Apartamentele de la parterele blocurilor din intreg orasul sunt la mare cautare. In cea mai favorizata zona din acest punct de vedere, in cartierul Tudor un apartament cu doua camere situat la parterul blocurilor se inchiriaza cu 400-500 de euro pe luna. Cele cu trei camere ajung chiar la 1.500 euro.

Asta doar daca apartamentul respectiv este situat la un parter al unui bloc de pe unul din bulevardele sau strazile importante ale cartierului: 1 Decembrie 1918, Pandurilor, Cutezantei sau Infratirii, pentru ca aceste artere au ajuns sa fie vaduri comerciale importante ale urbei.

Nu mai mira pe nimeni acest lucru, mai ales daca isi aduc aminte ca prin anii '90 zona era denumita "Mica China", cu referire stricta la numarul de persoane pe metru patrat.

In acei ani '90, cei care locuiau la parterele blocurilor erau considerati un fel de "saracii satului" pentru ca galagia de pe strada si de pe scara, lipsa balconului si eventualii spargatori, faceau ca optiunile majoritatii sa se indrepte spre etajele superioare.

In timp insa, norocul parteristilor s-a schimbat si multi au ajuns sa ii invidieze.

Apartamentele acestea erau tot mai solicitate de micii intreprinzatori sau chiar de firme renumite, pentru deschiderea de spatii comerciale prestari servicii, cabinete medicale, de avocatura, notariale, saloane de frumusete, chiar si cateva timide librarii.

Se vede, se plateste

Cu cat apartamentele erau "mai la vedere" cu atat erau mai cautate. Daca la inceput romanii isi vindeau rapid locuintele, acum s-au luminat si ei. Prefera sa le inchirieze, pentru ca in acest fel, profitul este constant. Nu pierd nimic, doar castiga.

Pericol de fisura

Pentru ca orasul nu avea dezvoltata, la inceputul anilor '90, o piata a spatiilor de birouri, solutia optima gasita de noii afaceristi locali a fost inchirierea sau cumpararea de astfel de apartamente.

Nu dupa mult timp au aparut primele centre de afaceri dotate si finisate dupa ultimul racnet in domeniu, sedii de banci si de agentii de asigurari, agentii de publicitate, cabinete medicale, centre. Singura problema a acestor apartamente era structurarea interiorului, care nu corespundea majoritatii activitatilor.

Asa ca urgent apartamentele au suferit modificari interioare drastice, fara ca cineva sa tina cont de structura de rezistenta a blocurilor. Multi din peretii interiori au disparut, fatadele de beton au fost inlocuite cu altele de sticla, ba chiar in unele cazuri apartamentele au fost marite in exteriorul blocului.

De aratat arata bine si o schimbare, fie ea si cromatica, in griul cartierelor dormitor nu poate fi decat benefica. Dar nu e vorba doar de cateva apartamente, ci de sute. Uneori chiar doua, trei apartamente dintr-o scara de bloc.

Noi aici am dat exemplu doar cartierul Tudor, dar aceeasi situatie se regaseste in toate zonele, incepand cu cartierul Mureseni, Dambu Pietros, 7 Noiembrie si Unirii.

Ar fi poate de dorit sa se faca o evaluare a pericolului (daca e cazul) pe care aceste modificari structurale ale apartamentelor situate la parterele blocurilor, il constituie pentru intreaga constructie. Si intr-un asemenea bloc locuiesc de la 70 la cateva sute de oameni.