Primarul comunei Nojorid, Mircea Crainic (PSD), este contestat de mai toti locuitorii comunei

In loc sa se ocupe de rezolvarea problemelor celor care l-au ales, Crainic e interesat mai mult de „rezolvarea" intereselor proprii si ale gastii de profitori de care s-a inconjurat

Crainic aplica legile fondului funciar dupa bunul plac, savarsind abuzuri si ilegalitati care i-au atras nenumarate sesizari, reclamatii si plangeri penale

„Crainic Imobiliare SRL"

Dupa cum se stie, comuna Nojorid este una dintre cele mai mari din judet si are perspective economice certe. Pamantul fertil, asezarea geografica si infrastructura fac din Nojorid o locatie atractiva pentru investitori.

Insa primarul si acolitii sai din Comisia de aplicare a legilor fondului funciar si Consiliul Local, „convertiti" in afaceristi imobiliari, incearca din rasputeri sa mentina controlul asupra comunei.

In razboi declarat cu o parte din consilierii locali, incercand sa mentina un secret total asupra situatiei juridice a pamanturilor comunei si a aplicarii legilor fondului funciar, primarul Crainic s-a implicat in modul cel mai oneros in afacerile cu terenuri de la Nojorid.

Conform declaratiilor satenilor din Nojorid, zeci de hectare de teren agricol care trebuiau retrocredate sau care au apartinut fostului IAS sunt exploatate abuziv de ani de zile de primar si clica din jurul acestuia.

Primaria ar trebui, conform legii, sa aiba o rezerva de teren. Desi multe familii din Nojorid nu si-au primit decat in mica parte pamantul, primarul sustine ca nu mai exista teren pentru fondul de rezerva.

El are tot interesul ca oamenii sa creada acest lucru, dar situatia e cu totul alta decat cea prezentata de Mircea Crainic. Dupa cum ne-a declarat un grup de cetateni din Nojorid, o parcela de circa 40 de hectare, denumita „Drumul Roitului", care a fost exploatata de fostul IAS, a fost cedata de fostul sef de ferma Lupse, prin manevre oneroase, lui Adrian Bucurean si Gheorghe Drimba, care patroneaza o firma cu profil agricol.

Desi terenul e revendicat si ar putea fi retrocedat, el e folosit abuziv de cei doi, care sunt amici buni cu primarul, in cardasie cu Petru Gui, consilierul judetean Ioan Chivari, care este si acum «eminenta cenusie» a Nojoridului.

Alt scandal funciar este legat de locul numit „Sonda Veche", de circa 8 hectare, care a fost dat de primar in folosinta lui Ionel Bara si Adrian Bucurean si a fost vandut cu acte false lui Gui Petru, in luna august 2005.

Oamenii sustin ca terenul care trebuia atribuit veteranilor, circa 30 de hectare, din apropierea satului Livada, primarul l-a impartit prietenilor lui.

O alta parcela, numita „La Tiodac", in suprafata de circa 7 hectare, desi este revendicata de Dumitru Mihes, care are acte pentru teren, este folosita de primar, care are o ferma in care creste circa 100 de porci, si de inginerul Sabau.

Nici unul dintre cei care exploateaza, cu profituri grase, aceste terenuri, nu figureaza in registrul agricol. Asta, in timp ce la Primarie stau nerezolvate maldare de cereri de retrocedare din partea unor familii care au avut pamant in intravilanul comunei.

„Cadou" de 500.000 euro pentru Transgex

Mircea Crainic nu s-a aratat deranjat prea tare de reclamatiile care-l vizeaza, bazandu-se pe faptul ca un primar ales poate fi suspendat din functie foarte greu, doar in urma unei sentinte penale definitive de condamnare.

Un memoriu depus recent la Prefectura Bihor de cativa consilieri locali din Nojorid reclama, insa, atitudinea sfidatoare si dictatoriala a primarului, acuzat de abuz in functie.

In document se arata ca „rezerva de pamant a satului Livada nu exista, deoarece primarul o foloseste impreuna cu prietenii apropiati si cei doi sefi de ferma care au pamant in apropierea satului".

Este reclamat si faptul ca sediul fostului CAP Livada si o magazie sunt folosite doar de prietenul primarului, Adrian Bucurean, care, sustin reclamantii, s-ar fi si intabulat ilegal pe imobilul amintit.

Mircea Crainic este acuzat si ca l-a angajat pe inginerul agronom Sabau fara concurs si ca adesea, acesta lipseste de la serviciu nejustificat.

