2006 reprezinta pentru jucatorii de pe piata farmaceutica nu numai anul pre-integrare, dar si perioada in care incasarile au crescut, dupa o perioada de incertitudine.

Achitarea arieratelor din sistem, alocarea fondurilor mai mari pentru medicamentele compensate si gratuite, dar si pentru programele nationale si bolile cronice, au dus la o crestere usoara a pietei de medicamente, care a atins la jumatatea lui 2006 cifra de 725 de milioane de euro, cu 21 la suta mai mare comparativ cu aceeasi perioada a 2005.

Muresul ramane o piata buna pentru producatorii si distribuitorii de medicamente, atat prin reteaua extinsa de farmacii, cat si prin clinicile ce pastreaza renumele.

In timp ce marii producatori si distribuitori au primit sume importante dupa achitarea arieratelor, cei mai mici asteapta cu infrigurare intrarea in UE.

"Piata farmaceutica din Romania a crescut in ultima perioada in primul rand pentru ca s-au achitat partial arieratele din sistem. In plus, au fost alocate resurse suplimentare pentru plata medicamentelor compensate si gratuite.

Accesul populatiei la asistenta medicala primara si secundara a crescut in ultimele luni, la fel consumul de medicamente fara prescriptie medicala", a declarat Dragos Damian, director comercial Terapia Ranbaxy.

Compania, achizitionata in acest an de Ranbaxy pentru a deveni un centru important al producatorilor indieni in intentia lor de a se impune in Europa, are in plan o extindere considerabila in intreaga tara. "Judetul Mures si Targu Mures, in special, sunt piloni ai asistentei medicale din Romania si ai invatamantului medical romanesc.

Prin urmare, Terapia Ranbaxy are planuri importate in aceasta zona. Pana la sfarsitul anului, compania va avea 14 reprezentanti medicali in Targu Mures", a adaugat Damian.

Muresul, in top pentru Ozone

"Evolutia pietei farmaceutice din Romania este una normala. Piata este in continuare subfinantata, iar existenta unei cresteri reprezinta o evolutie fireasca", a declarat Florentin Scarlat, corporate affairs director al Ozone Laboratories.

Acesta sustine ideea ca sistemului public de sanatate s-au alocat fonduri mai mari in acest an fata de perioada anterioara, iar plata datoriilor istorice a avut un efect pozitiv asupra Ozone Laboratories. "Muresul reprezinta un judet important pentru compania noastra.

Din punct de vedere al vanzarilor, Ozone Laboratories are o cota de piata mai mare cu aproximativ 2 la suta pentru judetul Mures, raportata la cota de piata pe care compania o are in regiunea din care acest judet face parte (Zona Nord: Baia Mare, Satu Mare, Mures si Brasov)", spune Scarlat. Aceasta explicatie confirma alegerea Ozone in parteneriatul incheiat cu producatorul local Bioeel.

"Parteneriatul cu Bioeel Targu Mures reprezinta pentru Ozone Laboratories continuarea strategiei de subcontractare pe plan national a productiei de medicamente.

Bioeel este un producator care poate asigura standarde de calitate adecvate pentru medicamentele Ozone, iar Muresul reprezinta o regiune foarte importanta pentru piata farmaceutica datorita concentrarii foarte mari de producatori de medicamente", completeaza Florentin Scarlat.

Medicamente din afara

Calin Negulescu, country manager Lannacher, spune ca Transilvania nu este o piata la fel de importanta ca Bucurestiul, spre exemplu, pentru compania pe care o conduce, deoarece posibilii clienti apeleaza la relatiile din afara tarii pentru a achizitiona medicamente, in loc sa aleaga distribuitorii interni.

Negulescu nu este optimist nici in ceea ce priveste relatia de viitor cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate: "Exista mari probleme cu banii, la nivelul finantarii listei de compensate, spre exemplu. Cu toate ca reprezentantii ministerului spun ca noua lista de compensate este una reala si ca are acoperire financiara, nu cred sa fie asa. Din 1999, nici o lista de medicamente nu a avut".

In ceea ce priveste produsele de succes distribuite de Lannacher, Calin Negulescu numeste Thrombo ASS, aspirina de uz cardio, Tratul, un antireumatic ce contine diclofenac acid, deci este mai usor de asimilat de organism. "Si antiepilepticele merg bine, dar ar putea sa mearga si mai bine", adauga country manager Lannacher.

Reprezentantii medicali - esentiali

"In judetele in care avem reprezentanti medicali vanzarile sunt uniforme", confirma Nagy Ferencz, director general Vim Spectrum, strategia companiilor producatoare de a angaja tot mai multi distribuitori. "Unul dintre cele mai bine vandute produse este Fluoxinul, unul antimicotic solicitat des de clientii nostri", spune Nagy.

In ceea ce priveste vanzarea directa, rolul reprezentantilor medicali cu studii superioare si experienta in vanzari este unul unanim recunoscut de industria farmaceutica. Cu toate ca piata de retail a crescut cu 25 la suta in ultimii ani, facultatile de farmacie nu au modificat numarul de locuri pentru studenti.

Astfel, facultatile din Romania ofera 750 de absolventi de farmacie in fiecare an, in conditiile in care numarul farmaciilor este de peste 4.500. Situatia la nivel national poate fi extrapolata pe Mures, unde absolventii de farmacie sunt 60-70, iar numarul farmaciilor este de peste 100.

