Elisabeta Hristea are 74 de ani si traie[te intr-o casa de colonie din ora[ul Aninoasa. De cateva luni, mai exact din luna martie a acestui an, batrana este imobilizat` la pat suferind de mai multe boli, [i prezentand si tulbur`ri psihice. Pana aici cazul se incadreaza intr-o situatie admisibil`.

Insa, fratele batranei, care nu se afla \n relatii bune cu aceasta, i-a creat in jurul patului un adev`rat tarc (realizat din scanduri), astfel incat batrana sa nu poata cobora din acesta, de[i starea de sanatate nu o ajuta deloc in acest sens. Conform vecinilor, acesta ar fi coborat din pat de mai multe ori si ar fi fost gasita pe dusumea.

Declinul batranei a inceput in luna februarie a acestui an, cand aceasta s-a imbolnavit, fiind chiar internata in spital cateva saptamani. La inceputul lunii martie, aceasta a revenit acasa, ramanand in ingrijirea unei vecine, Rodica Pastrav, singura pe care acesta o accept`.

Doamna Pastrav a fost cea care i-a fost sprijin batranei si \nainte de agreavarea starii de sanatate a acesteia, asigurandu-i cele necesare incalzirii locuintei pe timpul iernii.

Povestea

Pensionara neputincioasa de azi, Elisabeta Hristea, a fost \n tinerete o femeie mai mult decat vasnica.Asta dac` ne gandim ca a fost printre acele femei care au lucrat an subteranul Minei Aninoasa, la varsta de 18-20 de ani, pana in momentul in care munca femeilor in mina a fost \nterzisa.

Dup` aceea, ea a continuat sa lucreze la Exploatarea Miniera Aninoasa, insa la suprafa]a, de unde a ie[it la pensie. Astazi, ea incaseaza, sau ar trebui sa incaseze dac` ar fi sanatoasa, o pensie in valoare de 310 RON. O suma foarte buna, cum este considerata in cartierul in care aceasta i[i duce zilele.

Autoritatile locale

Dupa ce a revenit de la spital, autoritatile locale, prin Serviciul Social din cadrul Primariei si chiar primarul Ilie Botgros, au incercat sa o ajute. S-a incercat internarea sa intr-un camin de batrani, insa nu au fost locuri libere.

Daca aceasta varianta a cazut, a fost obtinut un certificat de handicap de la Direc]ia pentru Protec]ia Copilului si Persoanelor cu Handicap Hunedoara, care s` le permita acestora sa angajeze un asistent personal, care sa o ingrijeasca pe batrana.

Desi dup` acest statut a tanjit si fratele batranei, postul de asistent personal i-a fost acordat Rodicai Pastrav, persoana agreata de Elisabeta Hristea. Astfel, ajutorul oferit de domana Pastrav a fost oficializat si indemnizat (aceasta primind de la Primarie un salariu minim pe economie).

"Am reusit s` solutionam cazul in acesta faza. Este o solu]ie de moment. Solutia definitiva va fi gasirea unui loc intr-un camin de batrani", ne-a declarat Ilie Botgos, primarul orasului Aninoasa.

La nivelul orasului, autorit`tile au in evideta 27 de cazuri sociale de acest gen, cei netrasportabili beneficiind de serviciile unor asistenti personali.Totusi, autoritatilor locale nu li se pare anormal ca o fiinta umna sa traiasca ingradita intr-un tarc.

Lumea

Dincolo de situatia personala, casa in care Elisabeta Hristea traieste aminteste mai curand de secolele 18-19, decat de secolul 21. Construite cu aproximativ 100 de ani \n urma si reparate mai serios ultima data in a doua jumatate a anilor '60, aceste locuinte au ajuns astazi intr-o stare avansata de degradare.

Constituite dintr-un dormitor, o bucatarie si o camara, locuintele acelea asigura un acoperis deasupra capului c

Fiindca sunt locuinte sociale si apartin Primariei, edilii cauta inca solutii pentru repararea lor si readucerea, pe cat posibil, in secolul acesta. Si strada pe care se afla casele de colonie aminteste de secole trecute [i pentru aceasta edilii avand \n plan o asfaltare.