O croitoreasa a inselat zeci de oradeni, carora le-a promis ca ii angajeaza la "banca”, le faciliteaza obtinerea unor credite sau le vinde diplome de bacalaureat si de master, contra cost.

Adriana Ile este reprezentantul pe Bihor al unei retele de magazine care comercializeaza imbracaminte second-hand, dar se recomanda ca functionara la Banca Nationala.

In functie de ce i se solicita sa "rezolve”, Adriana se mai declara verisoara rectorului Universitatii din Oradea si prietena intima a directorilor de licee si sucursale bancare din Bihor.

"Reteta” angajarii la banca

Alina Ile este "reprezentant zonal” al controversatei retele de magazine de imbracaminte second-hand "Visul Imaginatiei”, care isi are sediul central la Petrosani. Cu toate ca in Oradea firma amintita are 5 magazine, nu are nici un sediu declarat aici.

Conform informatiilor de care dispunem, aceasta inseala credulii care, fara sa verifice cu cine au de-a face, ii dau sume consistente pentru tot felul de promisiuni. Unora le-a promis ca le rezolva angajarea la o banca, unde ea, cica, ar ocupa o functie importanta, altora ca le procura tot felul de diplome contra cost, s.a.m.d.

Oradeanca A.M. a fost colega de serviciu cu Alina Ile la firma "Visul Imaginatiei”, de unde a prostit-o sa-si dea demisia pentru a ocupa ea insasi postul de gestionar-sef al magazinelor din Oradea. Naivei i-a spus ca are cunostinte apropiate la nivelul conducerii sucursalei BRD Bihor si ca ii poate "aranja” angajarea la banca, unde A.M. isi depusese C.V.-ul.

In schimbul ajutorului, Alina Ile i-a cerut un imprumut de 1.000 de euro. Pe care l-a si obtinut, fara prea mare greutate.

"Mi-a spus ca are o functie de conducere la sucursala Bihor a Bancii Nationale si ca e prietena cu unul dintre directorii de la sucursala BRD din Oradea. S-a oferit sa imi «rezolve» angajarea la Banca de Dezvoltare si mi-a cerut banii cu titlu de imprumut. Am aflat ca nu are nici o legatura cu nici o banca si ca am fost escrocata.

Dupa ce am amenintat-o ca merg la Parchet si la Politie, mi-a inapoiat jumatate din bani” - ne-a declarat femeia inselata. Miercuri, 21 iunie, reporterii nostri au fost prezenti la intalnirea dintre A.M. si Alina Ile, care, dupa ce a fost amenintata de victima ca va povesti totul presei daca nu ii restituie banii, i-a inapoiat si restul de 500 euro.

Cateva instantanee au fost surprinse pe pelicula de fotoreporterul „Informatiei de Vest”.

"Verisoara diplomelor”

Conform declaratiei altor victime, escroaca a cerut bani de la mai multe persoane, promitandu-le ca le „rezolva” diverse diplome de studii. „Mi-a promis ca, pentru 200 de euro, imi face rost de o diploma de master la Universitatea Oradea. Spunea ca e verisoara cu rectorul Teodor Maghiar si cu doctorul Adrian Maghiar, fratele acestuia, si ca poate obtine orice de la ei.

Am luat legatura cu domnii Maghiar si mi-au spus ca nu cunosc nici o persoana cu numele de Alina Ile” - ne-a declarat, sub protectia anonimatului, o alta victima.

Conform spuselor unor angajate ale firmei "Visul Imaginatiei” din Oradea, Alina Ile i-ar fi promis vanzatoarei Carmen Matei ca ii face rost de o diploma de bacalaureat de la liceul „Mihai Viteazul”, unde, conform spuselor ei, s-ar vinde diplome „pe banda rulanta”, sustinand ca e prietena apropiata cu directorul institutiei.

Potrivit acelorasi surse, Alina Ile ar avea o relatie cu unul din directorii firmei „Visul Imaginatiei” si ar delapida sume importante din incasarile societatii. „Ne obliga sa-i predam ei banii, fara sa-i numaram! Nu stim cat depune la banca. O suspectam ca a sustras sume importante din incasari. Fiindca e in gratiile directorului, nu i se intampla nimic.

Nu stim cum a ajuns ea in acest post. Din cate stim, reiese ca Alina ar fi doar o simpla croitoreasa, fara studii superioare. Noi nu vrem sa tragem ponoasele in locul ei si credem ca ar fi timpul ca Garda Financiara si patronatul sa intervina” -ne-au declarat, sub protectia anonimatului, angajatele de la „Visul Imaginatiei”.

Fraierii din Rogerius

O alta femeie inselata de Alina Ile, careia, deocamdata, nu-i facem public numele, lucreaza la magazinul „Nino”, care vinde produse pentru nou-nascuti, situat in spatele Pietei Rogerius. „In urma cu circa doi ani a venit la magazin ca si clienta. A luat o pereche de cizme si una de sandale pentru fetita fara sa le plateasca. Zicea ca lucreaza la BRD.

Dupa cateva luni, a revenit, spunand ca are de dat un examen la Bucuresti si ca lucreaza ca inspector-contabil la Banca Nationala. A zis sa sunt foarte draguta si descurcareata si ca vrea sa ma ajute sa ajung sa lucrez la banca. A descris-o pe dna directoare ca si cum ar fi cunostinte vechi. I-am spus ca nu am bani si, initial, a spus ca nu-i trebuie nimic de la mine.