O alta afacere asupra careia Mircea Crainic a pastrat pana acum o tacere vinovata este cea referitoare la vanzarea, in anul 2002, a cinci hectare de teren (50.000 mp) din patrimoniul public al comunei catre firma Transgex S.A.

Oradea, condusa de Alin Iacobescu, un alt amic de-al primarului, la pretul de 17,5 milioane de lei/hectar, in conditiile in care pretul de piata al terenului la Nojorid este de 10 euro/metru patrat. In loc de 500.000 de euro, Primaria Nojorid a primit… 87,5 milioane lei.

Una din clauzele inserate in contract era ca societatea cumparatoare se obliga ca in termen de 3 ani de la data incheierii contractului (11 decembrie 2002) sa realizeze alimentarea cu energie termica a satului Livada, respectiv sa instaleze o conducta de la sonda de apa termala pana in centrul satului si o retea secundara pe 8 strazi. Desi firma s-a achitat doar partial de obligatii, contractul nu a fost reziliat. Mai mult, S.C. Transgex S.A. a solicitat Primariei Nojorid, in 24 martie a.c., „transmiterea in folosinta gratuita a unei suprafete de un hectar de teren aflat in proprietatea Consiliului Local Nojorid, in localitatea Livada", pe considerentul ca „societatea intentioneaza sa-si diversifice si sa-si extinda activitatea".

Adica, sa-si construiasca o sera incalzita cu apa termala. Pe care o puteau construi fara probleme pe cele 5 hectare cumparate la pret de nimic. In cazul in care cererea ar fi fost respinsa, Transgex cerea aprobarea unui schimb de teren.

Desi consilierii au insistat sa se respecte clauzele din contract, Crainic a aprobat, cu de la sine putere, schimbul de teren solicitat de amicul sau Iacobescu.

„Lasati orice speranta…"

Interesul lui Crainic pentru treburile comunei se vede si din ce spun satenii din satul Apateu despre starea drumului care leaga satul de comuna. Nu-i satean in Apateu care sa nu se planga.

Oamenii fac zilnic 16 kilometri pe jos ca sa ajunga in Oradea, fiindca primarul n-a catadicsit sa asfalteze o portiune de circa jumatate de kilometru. Caminul cultural e o ruina, iar in sat nu exista alta „distractie" decat un birt mohorat.

Daca multi sateni o duc greu si asteapta si astazi sa-si primeasca pamantul confiscat de comunisti de la fostul comunist Crainic, in schimb acesta, de cand a fost ales primar, a ajuns cel mai bogat om din comuna.

Interpelat de reporterii nostri cu privire la aspectele de mai sus, primarul Crainic a recunoscut ca, referitor la aplicarea legilor fondului funciar, „mai sunt sunt de rezolvat cereri referitoare la composesorat, paduri si pasuni". De asemenea, el a confirmat ca nu exista o rezerva de teren in satul Livada, fara sa explice motivele.

Cu privire la situatia CAP Livada, Crainic sustine ca nu are nici o legatura cu situatia acestui obiectiv, intrucat „nu a fost administrat de Primaria Nojorid". In mod paradoxal, el sustine ca firma Transgex a respectat clauzele din contractul de cumparare a terenului din satul Livada.

In ce priveste drumul spre Apateu, Mircea Crainic a declarat ca acesta se va asfalta „cand o sa primim fonduri". Iar in ce priveste terenul pentru veterani, el zice ca „s-a rezolvat". Deci, din punctul lui de vedere, totul e „rezolvat". Baiul e ca tot mai multi oameni sunt nemultumiti.

Cu un astfel de primar, in ciuda faptului ca Nojoridul ar avea toate atuurile sa devina o comuna prospera, nojoridenii zic ca ei nu mai trag sperante la o viata mai buna.

In razboi declarat cu o parte din consilierii locali, incercand sa mentina un secret total asupra situatiei juridice a pamanturilor comunei si a aplicarii legilor fondului funciar, primarul Crainic s-a implicat in modul cel mai oneros in afacerile cu terenuri de la Nojorid.

Mircea Crainic se bazeaza pe faptul ca un primar ales poate fi suspendat din functie foarte greu, doar in urma unei sentinte penale definitive de condamnare. Un memoriu depus recent la Prefectura Bihor de cativa consilieri locali din Nojorid reclama, insa, atitudinea sfidatoare si dictatoriala a primarului, acuzat de abuz in functie.