Mii de credinciosi greco-catolici urmau sa se adune ieri seara, dupa inchiderea editiei, in fata bisericilor din Cluj-Napoca, in semn de solidaritate cu credinciosii catolici bucuresteni. Acestia incearca sa apere Catedrala Sf.

Iosif din Capitala de o posibila degradare, datorita constructiei de mari dimensiuni pe care firma Millenium doreste sa o realizeze, cat mai curand, in apropierea catedralei-monument.

La Cluj-Napoca erau asteptati ieri seara, de la ora 20.00, in fata bisericilor, o mare parte din cei 20.000 de credinciosi greco-catolici, cati numara Eparhia Greco-Catolica de Cluj-Gherla. Desfasurarea preconizata a protestului includea rostirea unor rugaciuni catre Maica Domnului si Sf. Iosif, in sunetul clopotelor care urmau sa bata in toate bisericile.

Precizam ca atat hramul catedralei bucurestene cat si al Eparhiei de Cluj -Gherla este Sf. Iosif.

Daniel Avram, purtatorul de cuvant al Episcopiei greco-catolice, ne-a declarat ca in data de 1 mai, in cadrul conferintei nationale a episcopilor de la Blaj, PS Florentin Crihalmeanu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, a fost de acord ca in data de 25 mai credinciosii sa fie chemati pentru a sustine cauza aparata de biserica catolica din Bucuresti impotriva firmei Millenium.

Protopopiatul Romano-catolic din Cluj-Napoca nu se va alatura acestor actiuni de protest.

Anca Berlogea, presedintele Asociatiei Catolice pentru Comunicare din Bucuresti, ne-a declarat ca “din pacate, Protopopiatul romano-catolic este exceptia de la regula in sustinerea catedralei bucurestene, deoarece dintre toate marile orase doar romano-catolicii de la Cluj nu vor veni in fata bisericilor la ora 20.00.

In rest, am primit confirmari ale prezentei in biserici a credinciosilor in cazul oreselor mari precum Iasi, Timisoara, Constanta, Bacau, Blaj, Baia-Mare, Tg. Mures si multe altele”.

Biserica Ortodoxa este, de asemenea, impotriva finalizarii proiectului de constructie. Patriarhia Ortodoxa Romana si-a exprimat sustinerea printr-un comunicat de presa emis in data de 11 mai a.c. Consilierul Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica afirma ca nu vor avea loc demonstratii ale crestinilor ortodocsi in orasele din tara, dar ca Biserica Ortodoxa este alaturi de cea Catolica.

Proiectul Cathedral Plaza din Bucuresti, o cladire de 19 etaje, cu patru nivele subterane de parcare, amplasata in imediata apropiere a Catedralei Romano- Catolice Sf. Iosif, a primit in toamna anului trecut aprobarea de constructie de la Primaria Capitalei. Biserica s-a declarat nemultumita de aceasta decizie si a inceput o serie de proteste pentru oprirea constructiei.

Ca urmare, Arhiepiscopia a actionat in instanta firma Millennium Building SRL, proprietara proiectului, Inspectoratul de Stat pentru Constructii, Primaria sectorului 1, Primaria Generala si Ministerul Culturii si a cerut anularea autorizatiilor emise.

A fost suspectata implicarea directa a primarului general al Bucurestiului, Adriean Videanu, in aceasta problema delicata. Astfel, antreprenorul constructiei este firma BogtArt, al carei patron, Raul Doicescu, este asociat cu primarul general in societatea de brokeraj Equity Invest.

Valoarea constructiei este de 25 milioane de euro din care 30 suta vor reveni firmei constructoare, adica in jur de 8 milioane de euro. In plus, proiectul a fost facut pentru intreaga suprafata de teren achizitionata de Millennium, fara a se astepta votul consilierilor.

Primarul Bucurestiului neaga orice suspiciune legata de posibile acte de coruptie ca urmare a legaturilor sale cu firma implicata in proiectul Cathedral Plaza si toate semnalele din presa le considera pure speculatii. El afirma ca primaria nu are nici un fel de afaceri cu firma constructoare.

Videanu sustine ca proiectul de constructie respecta prevederile urbanistice si ca investitiile la aceasta constructie au inceput inca din 1998, cu avizul Ministerului Culturii. Considera ca este o problema a carei rezolvare nu trebuie cautata la institutiile publice, ci trebuie sa fie rezolvata de partile implicate& Arhiepiscopia si firma constructoare.

Arhiepiscopia Romano-Catolica si-a retras acordul formal dat acestei constructii in 1999, pentru ca nu a mai primit birourile solicitate la un etaj al viitoarei cladiri. Excelenta Sa Mons. Dr. Ioan Robu a declarat ca “nu a existat niciodata un acord in forma autentica din partea Arhiepiscopiei pentru acest proiect, asa cum legea prevede”.

Anca Berlogea, presedinte al Asociatiei Catolice pentru Comunicare din Bucuresti, ne-a declarat ieri ca aceasta constructie incalca Legea 22/2001 privind protejarea monumentelor istorice si Legea 50/1991, privind autorizarea constructiilor. Catedrala Sfantul Iosif a fost edificata intre anii 1875-1880, iar Palatul Mitropolitan romano-catolic a fost construit in 1925.