Conform intelegerii dintre firmele Dialex Grup si Cornelis Vorlik, partea de procesare le revine iesenilor, 100 de persoane lucrind deja in fabrica. Investitia de 2,5 milioane de euro a dat deja roade: in fiecare saptamina, de pe portile depozitului de la capatul cartierului Pacurari ies 50 de tone de peste, congelat sau afumat.

„Avem activitate de citeva luni, dar am preferat sa-i lasam pe oameni sa se acomodeze cu locul de munca. Multi dintre ei erau someri, iar unii provin chiar din Valea Lupului", a declarat Otilia Mitrofan, managerul general al fabricii Cordial MV.

Pentru noile job-uri create la Iasi, firma a obtinut un credit de zece miliarde de lei de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. La temelia noii fabrici stau 2,5 milioane de euro, jumatate din aceasta suma fiind asigurata de Guvernul Olandei, printr-un grant nerambursabil, iar restul reprezentind investitia firmei Cornelis Vorlik.

Pestele care vine din apele olandeze este prins cu 15 vase de pescuit moderne, dupa cum afirma reprezentantii societatii olandeze. Adus in Romania, pestele e procesat de ieseni, dupa retete olandeze vechi de peste 300 de ani. „La cit de bune sint produsele noastre, am fost acuzati chiar de persoane sus-puse ca vindem produse poloneze, care sint de cea mai buna calitate, sub marca noastra.

Prin evenimentul de astazi (ieri - n.r) speram sa convingem ca produsele sint ale noastre si numai ale noastre", afirma Otilia Mitrofan.

Retete preparate manual

Fabrica detine un depozit cu o capacitate de 1.000 de tone, precum si mai multe sectii de procesare si congelare. Tot pestele este preparat manual, respectind strict reteta impusa de partenerii olandezi. Printre produsele firmei se numara pestele afumat cu rumegus de stejar, pestele sarat dupa retete olandeze vechi de peste 300 de ani, peste marinat si peste conservat natural.

Piata de desfacere o reprezinta supermarket-urile din Iasi sau Bucuresti, dar, pe viitor, aceasta se va largi, dupa cum afirma reprezentantii societatii. „Sintem deja in tratative cu inca patru supermarket-uri", spune managerul general al firmei Cordial MV. Produsele procesate in fabrica abia inaugurata se vind in magazin sub marca „Nordika".

Investitia de la Iasi a inclus si o statie de epurare, a carei valoare este de 150.000 de euro.