Mai putin de 20% dintre romani reusesc sa faca economii intr-o luna obisnuita, cel mai adesea suma acumulata fiind de maximum un milion de lei vechi, potrivit unui studiu realizat de Metro Media Transilvania, la sfarsitul lui 2005. Studiul releva ca 22% dintre cei care reusesc sa faca economii strang intre 2,1 si 5 milioane de lei vechi si doar 11% economisesc peste 5 milioane de lei.

Aproape jumatate dintre cei care fac economii au declarat ca intentioneaza sa cheltuiasca sumele economisite, aproximativ 20% depun banii la o banca, 20% plaseaza banii in alte forme de economisire si 11% aleg sa investeasca.

Creditul bancar, sursa de bani pentru 22% din populatie

In privinta comportamentului de utilizare a creditului bancar, studiul arata ca 22% din populatie a avut cel putin un credit la o banca. Sumele imprumutate sunt relativ egal distribuite in sase categorii (15-20% din total pentru fiecare categorie): maximum 10 milioane lei, 10-20 milioane lei, 20-30 milioane lei, 30-50 milioane lei, 50-100 milioane lei si peste 100 milioane de lei.

Principala caracteristica in functie de care populatia alege un credit de la o anumita banca este rata reala a dobanzii. Alte criterii luate in considerare sunt suma maxima care poate fi imprumutata, perioada de returnare a creditului si garantiile cerute.

O treime din respondenti (33%) au declarat ca sumele din credite sunt folosite pentru nevoi personale si cumpararea sau constructia unei locuinte, in timp ce 20% din respondenti folosesc banii pentru achizitionarea unei masini.

Studiul realizat de Metro Media Transilvania indica, ca principale tendinte ale lui 2006, cresterea interesului pentru credite pentru investitii si afaceri si majorarea valorii absolute a sumelor imprumutate.

Finantarea neguvernamentala creste mai temperat in 2006

Cresterea creditului neguvernamental, in 2006, va fi mai temperata fata de anul precedent, de aproximativ 30% in termeni nominali, comparativ cu 45,3% in 2005 fata de 2004, a declarat prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu.

„In aceste conditii, gradul de intermediere financiara la finele acestui an va continua sa creasca, ajungand la aproximativ 24% din Produsul Intern Brut, comparativ cu 21,1%, in 2005", a adaugat Georgescu. Oficialul BNR estimeaza ca ponderea imprumuturilor in lei va creste, iar creditele de consum isi vor diminua ponderea comparativ cu cele imobiliare si ipotecare.

Pe ansamblul anului trecut, nivelul creditului neguvernamental a urcat cu 45,3%, respectiv 33,8% in termeni reali. Cea mai importanta crestere a fost inregistrata la componenta in lei, cu 70,3% (56,8% in termeni reali), iar componenta in valuta a urcat cu 29,1% (exprimata in lei) si cu 39,3% (exprimata in euro).

Georgescu a spus ca majorarea creditului neguvernamental, inregistrata in 2005, a fost sustinuta de accentuarea orientarii bancilor catre segmentul retail, reducerea ratelor dobanzilor la creditele in lei si in valuta si cresterea salariului real cu 13,9%. El a mai aratat ca expansiunea creditului nu a afectat calitatea portofoliului pe ansamblul sistemului bancar.

Astfel, ponderea creditelor restante si indoielnice, in total credite si in total activ, s-a mentinut, in 2005, la acelasi nivel ca si in 2004 (0,3% si, respectiv, 0,2%), in timp ce ponderea creditelor restante si indoielnice in capitalul propriu s-a diminuat de la 2,1%, in decembrie 2004, la 1,5%, la sfarsitul anului precedent.

„In plus, rata riscului de credit a inregistrat o scadere de 0,3 puncte procentuale, ajungand la 2,6% in decembrie 2005", a spus reprezentantul bancii centrale.