De mai bine de sase ani, Clubul Lyons din Danemarca contribuie cu sponsorizari, sub forma de aparatura medicala, la modernizarea Spitalului Clinic de Copii din Cluj-Napoca. Valoarea totala a donatiilor facute de membrii clubului danez pana in momentul de fata se ridica la aproape 900 mii de euro.

Clubul Lyons din Danemarca ajuta material Spitalul Clinic de Copii din Cluj de mai bine de sase ani de zile.

Relatia dintre cele doua institutii a inceput printr-un concurs de imprejurari: directorul Spitalului de Copii, Calin Lazar, gratie unor prieteni romani, stabiliti in Danemarca, a intrat in legatura cu doi dintre membrii clubului danez Lyons, Leif Jensen si Per Buckhoej.

Primul dintre acestia, Leif Jensen, beneficiaza de o experienta de 43 de ani in domeniul vanzarilor de aparatura medicala, iar dupa pensionare a decis sa se implice in acte de caritate. In acest context, el a aflat de situatia materiala precara a spitalului clujean.

"Cand am inceput donatiile, spitalul nu beneficia de aparatura performanta si conditiile erau saracacioase. Acesta nu e singurul spital pe care l-am ajutat, dar e cel mai important", explica Leif Jensen.

Pe parcursul celor sase ani de colaborare, Spitalul Clinic de Copii din Cluj a fost dotat cu aparatura moderna de ultima generatie. Potrivit directorului acestei institutii, 90 la suta din dotarile actuale ale clinicii ORL din cadrul spitalului se datoreaza sponsorilor danezi.

Printre cele mai importante donatii figureaza un aparat pentru cabinetul de audiologie, destinat depistarii rapide la nou-nascuti a simptomelor de surditate, in valoare de 95 de mii euro, si un laser chirurgical, in valoare de 80 de mii de euro.

Alte donatii pentru sectia de ORL, referitoare la diferite aparate pentru diagnosticarea afectiunilor, insumeaza 40 mii euro.

Recent, danezii din clubul Lyons au dotat spitalul clujean cu un aparat de otoemisie acustica si cu monitoare noi pentru unitatea de primire a urgentelor.

Valoarea totala a donatiilor facute de membrii clubului danez pana in momentul de fata se ridica la aproape 900 mii de euro.