Viitorii manageri de spital mureseni au trecut cu brio examenul de absolvire al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar, cea mai mica medie inregistrata fiind 8,08.

La testarea organizata la Targu Mures au participat 62 de cursanti, in timp ce, la nivel national numarul acestora a atins 900. Cursul este obligatoriu pentru cei care doresc sa participe in toamna la concursul de ocupare a functie de manager de unitate sanitara.

Conform conducerii Ministerului Sanatatii, cursul de doua luni a acoperit practic toata aria de cunostinte, incepand de la cele economice, juridice si terminand cu cele de comunicare, necesare unui manager modern. Testarile au fost sustinute vineri, simultan in cele sapte centre universitare: Bucuresti, Iasi, Cluj, Craiova, Timisoara, Constanta si Targu Mures.

Participantii au trebuit sa completeze un test-grila cu intrebari din mai multe domenii: Management si organizarea serviciilor de sanatate, Economie sanitara, Management financiar, Finantare bazata pe caz (DRG), Management de resurse umane, Managementul calitatii si evaluarea performantei, Audit intern si legislatie.

De asemenea, pentru a putea sustine testarea, fiecare participant a trebuit sa elaboreze si sa prezinte comisiei de examinare un plan de management al unui spital.

Cea mai mare nota a medicilor mureseni a luat-o managerul Spitalului Municipal din Reghin, Iuliu Moldovan, 9,80. Acesta este urmat, la egalitate, de Lucian Baila, directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, si Ovidiu Butuc, directorul Spitalului Municipal din Tarnaveni, ambii cu 9,76. "Cursul a fost extrem de util, iar examenul foarte serios. Sincer sa fiu ma asteptam la o nota mai mare", ne-a declarat Ovidiu Butuc.

Nici directorul Spitalului Orasenesc din Ludus, Iov Chisu, nu s-a lasat mai prejos, fiind notat cu 9,72. Aurelia Masca, directorul Spitalului Municipal din Sighisoara a luat 9,64, iar Nelu Luca, directorul Preventoriului de la Gornesti, 9,36. Marius Dohon, directorul economic al spitalului din Targu Mures, a fost notat cu 8,26.

Printre posibilii candidati la posturile care vor fi scoase la concurs in aceasta toamna se numara si Florin Buicu, notat cu 9,54, Sanda Copotoiu, 9,18, si Ladislau Schwartz, cu 9,12.

"Dintre participantii care au urmat cursul de management spitalicesc organizat de Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar la nivelul intregii tari, 913 au obtinut punctajul de promovare la examenul de absolvire si doar cinci nu au reusit nota de trecere", a declarat Florin Sologiuc, directorul SNSPMS.

Contestatiile se primesc la secretariatul SNSPMS sau prin fax, in limita a 24 de ore de la data afisarii rezultatelor.