Dupa ce si-a luat adio de la studentie, Marius Alexa s-a hotarit sa-si ia inima in dinti si sa cistige bani pe cont propriu. Nu s-a impiedicat de faptul ca avea doar 12 dolari, asa ca a decis sa apeleze si la mama sa, profesoara de Limba rusa intr-o scoala generala.

„Din salariul mamei am cumparat un domeniu pentru site-ul finantare.ro, prin care am vrut ca potentialii beneficiari ai fondurilor externe sa cunoasca toate oportunitatile de afaceri. Prin finantare.ro am incercat sa ofer un centralizator al tuturor posibilitatilor de finantare.

Cind mi-a venit ideea de a crea site-ul, nu m-am gindit neaparat la un profit, ci la ideea de a crea un instrument util celor care doresc sa-si dezvolte afacerile. Ma exaspera sintagma «fondurile nu sint absorbite»", isi aminteste tinarul patron al firmei Kapital si proprietarul site-ului finantare.ro.

A cautat clienti batind din usa in usa

Treptat, impreuna cu doi prieteni, a inceput sa lucreze la proiecte de finantare. Si, pentru ca orice idee noua este privita cu reticenta, nu s-a lasat descurajat, asa incit a decis sa-si caute clienti batind din usa in usa la toate organizatiile non-guvernamentale si la firmele din Iasi, care nu stiau despre fondurile nerambursabile.

„Le explicam ce inseamna aceste fonduri si le ofeream posibilitatea de a le aplica", creioneaza inceputul afacerii Marius Alexa. La una dintre aceste organizatii, „Fundatia Prietenii Iasului - Emil Alexandrescu", a cunoscut-o pe cea care avea sa le ofere celor trei tineri o camera in spatiul pe care-l detinea institutia la acea vreme.

Marieta Alexandrescu a decis sa faca un „experiment" si le-a pus la dispozitie celor trei intreprinzatori o camera si un calculator.

Doi ani in pierdere

Pina atunci, ei schitau proiectele in apartamentul lui Marius Alexa. „Putinii bani pe care ii cistigam din scrierea proiectelor ii investeam in firma, cumparind cite un calculator sau platind cite un programator.

Dupa ce am lansat in luna februarie 2002 site-ul finantare.ro, cheltuielile depaseau veniturile, astfel incit, in primii doi ani, nu am cistigat nimic, tocmai pentru a avea bani sa-i platesc pe cei care ma ajutau. Pe deasupra, mai trebuie si sa cumpar cite una-alta pentru firma.

A fost o perioada de cautari, pentru ca nu proveneam dintr-o familie cu venituri foarte mari: mama mea era profesoara, iar tatal meu a murit in 1989", afirma tinarul in virsta de nici 30 de ani.

Un milion de vizitatori de la lansare

Echipa sa s-a marit in timp, numarind acum zece angajati. Treptat, site-ul sau a devenit cunoscut in toata tara, in cei trei ani de la lansare adunind peste un milion de vizitatori, interesati sa afle informatii despre finantarile nerambursabile si despre creditele pentru IMM-uri.

„Am fost confundati de multe ori cu un site de finantare, cu toate ca site-ul finantare.ro este unul strict informativ. Daca doresc, vizitatorii nostri pot fi indrumati de noi catre un consultant, care prezinta garantia selectiei noastre", explica Ilinca Ardeleanu, director de marketing in cadrul firmei Kapital.

Publicul-tinta al site-ului este reprezentat de persoane de top si middle management din cadrul companiilor romanesti, persoane de top si middle management din cadrul ONG-urilor din Romania, consultanti si finantatori.

Conform unui studiu de piata realizat de o firma specializata in luna aprilie 2005, 21,6% dintre utilizatori sint din Bucuresti, 17,6% sint din regiunea de nord-est a Romaniei, 14,5% sint din regiunea de nord-vest si 11,7% sint din regiunea de vest a tarii.