Acuzatii cu privire la distribuirea laptelui praf au existat foarte multe in ultimele saptamani. Majoritatea s-au indreptat catre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, despre care s-a spus ca ar fi schimbat criteriile de acordare a laptelui praf gratuit, fapt ce a dus la scaderea numarului beneficiarilor.

De fapt, criteriile au ramas aceleasi, dar medicii de familie au fost sfatuiti sa nu mai prescrie tuturor copiilor cu varsta intre 0 si 1 an lapte praf. Numarul beneficiarilor a scazut in Mures cu peste 1.000 de persoane.

Directorul Directiei de Sanatate Publica Mures, Silviu Morariu, spune ca de fapt criteriile sunt aceleasi din 2001, cand a intrat in vigoare Legea 321, care reglementeaza modul de acordare a laptelui praf.

"Dupa introducerea acestui avantaj, alaptarea la san a scazut cu 80 la suta, iar acest lucru nu poate decat sa cauzeze probleme de sanatate pentru copii", a declarat Morariu.

Acesta a dat de inteles ca masura a fost introdusa mai degraba ca una sociala, desi a fost inclusa in Programul de sanatate a femeii si copilului, care se deruleaza prin DSP.

Tocmai de aceea, directorul directiei spune ca distributia cutiilor este una defectuoasa, pentru ca ar fi mai nimerit ca de acest domeniu sa se ocupe institutii ale statului care sunt deja implicate in problemele sociale.

Aceeasi opinie o are si Ileana Mihaescu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Mures, care spune ca, din 2001 pricipiul acordarii a fost unul social, nu medical. "Foarte multe sunt cazuri sociale. Aceasta este realitatea.

Multa lume spune ca din indemnizatia de mama de 8 milioane se poate cumpara si lapte praf, dar nu este asa. Un copil implica cheltuieli extrem de mari. De la inceput ni s-a spus ca ar trebui ca fiecare copil cu varsta intre 0 si 1 an ar trebui sa il primeasca gratuit", a incheiat Mihaescu.

Razboiul declaratiilor

La inceputul lui 2006, medicii de familie au fost somati sa respecte criteriile de acordare a laptelui praf, altfel vor trebui sa plateasca din propriul buzunar laptele praf prescris in afara legii. Astfel, daca in ianuarie, numarul beneficiarilor era lunar de aproximativ 2.000 de copii, acesta a ajuns in martie la 684 pentru intreg judetul.

Unul dintre aparatorii programului "lapte praf" este senatorul Cristian Georgescu, care a profitat de ocazie pentru a-l critica pe ministrul muresean al Sanatatii, care ii este adversar politic.

"Printr-o masura contabiliceasca, specifica domniei sale, ce nu are nimic in comun cu medicina, ministrul Nicolaescu a schimbat criteriile de acordare a laptelui praf pentru sugari, cantitatile de lapte praf fiind total insuficiente pentru mame.

PSD va depune luna viitoare o motiune de cenzura referitoare la sistemul de sanatate, dupa ce Ministerul Sanatatii va adopta normele de aplicare a pachetului legislativ privind reforma in Sanatate, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in aceasta primavara ", se arata intr-o declaratie politica a senatorului.

Silviu Morariu, reprezentantul ministerului in judet, dar si coleg de guvernare cu Nicolaescu, il ataca dur pe Georgescu: "Domnul senator nu are nici o legatura cu sanatatea. E adevarat, a dat o data la medicina, dar nu a intrat.

Criteriile de acordare sunt aceleasi, adica cele introduse de colegii sai din PSD, care se aflau in 2001 la guvernare".

Intre timp medicii de familie, cei care pot prescrie laptele praf, sunt pusi intr-o situatie dificila. Trebuie sa ii refuze pe cei carora le-au acordat, respectand recomandarile fostei guvernari, lapte praf. Mihaescu recunoaste cu franchete: "Am doi gemeni pe lista mea.

Ii includ pe lista celor care ar trebui sa primeasca lapte praf, pentru ca altfel parintii nu ar avea cu ce sa ii creasca ".

Criteriile de acordare ale laptelui praf pentru cei cu varsta intre 0 si 1 an, conform legii:

* copiii care sunt orfani de mama

* copiii a caror dezvoltare este deficienta, iar medicul stabileste ca laptele mamei nu este suficient

* copiii a caror mama sufera de boli grave: TBC, hepatita, etc.

* copiii aflati in plasament