Lichidarea actiunilor la marile intreprinderi de stat si intrarea lor in patrimoniul privat mai are repercursiuni in viata angajatilor si dupa aproape un deceniu.

Muncitorii de la Uzinele Mecanice Timisoara (UMT) au fost printre primii care au iesit pe strazi in decembrie 1989, iar acum unii dintre ei se chinuie sa supravietuiasca in camarute de 16 metri patrati, in conditii insalubre, intr-un bloc darapanat, la marginea orasului. La inceput de secol XXI, ei sunt nevoiti sa traiasca precum in Evul Mediu.

Datorii la intretinere de 1,16 miliarde

Peste 150 de familii dintr-un bloc aflat in proprietatea UMT aveau termen pana astazi se evacueze cladirea. Fiecare dintre locatari a primit ordinul de evacuare in 14 iulie. Primii care trebuiau sa plece de buna-voie, la inceputul lunii august, au fost ei care au acumulat datorii la intretinere.

Chiriasii au reusit sa faca, in timp, o gaura de peste 1,16 miliarde lei vechi, unii dintre ei parasind imobilul fara a mai achita nimic. Conditiile in care traiesc acesti oameni te fac, insa, sa te miri ca unii isi mai si platesc chiriile sau intretinerea.

De anul trecut, din luna mai, familiile nu mai au apa calda si caldura, pentru ca au fost debransati. Acoperisul sta sa cada, toaletele sunt comune pentru fiecare etaj, dusul este, de fapt, o teava intr-un perete, din care curge doar apa rece, iar WC-urile turcesti sunt adevarate focare de infectie.

Ca sa se spele, locatarii incarca apa in bidoane si o transporta pana la baia comuna, pe holurile blocului. Mai mult, subsolul cladirii a devenit de mult groapa de gunoi, pana cand accesul a fost blocat cu un grilaj. Ici-colo, cate o familie si-a mai schimbat usa de la camera, dar majoritatea ar pica la o imbrancire mai dura.

"Platim chirie 1,2 milioane lei in fiecare luna. Stau aici de 7 ani si nu s-a facut nimic pentru noi in acest bloc. E strigator la cer in ce conditii traim. Asta-iarna am platit factura la curent 4-5 milioane lei, pentru ca ne-am incalzit cu caloriferul electric. Daca la iarna se da drumul la caldura, se sparg toate tevile.

Au venit sa repare WC-urile acum cateva luni, dar cand au vazut cat au de lucru au lasat-o balta si au plecat", a spus una dintre chiriase, Constanta Coconoiu.

Blocul a intrat in patrimoniul actionarului SC "Prompt" SA odata cu cumpararea pachetului majoritar la UMT. Conform unor angajati ai intreprinderii, uzina are acum datorii mari si ar dori sa vanda caminul pentru a achita aceste datorii. In bloc mai locuiesc circa 50 de angajati ai societatii, care platesc o chirie de 400.000 lei lunar.

Cei care nu sunt angajati, cum este cazul Constantei Coconoiu, achita 1,2 milioane lunar.

La aceste sume se adauga cheltuielile de intretinere. Atunci cand s-a decis vanzarea camerelor, s-a aplicat si un pret, care nu tine nicidecum cont de realitate: pentru etajul IV - 9.000 de euro, parterul si etajul III - 10.000 euro si etajele I si II - 10.500 de euro. In aceste conditii, cladirea ar valora peste 1,5 milioane euro.

Nu vor sa plateasca mai mult decat face

Desi traiesc in conditii mizere, oamenii ar fi de acord sa isi cumpere camarutele, dar nu la pretul cerut de proprietari, mai ales ca nimeni nu s-a aratat interesat sa le asigure un trai decent. Multi dintre chiriasi au apelat la banci pentru a se imprumuta de bani, dar nimeni nu ii poate ajuta, pentru ca nu au salariile destul de mari.

In plus, evaluatorii bancari au mentionat ca nici o camera nu merita mai mult de 1.000-2.000 de euro. Chiriasii sunt dispusi sa dea totusi 4-5.000 de euro, dar nu dublu, asa cum cere proprietarul. "Eu am 5,5 milioane salariu. Banca mi-a cerut 7 milioane.

Cu o rata de 68 de euro in fiecare luna, timp de 25 de ani, camera ar valora 20.400 de euro", a spus, la randul sau, Ludovic Nicolae P., chirias.

Mai mult, oamenii sunt revoltati pe actionarul amjoritar al SC "Prompt", Mihai Olariu, fost consilier judetean si membru al PNL, nu doar pentru ca le cere 300 de milioane de lei pentru o camera de 16 mp, ci si pentru ca nu vrea sa discute cu ei. "Ni s-a transmis ca nu fac nici un fel de facilitati nici macar pentru angajati si ca ei nu fac protectie sociala", a mai spus Constanta Coconoiu.

Disperati, oamenii au apelat si la Primarie, dar si-au dat seama ca nu au nici o sansa cand li s-a spus ca municipalitatea are peste 5.000 de cereri de locuinte. Chiriasii mai sustin ca administratia locala ar fi dispusa sa cumpere blocul, dar ca nu la exorbitantul pret care il cere UMT.

Actionarul majoritar al SC "Prompt" SA, Mihai Olariu, a refuzat, ieri, sa comenteze situatia locatarilor din caminul de pe strada Babadag. "Acum sunt la o inmormantare. In plus, nu stiu nimic de situatia acelor oameni", a declarat acesta.