In judetul Cluj nu exista in prezent nici un centru de vacanta functional sub patronatul Autoritatii Nationale de Tineret. Unica locatie de acest fel a fost desfiintata in acest an, intrucat nu indeplineste normele de functionare.

Autoritatea Nationala pentru Tineret (ANT) a preluat in urma cu doi ani fostele tabere scolare din grija Ministerului Educatiei. In anul 2005, ANT a inceput un amplu proces de reorganizare, in urma caruia au luat fiinta Directiile Judetene pentru Tineret (DJT), desemnate sa se ocupe cu centrele de vacanta si de tineret.

Directorul DJT Cluj, Constantin Raduta, explica faptul ca prin procesul de restructurare, fostele tabere scolare au fost transformate in centre de vacanta, adica locuri deschise pentru toti tinerii pana la varsta de 29 de ani.

In momentul de fata, la Cluj exista un singur centru de acest fel, la Leghia, care din pacate in acest an a fost scos temporar din functiune.

Centrul de la Leghia a functionat anul trecut cu o capacitate de 50 de locuri pe serie.In acest an, insa, directorul DJT Cluj, Constantin Raduta, a decis scoaterea din uz a centrului, pe motiv ca nu se mai incadreaza in normele sanitare de functionare. "Centrul de vacanta din Leghia este un centru promitator, dar nu exista fonduri pentru reamenajarea lui. Este inchis datorita faptului ca necesita reparatii curente si nu intruneste conditiile igienico-sanitare", explica Raduta.

Totusi situatia centrului de recreere nu este definitiva. Directorul DJT intentioneaza ca, pe viitor, sa reamenajeze centrul si sa il repuna in functiune. Singura locatie de agrement functionala din grija DJT Cluj este o baza locala, in care se afla si sediul acestei institutii. Baza are o capacitate de 40 de locuri pe serie si este deschisa pe toata perioada anului scolar si in vacante.

La nivel national, anul trecut au fost puse la dispozitie 36.000 locuri in centrele de vacanta, dintre care doar 20.000 au fost ocupate. Preturile s-au incadrat intre 28 RON si 38 RON pentru o zi, in aceasta suma fiind inclusa cazarea si trei mese zilnice. In urma Targului de Turism desfasurat la Bucuresti saptamana trecuta, au fost prezentate si ofertele judetene pentru centrele de vacanta.

Numarul de locuri puse la dispozitie a ramas acelasi, de 36.000, pe toata perioada verii, la un pret de aproximativ 38 RON pe zi. Pe langa ofertele din tara, elevii mai pot opta pentru tabere in Ungaria, la lacul Balaton, si in Grecia, la Paralia Platamonas. Un sejur costa in jur de 100 de euro.