Prenumele pe care le purtam ne influenteaza viata si comportamentul * Chiar daca a fost ales aproape la intamplare, prenumele induce anumite calitati sau defecte * GAZETA va prezinta originea si semnificatia numelor catorva dintre personajele marcante ale vietii politice si administrative clujene

Zelosul Boc

Prenumele de Emil vine de la latinescul Aemilius, care inseamna dornic, nerabdator, zelos. Persoanele care poarta acest nume sunt responsabile si de incredere. Totusi, numele le limiteaza orizonturile si versatilitatea, atragandu-le catre activitati practice.

Le plac responsabilitatile si exceleaza in activitati de natura tehnica, in care concentrarea si atentia fata de detalii joaca un rol important. Au rabdarea si hotararea de a duce la bun sfarsit orice intreprind. Se simt in siguranta pe pozitii ce implica responsabilitate, de unde pot progresa treptat si sistematic.

Totusi, le lipseste viziunea si se pot implica prea mult in detalii tehnice, ajungand chiar sa gandeasca prin prisma unui sistem si sa traiasca in rutina. Odata aceasta instalata, nu se adapteaza prea usor la schimbari.

Fie vorba intre noi, cine nu ar vrea sa traiasca in rutina pe un fotoliu de primar?! Boc in Dictionarul explicativ al Limbii Romane (DEX) figureaza ca o interjectie : “Cuvant care imita zgomotul produs de lovituri repetate ale ciocanului sau ale toporului”.

Regele viceprimar

Prenumele Adrian provine din latinescul Hadrianus care inseamna locuitor al Hadriei, oras din nordul Italiei. Cel care poarta acest prenume isi doreste sa ii inteleaga pe cei din jur, insa nu are incredere in el, e delasator si e incapabil sa-si duca scopurile la indeplinire.

Prenumele ii confera celui care il poarta abilitatea de a-i intelege pe oameni si de a stabili un consens intre puncte de vedere diferite, instaurand armonia in relatiile interumane. De aceea, detesta sa se gaseasca in situatii in care sunt lezate sentimentele cuiva.

Isi face prieteni cu usurinta, dar trebuie sa se fereasca sa se implice excesiv in treburile altora sau sa se lase condus de ceilalti. S-ar descurca excelent in serviciile de consiliere si asistenta publica in care si-ar valorifica diplomatia si abilitatea de a trata cu oamenii, atata timp cat nu lucreaza in conditii de stres si nu i se cere sa-si asume responsabilitati si sa ia decizii.

Explicatia pe care DEX o da cuvantului “popa” este de “slujitor al cultului” (preot) sau “rege” (carte de joc).

Nicoara, razboinicul tanar

Prenumele Marius inseamna tanar, dar are si semnificatia de “barbatesc” - deriva de la Mars, zeul razboiului la romani. Nicoara este forma veche, populara a numelui Nicolae.

De origine greceasca (Nikolaus) numele este format din doua cuvinte : “nike” care inseamna “victorie” si “laos” care inseamna “popor”, impreuna putandu-se traduce ca “victoria poporului” sau “obsteasca biruinta”.

Pietricica din prefectura

Prenumele Alin inseamna intreg, dintr-o bucata (din germana). Alin este si varianta romaneasca a prenumelui breton Alan care inseamna pietricica sau frumos.

Purtatorul acestui prenume vrea sa ii inteleaga si sa ii ajute pe ceilalti si are o fire prietenoasa, sociabila, incantatoare. Se lasa, insa, prea usor influentat de ceilalti si poate fi insensibil, indepartandu-i astfel pe cei din jur.

Desi isi face cu usurinta noi cunostinte si pare placut si conciliant in conversatii, poate deveni inflexibil si autoritar daca lucrurile sunt impinse prea departe. Prefera situatiile care ii lasa, cat de cat, libertate si este reticent cand vine vorba sa-si asume responsabilitati sau un volum de munca prea solicitant.

Paunel este diminutivul cuvantului paun care, conform DEX inseamna “pasare domestica mare, cu penajul masculului stralucitor, albastru-verzui si cu coada foarte lunga, pe care o poate rasfira in forma de evantai”. Paunul este si simbolul mandriei si al ingamfarii.

Gradina subprefect

Prenumele Carmen provine din ebraica si inseamna “gradina”. Din latina, Carmen poate fi tradus ca insemnand “cantec de dragoste”. Prenumele Carmen induce purtatoarei dorinta de a fi o persoana responsabila si de incredere, dar, in acelasi timp, determina o intensitate emotionala greu de controlat.

Idealista si generoasa, nutreste dorinta de a intreprinde activitati care sa ajute umanitatea sa progreseze. Ii place sa-si asume responsabilitati si sa le poarte de grija celorlalti. Totusi, se poate implica prea mult in problemele altora, facandu-si griji pentru acestia. Prenumele ii induce dorinta de a-si exprima latura artistica in muzica si arta.

