"Buna ziua, ma numesc Laura Bajan, sunt secretara firmei "Am Miei" SRL din Iasi, care se ocupa cu produsele din carne. Patron este Ovidiu Berbecar. Firma noastra vrea sa se extinda si sa intre pe piata din Ardeal. V-am sunat pentru a va solicita ajutorul in aceasta problema".

Acesta este textul pe care l-au auzit cativa dintre reprezentantii autoritatilor locale din judetul Cluj. In plus, victimele interpelate au fost ispitite cu cate un "mielutz", pentru eventuala disponibilitate de a ne facilita pornirea afacerii.

La interpelarea reprodusa mai sus, fiecare din reprezentantii autoritatilor locale a raspuns dupa pofta inimii.

Ionel Farcas, primarul comunei Apahida

Rep. Stiti acuma cum e, odata ce te extinzi, trebuie sa-ti faci relatii si ne-am gandit in primul rand la dumneavoastra, ca ne puteti ajuta cu ceva relatii sa ne deschidem o hala de productie a carnii.

I.F. Da, asa e.

Rep. Noi avem asa, in spiritul sarbatorii Pastelui, si cate un cadou pentru cei care ne ajuta - un mielut.

I.F. Si pe cand ati vrea sa veniti?

Rep. Noi suntem acum prin Beclean, ca patronul ne-a trimis la toti mai marii localitatilor sa le facem ceva atentii de Pasti, suntem in drum spre Cluj.

I.F. Pe unde sunteti?

Rep. Prin Beclean

I.F. Pai, de acolo mai faceti vreo doua ore pana la Apahida. Va astept la primarie.

Rep. Cum facem? Va lasam pachetul la secretara sau va sunam cand suntem in fata primariei?

I.F. Sa ma sunati inainte de a veni, ca sa va primesc.

Rep. Multumesc, atunci ne vedem mai incolo.

Vasile Bodocan, primarul comunei Bontida ne-a dat si indicatii, ca nu cumva sa gresim drumul, iar pachetul sa ajunga pe maini straine.

V. B. La primarie ma gasiti cum sa nu. Dar cand veniti?

Rep. Acuma venim, suntem deja in drum spre Cluj, pe la Beclean.

V.B. Poi de la drumul national dinspre Beclean, veniti direct spre centrul comunei. O cladire mare, un monument trebuie sa vedeti mai intai.

Rep. Si cum facem cu mielutul?

V.B. Ma sunati inainte de a ajunge si ne vedem.

Rep Lasam pachetul la secretara sau ne primiti in audienta?

V.B. Nu lasati pachetul la secretara, ca ma gasiti in primarie.

Consilierul judetean PSD Constantin Corega a fost foarte amabil si s-a aratat deschis pentru tratativele de a pune pe ordinea de zi a sedintei un proiect de hotarare, privind concesionarea unui teren destinat deschiderii unei hale de carne.

Rep. Ati putea sa ne ajutati sa puneti pe ordinea de zi proiectul de concesionare a unui teren la Bontida? Vrem sa construim acolo o hala de carne.

C.C. Noi vom avea sedinta de consiliu dupa Pasti. Ne putem intalni sa vorbim despre aceasta chestiune.

Rep. Si ca tot vin sarbatorile si trebuie sa ne facem relatii prin Cluj, vrem sa va lasam si o atentie din partea patronului - un mielut de Pasti.

C.C. Nu sunt in Cluj, momentan sunt in Craiova, dar ne intalnim cand ma intorc in Cluj si vorbim.

Constantin Corega revine cu un telefon la un minut dupa incheierea convorbirii

C.C. Cred ca mi s-a facut o farsa cu ocazia sarbatorilor de Paste, daca ma las sau nu mituit. Nu-mi trebuie nici un miel. Este draguta farsa, multumesc, dar nu vreau sa fiu tras la raspundere pentru luare de mita.

Primarul comunei Recea Cristur, Alexandru Rus, a dat din colt in colt cand i-am prezentat propunerea noastra, de a achizitiona un teren in localitate, pentru deschiderea unei hale. Primarul "s-a scos" punand in fata interesul comunitatii. Nu a acceptat, dar nici nu a refuzat mielutul oferit ca bonus pentru serviciile lui.

A.R. Puteti veni linistit, sigur ca avem terenuri.

Rep. Si cu mielutul cum facem?

A.R. Sigur ca de mielut nu ar fi nevoie, dar in privinta afacerii pe care vreti sa o intreprindeti, ne bucuram pentru comuna.

Un alt consilier judetean PSD, Vasile Cozma, s-a aratat dezamagit ca nu ne poate ajuta cu terenul si a refuzat atentia, deoarece profesia - de medic veterinar - i-a rezervat, deja, un miel.

V.C. Imi pare foarte rau dar nu va pot ajuta. Eu sunt profesor universitar de medicina veterinara. Nu ma pricep la terenuri.

Rep. Atunci daca tot sunteti cu medicina veterinara ne-ati putea ajuta cu ceva aviz ce trebuie sa-l avem, sa ne inlesniti munca si sa trecem mai usor peste aceasta chestiune?

V.C. Asta este altceva. Dar ce anume vreti sa faceti?

Rep Sa deschidem o hala. Si vrem sa trecem pe la dumneavoastra sa lasam un mielut de Paste si sa vorbim despre avizul de la Directia Sanitar-Veterinara si poate ne ajutati cu ceva relatii.

V.C. Da. Va dati seama ca, daca sunt medic veterinar, am rezolvat deja problema.

Rep. Acum suntem in drum spre Cluj, pe dumneavoastra unde va gasim?

