Continutul hotararii de Consiliu Local 405 din 13 iunie 2006 prevede ca, “in cazul constatarii unor lucrari de constructii efectuate fara autorizatie sau cu depasirea limitelor acesteia, organele de control ale administratiei publice locale vor dispune aplicarea amenzii contraventionale, oprirea executarii lucrarilor si desfiintarea, in termen de 60 de zile de la comunicarea procesului-verbal de constatare, a constructiilor realizate fara autorizatie sau cu nerespectarea prevederilor acesteia.

De asemenea, in cazul in care persoanele sanctionate contraventional nu s-au conformat celor dispuse prin procesul verbal de control, prin serviciul specializat din cadrul administratiei publice locale, se va proceda la sesizarea instantei de judecata in vederea desfiintarii constructiilor realizate nelegal.

Constructiile executate fara autorizatie de construire pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al municipiului Cluj- Napoca vor fi desfiintate pe cale administrativa, fara sesizarea instantelor de judecata si pe cheltuiala contravenientului”. Juristii din CL si secretarul municipiului sustin ca HCL-ul este perfect legal.

CL ramane ferm

“Noi, initiatorii, ne mentinem ferm pozitia si consideram ca proiectul, Buldozerul, este perfect legal. Daca trebuie sa modificam aceasta decizie, ce ar fi atunci sa ii lasam pe toti sa construiasca fara autorizatie, pentru ca, dupa aceea, trebuie tot noi sa ii lasam sa intre in legalitate”, a declarat liderul grupului de consilieri liberali, Ovidiu Turdean.

Pana si primarul Emil Boc a precizat ca hotararea consilierilor este buna. “Hotararea este buna si este un semnal ca nu mai toleram constructii ilegale. Este perfect corecta.

Am luat legatura si cu Prefectura si am expus punctul de vedere al Primariei. Daca, insa, Prefectura hotaraste sa mearga in instanta, sunt convins ca instantele vor consfinti faptul ca ceea ce s-a zis prin acel HCL este corect”, a argumentat Boc. “Nu am ce comenta. Probabil nu s-a inteles continutul acestei decizii.

Nu cred ca sunt implicatii politice, ci e vorba despre o simpla neintelegere. Si secretarul municipiului a spus ca hotararea e perfect legala. Nu era vorba de a impune cetateanului ceva, ci despre cum se aplica in cadrul Directiei Control”, a spus si “parintele” actiunii “Buldozerul”, viceprimarul Adrian Popa.

Prefectul o tine pe a lui

“Eu nu am cerut abrogarea hotararii, ci doar sa o modifice, pentru ca, in forma actuala, incalca Legea 50. Eu nu sunt impotriva acestei hotarari, dar cred ca incalca dreptul cetatenilor, garantat de lege. Consiliul Local trebuia sa nuanteze. In articolul 28 al Legii 50 se spune ca doar lucrarile executate fara autorizatie si care nu respecta planurile urbanistice pot fi demolate.

In celelalte cazuri, se aplica amenda. In plus, hotararea nu continea nici o aplicabilitate in timp. Nu poti demola o cladire construita acum 15 ani pe care o descoperi acum ca nu are autorizatie. Legea 50 arata clar ca se prescrie in 2 ani.

Am cerut modificarea, nuantarea hotararii pentru ca, in forma actuala, daca proprietarii o ataca in instanta, CL pierde si ar putea plati amenzi si cheltuieli de judecata. Daca Primaria si Consiliul Local decid sa nu tina cont de sesizarea noastra, este decizia lor, au acest drept.

Noi vom merge mai departe pe calea prevazuta de lege in contencios administrativ”, a declarat prefectul Alin Tise. Juristii din Primarie si secretarul municipiului se pare, insa, ca nu au impartasit deloc punctul de vedere al prefectului.

Ca atare, CL a decis, fara prea multe discutii, sustinerea ne-conditionata pentru textul HCL 405 din 13 iunie in forma initiala. Potrivit unor informatii de ultima ora, exista si posibilitatea ca presedintele de sedinta, Palfi Carol, sa fi citit trunchiat adresa trimisa de prefect, incercand, astfel, sa distorsioneze intentionat pozitia lui Alin Tise in fata Consiliului Local.