Stia multe lucruri despre banca. Cand am vazut cata lume cunoaste si cum se descurca, am capatat incredere in ea si am crezut ca ar putea fi, intr-adevar, inspectoare la banca. Nu mi-a dat banii pe incaltamintea luata pana nu am ajuns la soacra ei, doamna Ile, care lucreaza la arhiva la firma «Comaliment». Aceasta mi-a spus ca numai rusine si probleme au de pe urma Alinei.

Surorii mele, Violeta B., i-a promis ca ii faciliteaza obtinerea unui imprumut de 5000 de euro de la Banca Comerciala in maxim doua saptamani. Zicea ca are acolo pe cineva si ca poate rezolva. A spus ca trebuie platit un comision de deschidere a contului si inca alte comisioane, in total 13.800.000 lei. Sora mea i-a dat banii si dosarul cu actele pentru credit, dar banii nu i-a mai vazut.

Alina a schimbat foaia si i-a spus apoi surorii mele sa nu o mai caute pe la serviciu si ca are pe cineva la sucursala Bancpost de pe strada Tudor Vladimirescu si ca va rezolva problema cu creditul.

A trecut insa mai bine de un an si nu i-a inapoiat banii! Din cate stiu, a mai inselat o vanzatoare de la magazinul de confectii «Flabia» din apropiere si o alta de la un chiosc alimentar din Piata Rogerius” - povesteste femeia.

Ajungem si la magazinul firmei "Flabia” de pe strada Corneli Coposu, situat vis-a-vis de Piata Rogerius si avem norocul sa o intalnim chiar pe victima, Marinela B. Dupa mai multe insistente, aceasta povesteste cum a fost pacalita sa-i ofere escroacei 1.000 de euro, din care a recuperat, cu mare greutate, doar o parte. „In urma cu circa doi ani, Alina Ile tot venea prin magazin.

Mie mi-a spus initial ca lucreaza ca inspectoare la Banca Nationala. Zicea ca vrea sa isi rezolve un post de conducere la banca si ca are nevoie de bani ca sa il poata obtine. Mi-a cerut sa o imprumut cu 1000 de euro. I-am dat doar fiindca doream sa o ajut. Mi-a trebuit mai bine de un an sa scot de pe ea, cu chiu, cu vai, 900 de euro! Femeia asta nu se teme de nimic!”

Ajungem si la chioscul alimentar din Piata Rogerius, apartinand firmei Kleichen SRL, unde, sub protectia anonimatului, tanara inselata de Alina Ile accepta sa ne relateze cum a fost inselata de abila croitoreasa care se recomanda functionar bancar. „Alina Ile mi-a fost prietena, o cunosc de cativa ani. Copiii nostri erau impreuna la gradinita.

Anul trecut, prin luna mai, s-a oferit sa imi procure un bilet de bugetar la mare, de doua locuri. Mi-a spus sa ii dau sase milioane, ca mai tarziu se vor scumpi. I-am dat banii, dar biletele nu le-am mai vazut! Banii i-am recuperat abia dupa sapte luni. Ii mai dadusem imprumut o suma in euro, pe care, de asemenea, am recuperat-o foarte tarziu.

Mai cunosc o persoana pe care a inselat-o, promitandu-i ca ii rezolva loc de munca la banca pentru 500 de euro. Lucreaza la magazinul «Nino»” - ne-a declarat tanara angajata a firmei Kleichen Impex SRL.

Inspectoarea-fantoma

O alta tanara ne-a povestit despre alt gen de escrocherii avand-o ca autor pe Alina Ile. „Mi-a promis ca imi face rost de diploma de bacalaureat la liceul «Mihai Viteazul». Spunea ca e verisoara cu directorul Ruben Filimon si ca rezolva sa primesc diploma fara sa dau examen. I-am dat cinci litri de palinca.

Urma, probabil, sa-mi ceara, ca si altor cinci fete, cateva sute de euro. Actele nu mi le-a mai inapoiat. Am cerut sa ma duca sa vorbesc cu directorul, dar m-a refuzat de fiecare data” - ne-a declarat tanara.

Din spusele acestor femei, am retinut ca multe alte persoane au fost inselate de Alina Ile.

La randul lor, reprezentantii BNR Bihor, ai sucursalelor Bancii Romane de Dezvoltare si Bancii Comerciale ne-au declarat ca institutiile pe care le reprezinta nu au nici o legatura cu Alina Ile si ca vor sesiza Politia si Parchetul referitor la faptul ca o persoana neautorizata s-a folosit de numele acestora pentru a insela diferite persoane.

"Ar trebui ca macar una din persoanele inselate sa depuna plangere penala, ca sa putem demara si noi investigatiile” - ne-a declarat Dorin Goga, directorul Sucursalei BRD Bihor.

Pana acum, victimele escrocheriilor Alinei Ile nu au sesizat autoritatile fiindca se tem ca ar putea fi ele insele acuzate de infractiuni de coruptie. Speram ca, dupa publicarea prezentului articol, la sesizarea unora dintre victime care prefera deocamdata sa-si pastreze anonimatul, situatia se va schimba.

Angajatele de la magazinul "Visul Imaginatiei” de pe strada Nufarului ne-au confirmat ca Alina Ile este angajata firmei si ca ea colecteaza incasarile. Reporterii nostri au incercat zadarnic sa o contacteze la cele trei numele de telefon (0742-292847, 0745-298315, 0724-231477) care ne-au fost indicate de victime ca apartinandu-i. Motivele sunt usor de banuit. Vom reveni.