Traiul greu sau prejudecatile societatii imping tot mai multe mame sa isi abandoneze copiii imediat dupa nastere, la portile caselor de copii sau ale maternitatilor.

Ca si cum un rau nu ar fi destul, copiii abandonati nu au nici acte de identitate, ceea ce smpiedica recunoasterea lor de catre statul roman si acordarea drepturilor care li se cuvin.

In urma cu o saptamana, la Bucuresti a avut loc o intalnire a reprezentantilor Inspectoratului General al Politiei Romane, ai Ministerului Sanatatii, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si ai Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC).

Scopul intalnirii a fost reglementarea legislatiei cu privire la copiii abandonati care nu beneficiaza de servicii medicale gratuite, cum ar fi vaccinurile obligatorii, intrucat nu au alocat un cod numeric personal. Institutul National pentru Evidenta Persoanelor conditioneaza obtinerea unui CNP de catre atribuirea unui nume.

Pentru aceasta, este nevoie de anumite reglementari in Legea 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

In cazul unui copil abandonat, procedura este urmatoarea& unitatea medicala unde s-a produs nasterea are obligatia de a sesiza DGASPC si Politia in termen de 24 de ore de la disparitia mamei.

In maximum cinci zile de la sesizare se intocmeste un proces verbal de constatare a parasirii copilului, in baza caruia DGASPC va stabili masura plasamentului in regim de urgenta. In termen de 30 de zile de la intocmirea procesului verbal, Politia va realiza demersurile pentru identificarea mamei.

In situatia in care acest lucru nu este posibil, DGASPC transmite primariei, in raza careia s-a produs nasterea, documentatia copilului. Primaria are obligatia ca, in termen de cinci zile, sa obtina dispozitia de stabilire a numelui si prenumelui si de a face demersurile de inregistrare a nasterii.

In cazul in care copilul a fost parasit in alte unitati sanitare, responsabilitatea realizarii demersurilor legale pentru inregistrarea acestuia revine Serviciului Public de Asistenta Sociala.

La nivelul Clujului nu au existat deocamdata probleme majore sn acest sens. Potrivit directorului executiv al DGASPC Cluj, Nicoleta Brad, "}n Cluj nu au existat cazuri de copii abandonati care sa nu fie inregistrati la timp. In general lucrurile se rezolva, dar merg incet din cauza serviciilor din primarii".

De ce sunt abandonati copiii?

Iata o sntrebare nelinistitoare, la care sncearca sa dea un raspuns vicepresedintele casei de tip familial "Marie Possepin" din Cluj, Ionita Marin. Acesta explica faptul ca "sunt fel si fel de motive pentru care mamele isi abandoneaza copiii.

Majoritatea mamelor spun ca nu au cu ce sa-i intretina, dar sunt si multe cazuri in care femeia ramane insarcinata intamplator si barbatul nu mai vrea sa recunoasca sarcina".

Fundatia "Marie Possepin" a gazduit de la snfiintare, sn anul 1996, si pana sn prezent 36 de copii abandonati. Doar an patru dintre cazuri parintii, respectiv bunicii s-au intors sa si "recupereze" pe micuti.

Unul din aceste cazuri fericite a fost cel al unei fetite abandonate in luna martie 2002, pe treptele Directiei Judetene pentru Protectia Copilului. Ea a ajuns la fundatia "Marie Possepin" unde dupa trei luni a venit bunica ei si a luat-o acasa, oferindu-i conditii foarte bune, dupa cum precizeaza vicepresedintele fundatiei.

La o alta casa familiala clujeana, "Maica Domnului", din 1997 pana sn prezent s-au perindat sn jur de 200 de copii abandonati. In cursul anului trecut au venit patru copii, dintre care doi nou-nascuti.

Aici parintii ii mai viziteaza din cand in cand pe copii, dar nu ii iau acasa, intrucat nu au conditiile necesare pentru a-i intretine.

Ce spun statisticile

In anul 2005, DGASPC Cluj a primit 45 de sesizari din partea unitatilor sanitare si in toate aceste cazuri au fost furnizate servicii de consiliere in vederea prevenirii abandonului.

In urma acestor interventii, 21 dintre copii au ramas in familiile naturale, iar pentru alti 24 au fost stabilite masuri de protectie. In primele trei luni ale anului 2006, DGASPC a preluat din unitatile sanitare cinci copii. Trei dintre acestia s-au reintors in familie, iar pentru ceilalti doi s-au stabilit masuri de protectie.

Directia de Sanatate Publica are in evidente 6.747 de copii nascuti in maternitatile din Cluj in anul 2005, dintre care doar trei au fost abandonati.

Anul acesta nu s-au inregistrat abandonuri, in urma a 1.534 de nasteri. Aceasta reprezinta o smbunatatire neta a situatiei, avand in vedere faptul ca in anul 2001 numarul copiilor declarati abandonati era de 97.

Ameliorarea situatiei se datoreaza si consultantei de specialitate de care beneficiaza femeile in timpul sarcinii, in vederea prevenirii cazurilor.