„Gazeta de Bucuresti" a dezvaluit, saptamana trecuta, ca domnul Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, are un trecut care nu-l recomanda deloc pentru titlul de „campion al luptei anticoruptie".

Fostul purtator de cuvant al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici din epoca uriaselor abuzuri comise de Guvernarea PSD si fostul sef al Protocolului Primariei Capitalei, din epoca Lis, domnul Alistar a obtinut o locuinta din fondul locativ al Municipalitatii, prin metode ilegale si imorale, asa cum reiese de altfel din scriptele primariei.

Actiunea de control, comandata in vara lui 2000, de primarul general Traian Basescu se incheia cu un raport aprobat de edil, acesta constatand ca dobandirea garsonierei s-a facut in mod abuziv.

Pentru a acoperi falsul in declaratii, d-nul Alistar Teodor Victor a depus la Directia Generala de Administrare a Fondului Imobiliar o cerere prin care a solicitat radierea din contractul de inchiriere nr. 1251/1999 detinut de mama sa, Alistar Viorica Elena, pe motivul neintelegerilor familiale si a imposibilitatii convietuirii in acelasi apartament (in fapt nu utilizau locuinta intrucat era in curs de executie). Cererea a fost depusa la 8 mai 2000 si inregistrata nejustificat sub nr. 4219/15 feb. 2000 de catre Directia Generala de Administrare a Fondului Imobiliar."

Omul de incredere al primarului Viorel Lis se insurase la 12 aprilie, iar la 14 aprilie primea o casa de la acesta, desi nu se afla pe un loc eligibil pe lista institutiei si mama sa tocmai primise un apartament cu 3 camere cu suprafata de 105 mp tot de la Primaria Municipiului Bucuresti.

Reactia directorului executiv il descalifica definitiv

Domnul Alistar a condamnat vehement articolul „Lupul Victor Alistar, paznicul stanei anticoruptie", catalogandu-l drept „un atac incalificabil, lipsit de decenta si deontologie profesionala", „un documentar defaimator la adresa intregii mele activitati, incepand cu 1996, bazat pe deformarea realitatii si promovarea neadevarurilor".

„Solicitasem locuinta ca tineri casatoriti, iar eu personal nu aveam nici un contract cu primaria si, nefiind titular, al unei repartitii de la primarie". Asa se disculpa fostul „sambelan" al edilului Viorel Lis, adaugand: „Am solicitat, la 21.01.2000, o locuinta, iar la 14.04.2000, am solicitat in mod expres repartizarea locuintei din Str. Atena nr. 4 prin procedura „miscarea a doua".

Subalternul primarului general a gasit o casa nelocuita si i-a cerut-o sefului de indata, ghidandu-se dupa deviza „Ce-am gasit sa fie al meu!". Este justificarea „atletului luptei anticoruptie" aflat la conducerea organizatiei din care face parte chiar ministrul Justitiei, doamna Monica Macovei.

Marturisirile domnului Alistar nu se opresc aici, pentru ca domnia sa are o criza de sinceritate stupefianta. Recunoaste ca a aparat regimul Cozmanca, cel care a decis concedierea abuziva a mii de functionari publici neagreati de Cabinetul Adrian Nastase. „Am aparat institutia publica, conform atributiilor, lucru pe care l-am facut mai eficient decat cei care o atacau".

Mercenarul lipsit de scrupule de ieri indeamna, in prezent, functionarii publici sa demaste abuzurile si ilegalitatile comise de managerii administratiei publice romanesti, adica sa se transforme in avertizori de integritate.

Tupeul directorului executiv atinge cote paroxistice in momentul in care recunoaste ca a strans probe impotriva avertizorilor de integritate din administratie, atat la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, cat si la Institutul National de Administratie (INA).

„Este adevarat ca am strans probele de la functionarii publici de la INA si i-am consiliat in cadrul Centrului de asistenta anticoruptie al Transparency International Romania (TI-Ro)." Functionarii mentionati de domnul Alistar erau tocmai cei vizati, in 2005, de testele de integritate din cadrul INA si de masurile de combatere a coruptiei, masuri adoptate de noua conducere a Institutului.

Directorul Executiv al organizatiei Transparency International a folosit, asadar, resursele organizatiei pentru a bloca tocmai procesul de deparazitare a Institutului care in-struia functionarii publici din Romania. Intamplator sau nu, fostul director al INA din Guvernarea PSD era prorectorul Ani Matei de la SNSPA.

Sotia acestuia este conducatoarea lucrarii de doctorat elaborate de directorul Alistar. Se pare ca demersurile acestuia vizau si musamalizarea scandalului provocat de dezvaluirile facute de noua conducere a INA, surprinsa de haosul si abaterile de la normele legale depistate dupa preluarea conducerii de la prietenul domnului Alistar.

Transparency International are incredere in managerul Alistar

„Gazeta de Bucuresti" a cautat probe care sa-l disculpe pe fostul sef din Primaria Capitalei, pentru ca acesta a refuzat categoric sa le furnizeze ziarului, afirmand insa ca acestea exista.

Demersul a avut efectul contrar, adica au iesit la iveala noi argumente defavorabile domnului Alistar, deoarece mama domniei sale a primit un apartament cu 3 camere pentru ca avea un baiat, devenit ulterior justitiarul Victor Alistar.

La 26 iunie 1997, directorul general adjunct al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), domnul Paul Grigoriu, trimitea o adresa primarului general Lis.

„Va rugam a acorda sprijinul necesar doamnei Viorica Elena Alistar – realizator coordonator in cadrul Agentiei de Presa a SRR – care solicita atribuirea unui spatiu locativ corespunzator pentru dansa si fiul sau in varsta de 20 de ani".

Doamna Alistar depunea, ulterior, la cabinetul edilului Capitalei (1 sept. 1998), o revenire la cererile anterioare din 1997 si 1998, solicitand din nou repartizarea unei locuinte din spatiul locativ al Primariei Mun.

Bucuresti si mentionand ca: „In prezent, locuiesc cu fiul meu, Victor Teodor Alistar, in varsta de 21 de ani, cu chirie la particular, care mi-a pus in vedere ca trebuie sa eliberez locuinta in cel mai scurt timp.

Avand in vedere cuantumul actual al chiriilor pretinse de particulari – de cele mai multe ori in valuta – va rog respectuos sa dispuneti repartizarea prin institutie a unei locuinte cu TREI camere".

Reactia organizatiei Transparency International Romania cu privire la dezvaluirile publicate in „Gazeta de Bucuresti" nu mai lasa loc dubiilor, mesajul fiind semnat de catre doamna presedinta Raluca Pruna si de catre domnul Codru Vrabie, un reputat combatant pe frontul luptei anticoruptie.

„Consiliul Director al TI-Romania sustine fara rezerve activitatea Directorului Executiv Victor Alistar, lasand la latitudinea acestuia exercitarea dreptului de a-si apara imaginea in privinta tuturor celorlalte acuzatii, prin apelul la procedurile legale in vigoare".