Mai mult, judecatorii le-au iertat pe cele doua femei, care au devalizat firma pe care au condus-o, de achitarea, in solidar, catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi, a unor despagubiri de 3,8 miliarde de lei. Suma reprezinta plati compensatorii acordate necuvenit, majorari si alte penalizari de intirziere datorate la fondul de somaj.

Odata cu aceste pedepse mai mult simbolice, singurul gasit tap ispasitor pentru devalizarea Cerealcom-ului ramine olteanul Gelu Velici, fostul administrator al firmei Lin-Tim SRL, din Draganesti, judetul Olt. Omul care a adus firma ieseana la sapa de lemn, impreuna cu cele doua directoare, a ramas cu o condamnare de zece ani de detentie.

Groparii firmei Cerealcom

Olteanul Gelu Velici, impreuna cu fosta conducere de la Cerealcom SA Iasi, a fost implicat in cel mai rasunator proces de coruptie care s-a aflat vreodata pe rolul justitiei iesene.

Potrivit acuzarii, in perioada 1997–1999, cele doua ex-sefe de la Cerealcom, Zinica Coman si Anisia Jucan, au oferit unor parteneri de afaceri imense cantitati de griu, fara a incasa contravaloarea marfii la final, unitatea ajungind in imposibilitatea de a-si achita datoriile catre creditori. In perioada mentionata, SC Cerealcom a contractat mai multe credite de la banci, insumind zeci de miliarde de lei, pe care nu a mai reusit sa le restituie.

Pe perioada anchetei penale, in dreptul Zinicai Coman si Anisiei Jucan au stat o serie de infractiuni extrem de grave: folosirea bunurilor si creditelor societatii in scopuri contrare intereselor institutiei, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, luare si dare de mita si subminarea economiei nationale. Pentru o parte dintre aceste acuzatii, procurorii si, ulterior, instanta au dispus SUP (scoaterea de sub urmarire penala).

La interogatorii, Coman si Jucan au negat acuzatiile, sustinind ca pierderile inregistrate de societate s-au datorat preluarii unor datorii de la fosta ANPA (Agentia Nationala a Produselor Agricole), scaderii pretului griului, precum si unor parteneri neseriosi cu care au derulat afaceri.

Zeci de miliarde de lei, datorii la bugetul statului

Considerata una dintre cele mai importante firme din Moldova, Cerealcom a ajuns in 2003 in groapa datornicilor, ulterior fiind declarata in faliment. In iunie 2003, Tribunalul Iasi a deschis procedura reorganizarii judiciare si a falimentului impotriva SC Comcereal SA Iasi, pentru datorii la bugetul de stat de 41,5 miliarde lei, cu tot cu penalitati.

Mai mult, un numar de 17 creditori au formulat declaratii de creanta in justitie impotriva sa, solicitind recuperarea unor datorii de aproape 100 de miliarde de lei. Ulterior, mai multe firme din tara au facut demersuri pentru a-si recupera banii.

Numai DGFPCFS Iasi a avut asupra debitoarei o creanta de aproape 30 de miliarde de lei, dintre care zece miliarde au reprezentat debite restante, iar 20 de miliarde – majorari. Lichidatorul judiciar ce a fost desemnat sa se ocupe de debitele Comcereal a fost Expert Lichidator SRL, reprezentata la vremea respectiva de administratorul Anton Rotaru si juristul Ioan Lacatus.

Dupa mai multi ani de activitate, timp in care Cerealcom promitea sa devina una dintre cele mai prospere societati din tara, instalarea unei conduceri total ineficiente, dublata de o serie de afaceristi verosi, reuseste, fara prea mari eforturi, sa aduca unitatea in pragul dezastrului, iar mai apoi, la falimentul total.

Blindetea unora dintre magistrati este discutabila

Pedepsele simbolice aplicate ieri de judecatorii Curtii de Apel Iasi in dosarul „Cerealcom" nu sint insa singulare. In ultima saptamina, magistratii de la Judecatorie s-au aratat indulgenti in alte doua cauze penale anticoruptie care au tinut ani la rind, prima pagina a ziarelor locale: dosarele „Agroindustriala Bucium SA" si „Comcereal SA".

Dupa ce a adus Comcerealul la sapa de lemn, ex-directorul Ionel Gradinaru s-a pricopsit cu o condamnare discutabila de numai 3 ani, cu suspendare, sub supraveghere, pentru prejudicierea statului roman cu citeva zeci de miliarde de lei prin vinzarea subevaluata a unor active in contextul privatizarii societatii agricole.

Magistratii au procedat la fel si in cazul ex-directorului de la Agroindustriala Bucium SA, Eogen Sandu. Desi anchetatorii au stabilit un prejudiciu destul de „consistent", acesta din urma a primit tot o condamnare de 3 ani, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Sandu a fost acuzat de preluarea ilegala a unor active de la SCA Bucium SA, pe care ulterior le-a instrainat la o valoare mult mai mica fata de cea stabilita de expertul evaluator.

In toate aceste afaceri dubioase, ex-directorul de la Agroindustriala Bucium i-a atras si pe unii dintre subalternii sai, inclusiv pe juristul unitatii, Cristian Mihail Cislariu, care a primit 6 luni de inchisoare, cu suspendare, pentru complicitate la efectuarea unor acte de comert ilicite.

Cu toate ca „golaniile" de la Agroindustriala Bucium SA au fost dovedite si confirmate in urma verificarilor efectuate de inspectorii Curtii de Conturi, dupa mai bine de patru ani de anchete, interogatorii, expertize peste expertize si termene, dosarul s-a dezumflat in instanta. La final, se naste insa intrebarea fireasca: cum isi va recupera pagubele financiare imense statul roman?