Selectia de oferte pentru realizarea tamplariei la liceul iesean a fost castigata de "As Construct", firma care a avut cel mai mare pret

Comisia de evaluare a fost formata din profesori de sport, franceza, istorie si biologie

Pentru transmiterea prin fax a 17 invitatii de participare, comisia a avut nevoie de 8 zile

Desi lucrarile sunt finantate de la bugetul local, Primaria "se spala pe maini"

"Melcret Fonoterm", care a avut o oferta cu peste un miliard ROL mai mica, contesta rezultatul si apreciaza ca "echipa de specialisti" de la Liceul "Mihai Eminescu“ Iasi "ori a lucrat superficial, ori tendentios"

Liceul "Mihai Eminescu" din Iasi a organizat o selectie de oferte pentru reparatii capitale tamplarie, actiune care a avut drept scopt identificarea solutiei optime pentru inlocuirea actualei tamplarii cu una noua din PVC.

La fel ca in cele mai multe cazuri de achizitii publice, criteriul declarat a fost cel al pretului cel mai mic.

Din cele 5 oferte depuse de firme cu experienta in domeniu, a fost declarata castigatoare oferta cu pretul… cel mai mare!

Acest rezultat a atras cel putin o contestatie si banuiala ca selectia nu a fost realizata intr-un mod corect, ci s-a derulat conform unei "traiectorii" dinainte stabilite.

Comisie de evaluare formata din profesori de sport, franceza, istorie sau biologie

Desi domeniul tamplariei nu este unul la care sa se priceapa toata lumea, comisia de evaluare constituita la nivelul Liceului "Mihai Eminescu" a fost formata din profesori de educatie fizica (Radu Mihai Tetiniuc), matematica (Gabriela Sandulescu), istorie (Sorin Sitea), franceza (Sorina Danaila).

Din comisie au mai facut parte ec. Maria Cristel si ing. Mihai Morariu, iar functia de presedinte a fost incredintata directoarei liceului (Nita Nedea), profesor de... biologie!

Totusi, caietul de sarcini special conceput pentru aceasta achizitie a fost avizat de catre Primaria Iasi, purtand aprobarea viceprimarului Constantin Neculau, absolvent al Facultatii de Constructii (sectia Constructii Civile, Industriale si Agricole).

17 firme invitate sa participe...

Pentru selectia mentionata, comisia de evaluare constituita la nivelul liceului a invitat nu mai putin de 17 firme, dar ciudat este faptul ca invitatiile catre cele 17 societati au fost transmise intr-un interval de 8 zile.

Astfel, dupa cum sustine comisia de evaluare, catre societatile "Melcret", "Itels", "Prestarea", "As Construct", "Gealan", "Almet Grup" si "Alconf" au fost transmise cereri de oferta pe data de 26 aprilie 2006.

Cum in judetul Iasi nu exista nici o societate "Gealan" SRL (denumire care apare in procesul verbal incheiat de comisia de evaluare), este de banuit ca firma invitata a fost "Romest-Gealan".

Pe 27 aprilie, a fost transmisa invitatia de participare la selectie si catre firma "Tehnoexpert", iar pe 28 aprilie catre alte trei firme: "Myem", Skd Trade" si "Spot Company".

Dupa alte patru zile, comisia s-a gandit sa mai invite 5 firme: "Alcon Plus", "Cretu Company", "Uniconstruct Prod", "Tec Telecom" si "Avatti Industries".

A doua zi, pe 3 mai, si "Ted Construct" a primit cererea de oferta.

Aceasta "esalonare" are o importanta deosebita in economia oricarei achizitii publice, ultimele firme care primesc invitatia avand la dispozitie foarte putin timp pentru pregatirea documentatiei.

... si 5 oferte depuse

In cursa pentru realizarea a aproximativ 800 mp de tamplarie PVC (plus usi) s-au inscris 5 firme, cu urmatoarele oferte:

"Melcret Fonoterm" - 218.900,48 RON (fara TVA);

"Prestarea" - 251.083,128 RON (fara TVA);

"Tec Telecom" - 270.581 RON (fara TVA);

"Cretu Company" - 303.259,27 RON (fara TVA);

"As Construct" - 320.059,20 RON (fara TVA).

Pretul cel mai mare a castigat

Desi criteriul pentru adjudecarea selectiei a fost pretul cel mai mic, din cele 5 oferte depuse, castigatoare a fost desemnata societatea "As Construct", care a avut oferta cu cel mai mare pret!

Referitor la aceasta situatie, directorul Liceului "Mihai Eminescu", prof. Nita Nedea, ne-a declarat: "Comisia de deschidere si evaluare a ofertelor a desemnat castigatoare firma «As Construct» intrucat aceasta a respectat cerintele din caietul de sarcini".

Altfel spus, celelalte 4 firme nu au respectat aceste cerinte. In aceste conditii, "As Construct" ar putea sa se "oftice" ca nu a depus o oferta si mai "generoasa", pentru ca oricum ar fi castigat din moment ce a fost singura firma care s-a conformat caietului de sarcini.

"Melcret Fonoterm" contesta, "Prestarea" si "Tec Telecom" nu comenteaza

Solicitate sa isi exprime punctul de vedere in ceea ce priveste rezultatul selectiei, societatile "Prestarea" si "Tec Telecom" nu au raspuns invitatiei noastre.

In schimb "Melcret Fonoterm", prin vocea directorului Corneliu Veliscu, ne-a declarat ca firma va contesta rezultatul selectiei.

