Fost director general al trustului „European Drinks” si actual deputat PNL de Bihor, Cornel Popa este, la origine, profesor de Fizica

Cu toate ca si-a parasit catedra in anul 1992, aceasta ii este rezervata si in ziua de astazi, in urma unor manevre ilegale si scandaloase

Sefii Invatamantului bihorean „nu cunosc exact situatia” catedrei rezervate pe numele deputatului, iar acesta refuza sa comenteze situatia creata

„Grave prejudicii aduse actului de instructie si educatie”

In varsta de 55 de ani, actualul presedinte al PNL Bihor este de origine din comuna Sudrigiu si, dupa cum a mentionat in CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputatilor, intre 1976-1992, meseria sa a fost cea de profesor de Fizica.

Ca dacal, Popa a devenit prieten „la catarama” cu Silviu Torjoc, fost presedinte al PNL Bihor si fost inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Bihor, institutie in care ocupa acum functia de inspector general adjunct.

Cu toate ca deputatul Popa nu mai are nimic de-a face cu Invatamantul inca din 1992, prin grija lui Torjoc catedra lui este si in ziua de astazi blocata in mod ilegal si scandalos. Dealtfel, cazul lui Popa nu este singular.

Printr-un memoriu adresat in 2004 (nr.31/24.02.2004) fostului ministru al Educatiei din guvernarea PSD, Alexandru Athanasiu, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant atragea atentia asupra fenomenului „rezervarii” abuzive a catedrelor, care devenise un adevarat fenomen.

„In ultima perioada am primit numeroase sesizari de la membrii nostri de sindicat care reclama existenta unui numar foarte mare de catedre/posturi didactice rezervate pentru persoane care lucreaza in alte sectoare de activitate, sau au parasit tara de mai multi ani, fara a mai avea astfel tangente cu sistemul national de invatamant.

Prin rezervarea catedrelor pe perioade nelimitate de timp pentru persoane care nu mai indeplinesc conditiile legale pentru rezervarea catedrei/postului, se aduc grave prejudicii actului de instructie si educatie intrucat, pe de o parte, exista o criza de catedre/posturi generata de scaderea populatiei scolare, iar, pe de alta parte, prin ocuparea acestor catedre prin suplinire sau plata cu ora nu se asigura continuitatea in activitatea instructiv-educativa si, in plus, suplinitorii sunt privati de posibilitatea titularizarii pe aceste catedre/posturi. In acelasi timp, prin necunoasterea perioadei de rezervare a catedrei/postului este ingreunata activitatea managerilor unitatilor de invatamant cu prilejul constituirii si vacantarii catedreelor.

Reamintim ca, de la 1 septembrie 1997, situatiile de rezervare a catedrei/postului cadrelor didactice titulare sunt mentionate la art.101, 102 si 103 din Legea 128/1997. Conform Legii 53/2003 si Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Invatamant reprezinta perioade de rezervare a catedrei/postului si concediile fara plata acordate pentru rezolvarea unor interese personale.

Avand in vedere ca aceste situatii prejudiciaza membrii nostri de sindicat care sunt lipsiti de posibilitatea titularizarii, in conformitate cu dispozitiile Anexei 5 la Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Invatamant pe anul 2004, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei sub nr.5521/01/09.01.2004, solicitam convocarea de urgenta a comisiei paritare minister-federatii sindicale reprezentative din invatamant” - se arata in amintitul memoriu. Dupa cum era de asteptat, problema a ramas nerezolvata.

Nesimtirea intre „derogare” si „concediu fara plata”

Dupa ce a ajuns director general la „European Drinks”, nu a mai existat nici un motiv legal pentru retinerea catedrei lui Cornel Popa. Amicul sau, Silviu Torjoc, „nr. 2” in Inspectoratul Scolar Judetean Bihor, cel care are marele merit de a-i fi blocat postul, a incercat sa justifice acest lucru turnand tot felul de gogosi.

Intrebat de ce Cornel Popa, la 14 ani dupa ce acesta a rupt-o cu Invatamantul, mai are si astazi catedra rezervata la institutia in care el este inspector general adjunct, antecesorul lui Popa la conducerea PNL Bihor s-a incurcat in explicatii.

„Eu cred ca Cornel Popa a avut o derogare de la minister in perioada 1992-1996! Nu cunosc exact situatia (ne indoim, dle Torjoc - n.n.) in procent de suta la suta, dar cred ca a avut derogare. Cred ca ar trebui sa-l intrebati pe el personal. Nu este exclusa nici posibilitatea sa se fi aflat in concediu fara plata in perioada aceea.

Eu nu pot sa afirm cu certitudine acest lucru! Nu stiu motivul pentru care a fost rezervata catedra si nici daca Cornel Popa intentioneaza sa se intoarca la catedra. Fiecare individ isi cunoaste, personal, interesele si intentiile. Dl Popa a fost un personaj special. El a ajutat foarte mult invatamantul bihorean si poate de aceea s-a facut o exceptie in cazul sau.

Poate ca derogarea s-a facut din partea scolii. Legea permite fel si fel de interpretari.

Conducerea Inspectoratului putea sa ii acorde concediu fara salariu oricat! Era dreptul lui Popa sa o ceara si sa i se aprobe! De fapt, in perioada 1992-1996 nu fusese promulgata Legea Invatamantului, asa ca putea foarte bine sa fi fost in concediu fara salariu, era perfect legal” - explica Silviu Torjoc.

Tacerea „deputatului de sifon”

Solicitat sa spuna daca, dupa parerea sa, este normala si morala aceasta situatie, inspectorul-general adjunct a refuzat sa raspunda. In schimb, dupa plecarea noastra, l-a sunat pe Cornel Popa, sa-l informeze despre faptul ca „Informatia de Vest” pregateste un articol despre el.

Cand reporterul care l-a sunat pe presedintele PNL Bihor sa-i ceara explicatii in legatura cu catedra rezervata, „viteazul” deputat a spus „La revedere” si a inchis telefonul. Ceea ce spune multe despre modul in care Cornel Popa intelege dialogul cu reprezentantii presei.

In fond, ce ar fi putut sa ne spuna? Ca e nesimtit? Ca a cerut sa-i fie rezervata catedra de Fizica vreme de 14 ani doar pentru ca el a fost directorul general al trustului cu cele mai mari datorii catre stat? Sau ca asa intelege el reforma in Invatamant? Orice ar fi spus, pentru noi ramane acelasi individ sters, infatuat si parvenit, al carui unic merit este inrudirea cu niste „rechini” postdecembristi despre care veti mai avea prilejul sa cititi in curand.