Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, va organiza in cele opt regiuni dezbateri publice cu privire la diferite probleme curente din sistemul de sanatate. Dezbaterile publice vor viza evaluarea unitatilor sanitare cu paturi si identificarea structurilor sanitare care sa raspunda asteptarilor si nevoilor oamenilor.

Activitatea va avea in vedere adaptarea structurilor in concordanta cu indicatorii sanitari calculati, precum si utilizarea eficienta a fondurilor. Vor participa reprezentanti ai DSP-urilor, directori de spitale, reprezentanti ai Prefecturii, consilii locale, parlamentari.

"Atentionam ca evaluarea spitalelor, reorganizarea sau/si restructurarea au ca scop nu desfiintarea de spitale, ci infiintarea acelor sectii de care e nevoie, redimensionarea altor sectii, astfel incat sa se ofere populatiei ceea ce are nevoie", a declarat ministrul Sanatatii

Alt punct pe ordinea de zi este transferarea plafonului de medicamente compensate si gratuite de la farmacii la medicii de familie. Vor participa reprezentantii colegiilor judetene ale medicilor, patronatele si asociatiile medicilor de familie.

"Medicii de familie vor intelege ca 3.000 sau 4.000 de pacienti inscrisi nu reprezinta o lista rezonabila pentru un act medical de calitate, pentru asigurarea de servicii suplimentare, si implementarea programelor nationale.

Pentru 1500 de oameni insa, vor putea fi acordate servicii medicale mai multe si mai complexe, care vor fi mai bine platite. Precizez ca nu toti medicii de familie vor primi aceeasi suma de bani.

Vom aloca fondurile in functie de mai multe criterii : structura bolnavilor din lista, mediul in care isi desfasoara activitatea medicul de familie (rural, urban), structura bolilor, numarul de copii ingrijiti etc. De asemenea, daca se va muta plafonul de medicamente de la farmacii la medici nici acesta nu va fi acelasi pentru toata lumea.

Banii vor fi distribuiti pe criterii bine stabilite", a declarat Eugen Nicolaescu. Dezbaterile vor debuta la Calarasi, miercuri, iar cea de-a treia dezbatere va fi gazduita de Targu Mures.