Lupta pentru transparenta din invatamantul superior romanesc se loveste de refuzul categoric al unor conduceri, care s-au ascuns mereu de studenti, mass-media sau minister.

Termenul limita pentru a depune pe site-urile propriile declaratii de avere ale conducerilor universitatilor a fost vineri, 28 aprilie. Iar sefii Universitatii de Medicina si Farmacie l-au incalcat cu nonsalanta, ascunzandu-se dupa explicatii hilare.

Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures si-a modificat site-ul, dar, cu toate acestea, conducerea nu a catadicsit sa posteze pe site declaratiile de avere. Acest lucru are loc in conditiile in care un student care a intrat pe locurile cu taxa are de achitat in jur de 800 de euro pentru fiecare an de studiu.

Daca rectorul Constantin Copotoiu refuza sistematic sa discute cu reporterii Ziarului, restul conducerii a oferit explicatii de-a dreptul hilare.

Klara Branzaniuc, prorector stiintific al universitatii, spune ca nu a fost destul loc pe server. "Sunt foarte multe documente scanate, iar in aceste conditii se blocheaza site-ul si nu mai functioneaza biblioteca on-line", a declarat Branzaniuc.

Fostul director al DSP Mures a precizat ca toate declaratiile de avere se gasesc la Serviciul Social al Universitatii si ca pot fi oricand consultate. "Acum se lucreaza la o solutie pentru a compatibiliza ceea ce avem nevoie cu serverul pe care il avem la dispozitie", a incheiat Branzaniuc.

Ioan Nicolaescu, cancelarul UMF, nu are aceeasi varianta: "La conferinta rectorilor din invatamantul superior de Medicina au fost rectori ai universitatilor din Iasi si din Constanta care au protestat impotriva postarii pe site a declaratiilor de avere.

S-a invocat autonomia universitara, astfel ca, in urma unor discutii la nivel inalt, s-a ajuns la hotararea ca declaratiile de avere sa fie intocmite si depuse la sediul fiecarei universitati in parte.

Cei care doresc, pot consulta declaratiile de avere ale cadrelor didactice universitare, in acelasi timp si noi stim cine sunt cei interesati".

Nagy Ors, prorectorul didactic al universitatii, s-a abtinut in a comenta situatia, motivand ca se afla in Austria.

Intre scuze si situatia de la nivel national, exista doar supozitii, pentru ca in acest moment, nimeni nu pare decis sa ia vreo masura. Dupa ce a fost extrem de radical in declaratii, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a renuntat la a lua vreo masura concreta, in conditiile date.

Iar daca institutiile abilitate nu se vor sesiza, va ramane doar un alt caz nepedepsit de nerespectare a legii.

Ce spune ministrul. Si legea

In art. 91 din Legea nr. 128/1997 sunt prevazute indemnizatiile lunare de conducere acordate persoanelor alese in functii de conducere din institutiile de invatamant superior, prin urmare aceste persoane sunt obligate sa depuna declaratii de avere.

Totodata, tinand cont de faptul ca in cadrul institutiilor de invatamant superior se regasesc si alte persoane numite in functii de conducere pe baza altor reglementari legale (de ex. contabil sef, sef birou, sef servicii, directori statiuni didactice, sef ferma etc.) consideram ca si aceste persoane sunt obligate sa-si publice declaratia de avere.

Prin adresele inregistrate cu nr. 85/AG/02.02.2006, respectiv nr.134/ AG/ 17.02.2006, Ministerul Educatiei si Cercetarii a recomandat, urmare a sesizarilor primite, pentru a se asigura transparenta, institutiilor de invatamant superior, publicarea declaratiilor de avere a persoanelor cu functii de conducere pe site-urile institutiilor respective.

Consideram ca toate persoanele din cadrul institutiilor de invatamant superior, care beneficiaza de indemnizatie de conducere, sunt obligate sa-si depuna declaratia de avere in conformitate cu prevederile legal

Precizam ca, potrivit art. 5 din Legea nr.115/1996 cu modificarile si completarile ulterioare, declaratia de avere reprezinta un act personal si irevocabil, in consecinta Ministerul Educatiei si Cercetarii a facut recomandari in acest sens, iar persoanele in cauza, respectiv cele cu functii de conducere, au obligatia de a respecta dispozitiile legii.

In concluzie, va rugam sa urmariti respectarea dispozitiilor legale mai sus mentionate.

"In primul rand exista o lege, iar Ministerul in calitate de coordonator de sistem a anuntat universitatile ca intra sub incidenta ei. Legea se refera la persoanele cu functii de conducere, dar acestea sunt si persoane fizice si pot decide daca publica aceste declaratii sau nu, pe raspunderea lor.

Domnul ministru a atras atentia ca in ultima instanta ar putea sesisza o Curte de Apel, dar doar pentru un caz foarte argumentat. Este un lucru pozitiv ca pana saptamana trecuta din cele 49 de universitati, doar 14 nu au publicat declaratiile, eu cred ca pana la sfarsitul acestei luni vor fi de la toata lumea.

Nu cunosc nimic despre o intelegere rectorilor universitatilor de medicina, dar tot legea spune care sunt modalitatile prin care aceste acte se fac publice. Din punctul nostru de vedere este important ca aceste declaratii sa existe si sa poata fi consultate", Mircea Muresan, director de comunicare MEdC

Daca in privinta declaratiilor de avere nu s-a sesizat nimeni, in ceea ce priveste alegerile din cadrul universitatii, subiect abordat de Ziarul de Mures, prin care Constantin Copotoiu a devenit rector sunt in atentia DNA. Conform unor surse, institutia a fost sesizata pin intermediul Internetului, dintr-o alta tara.