Organizatia Internationala Mental Disabilities Rights a facut public zilele trecute un raport cu privire la situatia copiilor cu dizabilitati din Romania, evidentiind conditiile inumane in care traiesc acestia.

Reprezentantii din domeniul protectiei copilului la nivelul judetului Cluj sustin ca acest raport este eronat, prezentand o situatie care nu mai este actuala.

Conform raportului facut public de catre Organizatia Internationala Mental Disabilities Rights, in Romania inca mai exista centre de plasament in care copiii sunt crescuti in conditii inumane. Raportul prezinta Romania drept o tara care mai are mult de recuperat in aceasta privinta.

Raportul a acoperit o perioada de 18 luni, referindu-se la doua orase din tara: Timisoara si Braila. Potrivit raportului, in intervalul respectiv s-au desfasurat controale la centrele de plasament din respectivele orase si s-au descoperit situatii de neimaginat pentru o tara civilizata.

Reprezentantii din domeniul protectiei copilului la nivelul judetului Cluj sustin insa ca datele din raport nu mai sunt actuale si ca, in privinta centrelor mentionate in raport, s-au luat masuri inca de anul trecut.

Potrivit acelorasi surse, situatia copiilor cu dizabilitati mentale in judetul Cluj este favorabila.

Directorul adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Cluj, Monica Filip, a declarat in aceasta privinta ca institutia pe care o conduce "este preocupata sa asigure conditii decente de viata tuturor copiilor aflati in sistem, cu precadere copii cu dizabilitati, care au nevoie de o ingrijire mai atenta.

Asta a fost stradania noastra din anul 2000, de cand am preluat centrele de plasament". In subordinea DGASPC Cluj exista in acest moment patru centre de plasament, unul in Jucu, unul in Huedin si doua in Cluj.

Situatia la ora actuala in judetul Cluj este net imbunatatita fata de anul 2000: "Cand am preluat centrele era dezastru. Apoi le-am compartimentat si le-am reamenajat", spune Monica Filip. Numarul total de copii institutionalizati in aceste centre este de 122.

In cea ce priveste recentul scandal iscat de dezvaluirile facute de MDRI, Monica Filip considera ca "este dezamagitor ca un astfel de raport sa ne fie servit in acest fel, de o tara care declara ca respecta drepturile celor care muncesc".

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ieri evaluarea situatiei din institutiile in care sunt ingrijiti copiii abandonati. Decizia a fost luata ca urmare a semnalelor prezentate in raportul organizatiei internationale Mental Disabilities Rights, potrivit carora copiii abandonati in spitalele din Romania au parte de un tratament inuman.

Premierul a dispus constituirea unui grup de lucru care sa se deplaseze in teritoriu pentru a evalua la fata locului situatia din institutiile mentionate in raport. Grupul de lucru urmeaza sa elaboreze un raport detaliat si sa il inainteze primului ministru.

Baroneasa Emma Nicholson, fost raportor al Parlamentului European pentru Romania, considera ca raportul publicat de organizatia americana Mental Disabilities Rights "este o incercare de a modifica politica europeana.

(...) Acest lucru pune un mare semn de intrebare asupra scopului avut in vedere prin publicarea acestui articol (...) Poate fi pus in legatura cu raportul care va fi prezentat saptamana viitoare".

In ceea ce priveste continutul raportului, baroneasa spune ca acesta contine erori majore: "Principala institutie citata in articol se afla in orasul Braila, dar eu am inteles ca acest loc a fost inchis cu mai mult de 12 luni in urma si ca toti copiii de acolo au fost transferati in locatii mai bune si ma intreb de ce (...) acest loc, despre care cred ca a fost inchis complet acum mai bine de un an, a fost acum repus pe tapet".