Isi doreste un camin si o viata asezata, de familie si este foarte afectuoasa si atenta cu cei dragi. Curt, conform DEX, inseamna scurt de coada, berc, ciumpav, ciopartac, retezat, ciont.

Mila lui Dumnezeu la Primarie

Janos este varianta maghiara a prenumelui romanesc Ion. Prenumele Ion din ebraicul Yochanan inseamna mila lui Dumnezeu sau Dumnezeu este milos. Desi este o persoana responsabila si de incredere, purtatorul numelui Ion este neincrezator, delasator si incapabil sa isi realizeze scopurile si ambitiile. Iubeste copiii fiind un parinte corect si intelegator.

Desi are o judecata buna in afaceri, nu isi urmareste interesele cu agresivitate, deoarece nu-i place sa creeze disensiuni. Este excelent in relatiile cu publicul, avand atat diplomatia si tactul necesare, cat si un fel incantator si relaxat de a fi, care ii face pe cei din jur sa se simta confortabil in preajma sa.

Oamenii manifesta o atractie speciala fata de el, fiindca este rabdator, amabil, intelegator si receptiv la problemele celorlalti.

Perla neagra din Parlament

Prenumele Daniel inseamna, din ebraicul Daniye, “Dumnezeu a judecat” sau Dumnezeu este judecatorul meu. In araba acest prenume inseamna “perla neagra”. Desi interesat de cele mai complexe aspecte ale vietii, purtatorul acestui prenume are o fire insensibila, care ii indeparteaza pe ceilalti. Iubeste natura si iesirile in aer liber.

Frumusetile naturii si lucrurile pozitive ale vietii sunt, pentru el, o sursa de inspiratie si se simte atras de misterele naturii. Se exprima cu dificultate fiind prea pozitiv, direct si sincer. Desi poate fi usor ranit de ceilalti, nu lasa sa se vada acest lucru.

Tanjeste dupa afectiune si intelegere, dar o gaseste cu greu, deoarece ceilalti nu il inteleg si chiar il acuza ca este rece si distant. Cei mai multi nu vor constientiza niciodata cat de profunda este persoana care poarta acest prenume.

Giurgiu, chibzuitul

Mircea vine de la slavonul “mir” care inseamna “pace”. Desi induce dorinta de a fi o persoana responsabila si de incredere, prenumele Mircea limiteaza orizonturile si versatilitatea, stimuland inclinatia catre tehnica. Fire practica, priveste viata prin prisma gandirii logice si analitice. Este rabdator si ii place sa lucreze orice are legatura cu mecanica sau tehnica.

Crede ca, daca un lucru trebuie facut, atunci merita facut bine. Cand il intereseaza ceva, isi concentreaza toate eforturile asupra acelei activitati si nu ii place sa fie intrerupt. Acest prenume induce un mod chibzuit si ordonat de a gandi si de a vorbi. Nu invata repede, dar, odata ce stapaneste un subiect, nu il va uita niciodata. Giurgiu, potrivit DEX, inseamna “cu parul zbarlit”.

Liderul Calian

Prenumele Petru provine din greaca si inseamna piatra, dur. Purtatorul acestui prenume nutreste ambitii de conducere, dar, in acelasi timp, este materialist si nu are scrupule. Partea materiala a vietii este extrem de importanta pentru el. Recunoaste imediat lucrurile de calitate, isi doreste intotdeauna tot ce e mai bun si nu se multumeste cu mai putin.

Ii evalueaza rapid pe cei din jur, iar opinia sa se bazeaza pe felul in care arata, pe haine, pe semnele de succes material si pe propriile standarde de calitate. Are un simt dezvoltat pentru afaceri, recunoscand imediat o idee profitabila si este un bun consilier in afaceri. Excelent lider si organizator, nu ar trebui sa se gaseasca niciodata pe o pozitie de subaltern.

Fermierul Funar

Gheorghe este un prenume grecesc si inseamna lucrator al pamantului, fermier. Desi interesat de cele mai complexe aspecte ale vietii, Gheorghe are o fire insensibila care ii indeparteaza pe ceilalti. Adora natura si activitatile in aer liber si chiar l-ar putea tenta o ocupatie care sa implice munca in aer liber, poate chiar in agricultura.

Se exprima cu dificultate si de aceea poate fi, uneori, prea direct si sincer in comunicarea cu ceilalti. Desi poate fi ranit cu usurinta de ceilalti, nu lasa sa se vada acest lucru. Funar, conform DEX, inseamna “om care face funii”.

Prenumele viceprimarului Adrian Popa inseamna rege, iar numele ii da abilitatea de a-i intelege pe oameni. Emil Boc este nerabdator si zgomotos, iar prefectul Alin Paunel Tise este frumos, dintr-o bucata si ingamfat.