V.C. Da. Ideea este ca... nu inteleg care este problema. Eu nu va cunosc, dar daca vreti va pot ajuta in chestiuni strict profesionale, legate strict de medicina veterinara si ma gasiti la Facultatea de Medicina Veterinara.

Unul dintre cei care au refuzat ferm oferta noastra a fost primarul comunei Floresti, Ioachim Vancea.

I.V. Vreau sa va spun ca in mod firesc trebuie sa veniti la noi. In acest moment, primaria nu are terenuri de concesionat. Cu ce putem sa va ajutam este sa cautam o tranzactie.

Cat despre cadoul trimis de la "patronul iesean", primarul a refuzat de doua ori oferta noastra

I.V. Da, multumesc, dar nu este nevoie.

Si directorul de la Directia Sanitar-Veterinara din Cluj, Alexandru Duma, a tinut-o pe-a lui. "Nu merge cu spaga, domnule"&

A.D. Ce fel de hala vreti sa deschideti, fonduri proprii sau SAPARD?

Rep. Din fonduri proprii, ca nu s-a gandit patronul sa acceseze nici un fond.

A.D. Atunci trebuie sa intocmiti un dosar si sa treceti pe la directie, iar noi, dupa ce il consultam, va dam raspunsul.

Rep. Stiti, noi cum, suntem din Moldova vrem sa ne facem si niste relatii prin mediul clujean si patronul isi rasplateste prietenii cu un mielut de Paste. Cum ne-ati putea ajuta sa trecem cu bine de aceasta etapa?

A.D. Cu dosarul tot pe la noi trebuie sa treceti. Nu incape discutie. Altfel, nu putem rezolva.

Rep. Patronul nostru ar vrea sa aiba o intalnire cu dumneavoastra si sa vorbiti despre aceasta chestiune?

A.D. Si acum vorbim, nu exista alt limbaj. Aduceti dosarul si aflati raspunsul mai pe urma.

Nici directorul executiv al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului din Cluj, Lenuta Suteu, nu a fost impresionata de oferta noastra si a declarat ca nu ne poate ajuta sub nici o forma.

Rep. Stim ca pentru hala pe care vrem sa o deschidem trebuie sa avem avizul de specialitate al diferitelor directii.

L.S. Dar nu de al meu, la mine se ajunge in ultima faza, atunci cand un consumator va reclama sau cand ne hotaram sa facem investigatii.

Rep. Tocmai de aceea vrem sa ne asiguram ca nu vom avea probleme si, bineinteles, nu ramanem datori, vrem sa va oferim un mielut de Paste.

L.S. Asta in nici un caz, va trebuie aprobarea celorlalte directii. Va multumesc mult, la revedere.

Florin Stamatian, directorul Directiei de Sanatate Publica din Cluj, s-a aratat interesat sa discute cu noi, dar nu prin telefon. In cele din urma, pe un ton agresiv, ne-a indicat cum putem lua legatura cu el, saptamana viitoare& prin secretara - cerem audienta si putem discuta.

Rep. V-am cautat si ieri, Laura Bajan sunt, sper ca secretara v-a spus de acest lucru.

F.S. Da, mi s-a comunicat. In ce problema va pot ajuta?

Rep. Vrem sa ne deschidem hala si stim ca ne trebuie aprobari, de aceea am apelat la dumneavoastra.

F.S. De la Directia Sanitar-Veterinara trebuie sa aveti aprobare, nu de la mine.

Rep. Am vorbit deja acolo, speram sa ne ajutati si dumneavoastra cu ceva relatii, sa ne inlesniti munca. Bineinteles seful nu vrea sa ramana dator...

F.S. (devine agresiv) Nu stiu de ce ma sunati ca sa vorbim astfel de lucruri la telefon. De ce ma sunati acum inainte de sarbatori. Nu asa se face.

Rep. Atunci cum putem sa ne intalnim. Cand va gasim?

F.S. Saptamana viitoare, prin secretara, cereti audienta si va voi primi. La revedere.

Un alt "nervos" a fost si directorul Regiei Autonome a Domeniului Public, Marius Cataniciu, caruia i-am solicitat ajutorul in privinta deschiderii halei la Floresti.

Acestuia i-am solicitat ajutorul, facand referire la sotia lui, care este consilier judetean, in legatura cu punerea pe ordinea de zi a unui proiect de concesionare a unui teren in comuna Floresti.

Rep. Am inteles ca sunteti un om cu influenta in Cluj si ne-ati putea ajuta in privinta punerii in functiune a halei. Domnul director ar vrea sa discute cu dumneavoastra.

M.C. Sa vina, sa povestim, dar nu stiu ce am putea face.

Rep. Dar sotia nu ne-ar putea ajuta cu terenul? Sa puna un proiect de concesionare pe ordinea de zi.

M.C. (uimit) Nu stiu cum puteti sa ma intrebati asa ceva la telefon.

Rep. Ii voi comunica patronului sa va sune pentru a se intalni cu dumneavoastra.

M.C. Bine.

Cu toate acestea, nici dupa interventia lui "Ovidiu Berbecar", patronul SC "Am Miei" SRL, seful RADP Cluj nu s-a lasat induplecat. Din contra i-a inchis telefonul in nas "patronului" nostru, nu inainte de a-i spune ca nu are nevoie de lucruri care sa-i cauzeze probleme.

Cei care au cazut in plasa "mielutului de Paste" speram sa guste gluma si sa o ia ca atare. Oricum, le uram tuturor interlocutorilor nostri si tuturor reprezentantilor autoritatilor locale Sarbatori Fericite. Si speram sa nu uite ca suntem cu ochii pe ei.