Congresul Societatii Romane de Pneumologie este gazduit anul acesta de orasul Cluj-Napoca. La manifestari vor participa nume importante din medicina romaneasca de specialitate, dar si participanti din strainatate.

Societatea Romana de Pneumologie organizeaza in perioada 4-6 mai al-19-lea Congres al Societatii Romane de Pneumologie la Cluj-Napoca. Evenimentul are loc la casa de Cultura a Studentilor. Congresul, care se organizeaza o data la doi ani, este un eveniment de traditie pentru lumea medicala romaneasca.

Deviza congresului din acest an este "Fara fumat!". In programul manifestarii sunt incluse 12 cursuri postuniversitare pe tematici actuale. Se vor prezenta simpozioane plenare, simpozioane majore, sesiuni de lucrari stiintifice orale si sesiuni de postere tematice.

In cadrul lucrarilor Congresului vor sustine prelegeri si conferinte nume sonore ale pneumologiei internationale.

Congresul Societatii Romane de Pneumologie este unul dintre cele mai importante evenimente medicale din tara, atat din punctul de vedere al numarului de participanti, peste 1000, cat si al adresabilitatii stiintifice.

Congresul de anul acesta are sprijinul Societatii Europene de Boli Respiratorii si se bucura de participarea Societatii de Pneumologie de limba franceza si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sub auspiciile Academiei Romane de stiinta. Presedintele Congresului este prof. dr.

Ioan Paul Stoicescu, directorul Institutului National de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti. Directorul Spitalului Clinic de Neurofiziologie din Cluj, dr. Vasile Muresan, membru in comitetul local de organizare, spune ca "de sapte ani nu a mai fost un congres de aceasta anvergura la Cluj.

Este o manifestare de amploare, cu noutati in domeniul pneumologiei, legate atat de diagnostic, cat si de tratament". Potrivit dr. Vasile Muresan, in cadrul Congresului se vor prezenta noi medicamente folosite in tratatarea astmului bronhic si aparatura medicala de ultima generatie.

Va exista, de asemenea, si o sectiune importanta dedicata asistentelor medicale, mai precizeaza dr. Vasile Muresan.

Deschiderea oficiala va avea loc in aceasta seara la Sala de Spectacole a Casei de Cultura a Studentilor.

La festivitate vor participa primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prefectul judetului Cluj, Alin Tise, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Cluj, Florin Stamatian si presedintele Colegiului Medicilor Cluj, Mircea Barsan.

De asemenea vor participa directorii spitalelor clujene si reprezentanti ai clinicilor de profil din tara.