"Comisia de evaluare ori a lucrat superficial, ori tendentios. Si nu ma refer numai la oferta «Melcret Fonoterm». In competitie erau si alte firme recunoscute si cu experienta in domeniul tamplariei, dar si al licitatiilor, care au ofertat la preturi mai mici decat castigatorul.

Sper ca autoritatea contractanta sa analizeze contestatia noastra cu mai multa raspundere avand in vedere atat prevederile legale, cat si grija fata de banii publici", a afirmat domnul Corneliu Veliscu.

Primaria "arunca pisica"

Desi executarea lucrarilor la Liceul "Mihai Eminescu" va fi sustinuta financiar din bugetul local, Primaria Iasi sustine ca nu are nici o implicare in organizarea acestei selectii cu scandal.

Intr-o adresa transmisa redactiei, semnata de viceprimarul Constantin Neculau si de directorul executiv Petru Dumitru Tomorug, Primaria Municipiului Iasi precizeaza:

"Liceul «Mihai Eminescu» este ordonator tertiar de credite. Ca ordonator de credite, liceul este Autoritate Contractanta, in sensul OUG 60/2001.

In spiritul si litera aceleiasi OUG 60/2001, republicata si reactualizata, Autoritatea Contractanta este responsabila de organizarea si derularea achizitiei publice.

Prin organizarea si derularea achizitiei publice, se intelege:

- publicitatea;

- caietul de sarcini - intocmire si vanzare;

- numirea comisiei de deschidere si evaluare a ofertelor;

- evaluarea ofertelor;

- atribuirea contractului de executie; intocmirea si semnarea contractului de executie;

- urmarirea derularii lucrarilor si decontarea acestora;

- intocmirea proceselor verbale de receptie la terminarea lucrarilor si a celor de receptie finala.

Primaria municipiului Iasi nu face decat sa bugeteze Liceul «Mihai Eminescu», pe capitolele bugetare aprobate prin Bugetul Consiliului Local".

Altfel spus, desi (teoretic) are o armata de specialisti, desi "da banii", Primaria Iasi lasa aceasta lucrare (de la organizarea selectiei si pana la finalizare) pe mana unor profesori, cei mai multi dintre acestia (daca nu cumva chiar toti) neavand cunostinte in domeniul constructiilor sau in ceea ce priveste legislatia referitoare la achizitiile publice.

Acest raspuns este surprinzator si datorita faptului ca documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei pentru achizitia publica de lucrari (caietul de sarcini) a fost aprobata de viceprimarul Constantin Neculau, in numele municipalitatii.

Un liceu cu "antecedente"

"Ferestre care nu se inchid, acoperis prin care ploua, sali de clasa friguroase la care elevii si profesorii ajung urcand scari asimetrice, care s-ar putea darama la un cutremur.

Nu este imaginea vreunei scoli uitate de lume din mediul rural, nerenovata de zeci de ani, cum s-ar putea crede.

Asa arata, la doua luni de la inaugurare, noua cladire a Liceului «Mihai Eminescu». O cladire monument istoric, in care Banca Mondiala «a pompat» 375.000 de dolari, adica aproximativ 12 miliarde lei.

Bani pe care statul roman va trebui sa-i returneze, fondurile primite de la Banca Mondiala fiind, de fapt, credite pe termen lung" - acesta este un extras dintr-un articol publicat de "Ziarul de Iasi", pe 23 februarie 2003.

Dincolo de scandalurile sexuale sau legate de numirea directorului, se poate observa ca, si in materie de constructii, Liceul "Mihai Eminescu" are "experiente memorabile".

Dupa modul cum s-a derulat aceasta selectie, iar operatiunea nu s-a incheiat, actiunea "Tamplarie 2006" are sanse mari sa intre in istoria zbuciumata a fostului liceu de fete, pentru care un miliard de lei (vechi) nu are prea mare importanta din moment ce e platit de la bugetul local.

Tinand cont de contestatia depusa, verdictul final se amana. La fel si raspunsul la intrebarea: "isi mai schimba cineva tamplaria in vara asta?". "La pachet" cu Liceul "Mihai Eminescu", desigur...

Este "As Construct" datornic la bugetul de stat?

In mod normal, la licitatiile sau selectiile de oferte organizate de institutii sau societati de stat nu pot participa firmele care inregistreaza obligatii restante la bugetul consolidat al statului.

Consform site-ului Ministerului Finantelor Publice, la data de 31 martie 2006, SC "As Construct" SA Targu Frumos inregistra:

- obligatii restante la bugetul de stat in valoare de 148.924 RON;

- obligatii restante la bugetul asigurarilor sociale de stat - 105.962 RON;

- obligatii restante la bugetul asigurarilor pentru somaj - 7.320 RON;

- obligatii restante la bugetul asigurarilor de sanatate - 41.183 RON.

Referitor la situatia datoriilor in momentul participarii la selectia de la Liceul "Mihai Eminescu", doamna Nita Nedea a precizat: "Conform declaratiei pe proprie raspundere si a adeverintelor eliberate de Directiile Finantelor Publice, la momentul ofertarii SC «As Construct» nu inregistreaza datorii la bugetul statului si la bugetul local".

Reamintim ca, recent, "As Construct" si-a adjudecat si licitatia pentru executarea lucrarilor la Piata Unirii.

Saptamanalul IASI INVEST este editat la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetul Iasi.

IASI INVEST se distribuie pe baza de abonamente (NU se vinde la chioscuri).