Pe data de 6.6.06, cele mai negre profetii se vor implini Atentate teroriste, incalzirea globala, catastrofe naturale, aparitia Anticristului…si lista ar putea continua

Acestea sunt doar cateva din speculatiile care abunda pe marginea celei de-a sasea zi din luna a sasea a celui de-al saselea an al noului mileniu Primii care resping orice legatura intre aceste evenimente sunt chiar teologii* Insa tot ei sustin ca frenezia iscata de echivalarea unei simple date calendaristice cu 666, numarul asociat de crestinism cu venirea pe pamant a Anticristului si

apropiatul sfarsit al lumii, estre graitoare pentru spiritul vremurilor in care traim

"Multi cred ca profetiile Apocalipsei se refera la prezentul si viitorul apropiat al omenirii.

Semnele, sustin ei, sunt extrem de clare: atacuri teroriste, incalzirea planetei, dezastre naturale…dupa ei, venirea pe pamant a Anticristului este iminenta, ceea ce va duce la sfarsitul lumii." Citatul de mai sus, preluat dintr-un mesaj publicitar al unui celebru film de groaza hollywoodian lansat chiar in ziua de 6 iunie 2006, sau 6/6/06, exprima perfect atmosfera in care va fi intampinata aceasta data din calendar.

Atitudinile sunt dintre cele mai diverse: de la ingrijorare si superstitie pana la speranta sau chiar umor. Astfel, in multe parti ale lumii, autoritatile au intarit masurile de securitate de teama ca teroristii cu valente profetic-escatologice sau anumite grupari extremiste ar putea utiliza ziua de 6 iunie ca pretext pentru actiuni distructive.

Reactia oficialilor este motivata de credibilitatea tot mai mare a teoriilor conspirationiste, care au evidentiat o serie de coincidente numerologice stranii in cazul marilor atentate din ultimii ani, cerl mai bun exemplu in acest sens fiind evenimentele din 11 septembrie:

- 9 + 1 + 1 = 11;

- primul avion care a lovit World Trade Center a fost American Airlines Flight 11;

- New York a fost al 11-lea stat care a aderat la Uniune;

- numele "George W. Bush," "New York City," "Air Force One," "Afghanistan" si "The Pentagon" contin fiecare cate 11 litere.

Temerile starnite de maleficul numar au afectat si grupuri de gravide din Marea Britanie si SUA. Perspectiva de a naste in 6/6/06 le-a determinat pe unele mame sa-si grabeasca artificial travaliul, pentru ca odraslele lor sa nu poarte povara stigmatului asociat cu un simbol satanic.

De asemenea, spatiul Internetului este inundat de dezbateri apocaliptice si speculatii pe marginea numarului 666. In timp ce unii se tem ca 6/6/06 va fi "o zi a puterii satanice", care va fi marcata de o ciocnire a Pamantului cu o cometa, altii cred ca Anticristul a venit deja, si ca acesta ar fi George (6 litere Walker ( 6 litere ) Bush Jr (6 litere), adica presedintele SUA.

Pentru Stephen Hanchett, www.isbushantichrist.blogspot.com. semnele sunt clare:"Violenta si distrugerile care au inceput odata cu primul mandat prezidential al lui Bush vor culmina cu siguranta in Apocalipsa, asa cum a fost profetit in Biblie acum 2000 de ani".

Comert cu Apocalipsa

La polul opus se situeaza cei care au profitat de ocazie pentru a transforma "raul" in "aur". In fruntea lor se afla studiourile 20th Century Fox, al caror remake, "The Omen (Profetia)", un clasic horror al anilor '70, va fi lansat pe 6 iunie.

Filmul, a carui prima versiune a fost difuzata in 1976, a avut un rol decisiv in inradacinarea in cultura populara a temei Anticristului, acesta fiind prezentat ca un copil diabolic pe a carui frunte este gravat sinistrul numar 666.

