Garda de Mediu si mai multe organizatii neguvernamentale ecologiste din Timis monitorizeaza atent activitatea societatii comerciale "Noul Comtim", in problema neutralizarii dejectiilor de la porci.

In timp ce conducerea Fundatiei "Terra Mileniul III" au declarat ca firma americana nu face achizitii de echipamente performante pentru protejarea mediului, reprezentantii "Noului Comtim" sustin ca investesc in protectia mediului si isi propun ca pe viitor sa aiba bazine de colectare a deseurilor in toate fermele de porci detinute in judetul Timis.

Dejectii folosite ca ingrasamant natural?

Directorul Fundatiei "Terra Mileniul III", Ionut Apostol, a dezvaluit ca organizatia ecologista pe care o conduce detine o serie de documentatii referitoare la practicile societatii americane "Smithfield", care a achizitionat "Noul Comtim", din care reiese ca investitorii nu ar fi respectat legislatia de mediu nici in SUA, nici in Polonia.

"Exista tehnologii care pot transforma deseurile poluante in produsi nepoluanti pentru mediu, dar dotarea cu astfel de echipamente presupune anumite costuri. Principiul urmarit de patroni este, in general, cel al cheltuielilor reduse si al profiturilor cat mai mari, iar dejectiile de la animale au fost eliminate, pur si simplu, in natura", a spus Ionut Apostol.

Spre exemplu, in partea de nord-vest a Poloniei, "Smithfield" detine 40 de ferme industriale, ce produc circa 2 milioane de metri cubi de dejectii anual. De partea cealalta, Mircea Cotosmanu, director pentru afaceri cooperative al "Noului Comtim", sustine ca in planul de investitii pe care il face in Timis sunt prevazute si fonduri speciale destinate protectiei mediului.

"Dejectiile din fermele noastre sunt stocate in bazine supraterane, de unde vor fi preluate si imprastiate ca ingrasamant natural, aceasta fiind metoda pe care noi o propunem pentru managementul dejectiilor".

Totusi, specialistii atentioneaza ca pentru a utiliza cele cateva milioane de metri cubi de dejectii ca ingrasamant este necesara o suprafata de aproape 300.000 hectare de teren, adica jumatate din suprafata agricola a intregului judet.

Mai mult, dejectiile de porc ar fi periculoase pentru culturile agricole din cauza compusilor organici toxici pe care ii degaja si din cauza riscului mare de infestare cu paraziti.

Amenzi pentru proasta gestionare a deseurilor

Proasta gestionare a deseurilor de catre "Noul Comtim" a fost confirmata si de directorul Garzii de Mediu Timis, Daniela Minca, ea declarand ca in acest an inspectorii institutiei au efectuat 25 de controale la combinatul de porci timisean, aplicand amenzi pentru ca gestionarea deseurilor nu a fost executata conform normelor sau tehnologiilor standard.

In urma cu cateva zile, intr-o sedinta a Consiliului Judetean Timis, cand s-a luat in discutie problema neutralizarii dejectiilor de catre "Noul Comtim", consilierul PSD Titu Bojin a tras un semnal de alarma. "Trebuie sa ne concentram pe eliminarea dejectiilor, pentru ca acest lucru se face prin injectare in teren.

Au fost respinsi de alte state, tocmai pentru eliminarea dejectiilor prin injectare in sol". O alta nemultumire scoasa in evidenta a fost legata de distanta fata de sursele de apa. S-a propus ca fermele "Noului Comtim" sa fie mutate de la 500 de metri la un kilometru departare, pentru ca dejectiile sa nu infesteze panza freatica.

Compania americana "Smithfield" a devenit proprietarul combinatului banatean de crestere si procesare a porcilor in 2004, iar pana in prezent a investit peste 33 de milioane de dolari pentru tehnologizarea si modernizarea vechii societati banatene de crestere a suinelor. In cele zece ferme populate cu 16.000 de scroafe se obtine o productie anuala de 260.000 de porci.

Ca strategie de viitor, americanii si-au propus ca, pana in anul 2011, efectivul de scroafe sa ajunga la 200.000, cu o productie anuala de 4 milioane de porci si o capacitate zilnica de procesare de 16.000 de suine.