul Ionel Sarbu, cel care se ocupa de acest caz ne-a declarat ca se deruleaza verificari in acest caz iar daca persoana respectiva va veni sa-si ridice doucmentul, directorul institutiei poate sa i-l dea pentru ca „nu mai are ce face cu un act anulat".

In momentul de fata certificatul de botez se afla la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National. Cei care se ocupa de acest caz nu au venit nici macar sa-l vada. Si totusi, intrebarea directorului institutiei ramane valabila: „Cum poate face Politia verificari daca nu au vazut si nu au luat acest document?"