La notorietatea peliculei a contribuit si seria de nenorociri care a insotit turnarea ei: avionul scenaristului David Seltzer a fost lovit de fulger; hotelul in care se afla regizorul Richard Donner a fost tinta unui atentat IRA; actorul Gregory Peck a anulat un zbor spre Israel, avionul prabusindu-se ulterior; un paznic din parcul safari folosit intr-o scena a filmului a fost ucis de un leu a

doua zi dupa ce echipa a plecat, iar in prima zi a filmarilor principalii actori au avut un grav accident de masina.

Marketingul apocalipsei nu a ocolit nici formatiile de muzica rock din America. 6 iunie a fost proclamat zi de sarbatoare pentru fanii muzicii heavy metal, in contextul in care 666 joaca un rol important pentru formatiile de acest gen. Slayer, una din cele mai populare grupuri de heavy metal rock, a inceput turneul numit "Alianta Pacatoasa", cu mesajul "Propovaduind celor pervertiti".

In Atlanta, Georgia, o orchestra de rock va interpreta "666: un omagiu Diavolului si muzicii Heavy Metal".

Indivizii cei mai excentrici pot paria pe internet daca Apocalipsa va avea loc pe 6 iunie 2006. Din "nefericire", cota este de 1/100 000, astfel ca cei care mizeaza 500 de dolari pe supravietuirea lumii pot castiga doar o jumatate de penny…

Mesajul numerelor

Pentru antropologii de factura laica, toate aceste conexiuni intre teologie, matematica si comercialism au o explicatie simpla.

Ei spun ca, in ciuda manifestarilor sale moderne, cautarea de semnificatii mai profunde in numere dateaza din vremuri stravechi: "Oamenii sunt atrasi in mod inconstient de anumite numere pentru ca ei stiu ca au nevoie de experientele, insusirile si lectiile asociate cu ele.

Numerologia are o lunga istorie, originile ei putand fi trasate din vremea lui Pitagora, a carui maxima pentru descrierea universului a fost "totul este numar". Adeptii faimosului matematician credeau ca cifrele au putere asupra intregului pamant, ca tot ce exista pe pamant, in cosmos si in om, se raporteaza la un numar.

Importanta numerologiei devine speciala in vremuri agitate, cand credinta ca poti afla intelepciune in numere poate oferi confort psihologic."

Chiar daca sunt de acord cu o parte din aceste explicatii, teologii crestini au alta viziune despre fenomenul 666. Ei sustin ca nu data de 6 iunie 2006 este cea care ingrijoreaza sau ar trebui sa nelinisteasca, ci semnele din societatea noastra care indica apropierea lui Anticrist, persoana intruchipata in Biblie de numarul 666.

Se stie ca traditia crestina considera 666 drept numarul fiarei, pornind de la un pasaj din Apocalipsa Sfantului Ioan care spune: "Cine are minte sa socoteasca numarul Fiarei, caci acest numar este nume de om si numarul ei este 666".

Numarul numelui fiarei

Inca de acum 13 ani, comunitatea calugarilor de la Sfantul Munte Athos, prin circulara nr.

5 din 18 martie 1993, a atras atentia ca: ''Fara nici o indoiala, se pregateste terenul pentru pecetea nesuferita, urata si antihrista a lui 666."Potrivit multor teologi crestini, sosirea lui Anticrist va coincide cu instaurarea unui guvern unic mondial, a unui singur sistem economic si a unei singure religii.

Semnul dupa care va fi recunoscut maleficul personaj nu va fi insa simplul numar 666. Socotirea numarului fiarei va trebui sa tina cont de faptul ca limbile ebraica si greaca nu au caractere separate pentru numere si litere. Literele sunt folosite ca si numere, fiecare litera avand o valoare numerica. De exemplu, in alfabetul grec alfa reprezinta 1, beta - 2, gamma - 3, delta - 4, s.a.m.d.

Acest lucru inseamna ca poti lua literele oricarui cuvant sau nume si le poti aduna pentru a o obtine numarul total al cuvantului. In concluzie, socotirea numarului fiarei consta in suma totala a valorilor numerice a literelor din numele Anticristului, adica "sase sute saizeci si sase", nu trei de 6 sau 666. Cine are ochi de vazut, va vedea…