Presedintele Traian Basescu si-a exprimat din nou la finele saptamanii trecute regretul pentru numirea ca prim ministru a lui Calin Popescu Tariceanu. Presedintele considera ca eventuala schimbare din functie a premierului, pana la 1 ianuarie 2007, nu ar fi un act de instabilitate politica ci un mecanism constitutional.

Liberalii sunt insa de parere ca un astfel de gest din partea presedintelui ar fi neconstitutional.

Presedintele Basescu si-a facut publice opiniile referitoare la relatia cu premierul Tariceanu, sustinand ca si-a pierdut increderea in acesta datorita telurilor diferite si faptului ca nu mai formeaza o echipa. Liberalii clujeni au reactionat prompt la afirmatiile presedintelui.

Senatorul PNL Cluj, Norica Nicolai, considera ca ‘‘teluri comune nici nu trebui sa fie, deoarece fiecare are alte atributii. Oricum noi nu tinem neaparat sa existe o identitate politica intre presedentie, Senat si Camera Deputatilor’‘, sustine Norica Nicolai.

‘‘Am avut o perioada in care identitatea politica lucru s-a realizat dar nu pentru mult timp’‘, a adaugat Norica Nicolai. Aceasta considera ca schimbarea premierului Tariceanu nu se va realiza atat timp cat liberalii il vor dori in continuare ca prim ministru in actualul guvern: ‘‘Nu propunem schimbarea lui Tariceanu si nu dorim un alt Prim-ministru’‘.

In schimb, deputatul PNL Cluj, Horia Uioreanu este de parere ca o eventuala schimbare a lui Tariceanu ar reprezenta sfarsitul Aliantei si ca ‘‘schimbarea numai PNL o poate face’‘. El subliniaza ca, ‘‘in cel mai rau scenariu, daca se va face schimbarea, tot PNL va decide cu cine sa-l inlocuiasca.

Asta daca se respecta protocolul’‘. Faptul ca Traian Basescu a luat in calcul inlocuirea lui Tariceanu inseamna ca acesta prevede o posibila ruptura intre PNL si PD si implicit a protocolului dintre cele doua formatiuni politice.

PNL-istii sunt insa sceptici cu privire la acest scenariu: ‘‘Traian Basescu nu are nici autoritatea si nici parghiile constritutionale pentru schimbarea premierului Tariceanu’‘, sustine Uioreanu.

Afirmatiile lui Traian Basescu au fost contracarate de premierul Tariceanu. Acesta a replicat ironic ca nu mai gaseste timp sa discute cu presedintele Basescu, deoarece acesta petrece mult timp cu Gigi Becali.