Firmele specializate in recrutarea personalului specializat semnaleaza insa ca absolventii nu constituie interes pentru marii producatori si distribuitori pentru ca nu au experienta in marketing, deoarece facultatile sunt deficitare la acest capitol, iar cursurile oferite nu constituie obligativitate.

Prea multe farmacii

"In Targu Mures exista prea multe farmacii, iar saracirea populatiei, in general, a dus la o scadere a vanzarilor in ultimul timp", a declarat Valeria Antonie, patron al lantului Belladonna. In 2006, farmacistii nu s-au mai plans de fondurile alocate de Casa. "In general, fondurile alocate de CJAS Mures au fost suficiente in ceea ce priveste compensatele si gratuitele", spune Antonie.

156 de farmacii au in judet contract incheiat cu CJAS Mures, iar alte cateva zeci functioneaza fara a elibera gratuite si compensate.

In 2006, CNAS a alocat programelor de sanatate 1.123,67 RON, fata de 800,16 milioane in 2005. Estimarea Casei a inclus si informatii cu privire la scaderea numarului bolnavilor cu tuberculoza, dar cresterea celor cu diabet.

Tocmai de aceea, Ministerul Sanatatii a elaborat o nota de fundamentare, prin care medicamentatia bolnavilor de diabet urmeaza sa fie prescrisa de medicul de familie pe baza datelor oferite de diabetolog, iar ridicarea medicamentelor sa fie realizata de la mai multe farmacii, creandu-se astfel o retea deschisa.

In plus, numarul bolilor cronice pentru care farmaciile elibereaza medicamente gratuite a crescut de la patru la unsprezece. "Valoarea de contract lunara a bolilor cronice este de 12-13 miliarde.

Pentru luna august, in functie de numarul de bolnavi cronici pe care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mures il are in evidenta, am alocat 12 miliarde", spune Anca Florea, director executiv al Directiei de Planificare, Dezvoltare si Relatii cu furnizorii CJAS Mures.

Dezvoltare si UE

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, liberalizarea preturilor si alinierea la normele si regulamentele europene creeaza stari diferite marilor jucatori de pe piata, in comparatie cu cei mici. Daca farmaciile mai au de asteptat legi noi, firmele specializate cunosc deja sistemul European, prin prisma colaborarilor existente sau pentru ca sunt detinute deja de mari producatori mondiali.

"Piata farmaceutica romaneasca se dezvolta puternic si in prezent, iar aceasta expansiune va continua si dupa integrarea in UE", apreciaza Dragos Damian, director comercial Terapia Ranbaxy.

Acesta motiveaza procesul de dezvoltare prin faptul ca Guvernul va fi obligat sa aloce sistemului sanitar sase la suta din PIB, conform reglementarilotr europene, dar si prin faptul ca puterea de cumparare a populatiei va creste in urmatoarea perioada. "Analistii sunt de parere ca piata de farmaceutice din Romania se va dubla pana in 2010", incheie Damian.

Florentin Scarlat, corporate affairs director al Ozone Laboratories, sustine trendul ascendent: "Piata farmaceutica va continua sa creasca si dupa momentul integrarii in Uniunea Europeana.

Ceea ce va aduce nou acest moment va fi o crestere a concurentei pe piata romaneasca, existand posibilitatea reala ca alti producatori de medicamente, care nu sunt prezenti in Romania in acest moment, sa intre pe aceasta piata".

Nu la fel de optimist este Calin Negulescu, country manager Lannacher, care este de parere ca jucatorii care nu au spatele asigurat de o multinationala vor trece printr-un adevarat test: "Integrarea in UE va insemna falimentul multora, deoarece preturile vor trebui sa se alinieze cu cele de afara".

Nagy Ferencz, directorul general Vim Spectrum, se bazeaza pe experienta ungara, dar sustine opinia conform careia micii producatori si distribuitori vor avea de traversat o perioada dificila: "Dupa integrarea in UE, piata din Ungaria nu a avut de suferit si sper ca acest lucru sa se intample si in Romania. Sper ca vom supravietui pe piata, chiar daca suntem un producator mai mic".

Nici farmacistii nu vor fi scutiti de legile UE si, implicit, de presiunea financiara a marilor producatori si distribuitori, care incep sa achizitioneze nu numai depozite, ci si farmacii pentru a constitui lanturi puternice. "Dupa 2007 vor fi infiintate cateva mari depozite in fiecare judet, iar fiecare farmacie va trebui sa se alinieze la normele europene.

Este important ca dupa integrare sa gandim cu capetele nostre ce este mai bine in sistemul romanesc, nu sa copiem totul de afara", precizeaza Valeria Antonie, farmacist.

Ministerul plateste, dar pune piciorul in prag

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a avut pe 16 august o intalnire cu echipa de conducere a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu reprezentantii Colegiului Farmacistilor, ai Patronatului Farmacistilor, precum si cu cei ai asociatiilor producatorilor, importatorilor si distribuitorilor de medicamente.

Intalnirea a avut ca scop analizarea situatiei unor datorii neachitate catre furnizori, producatori, importatori, distribuitori si farmacisti, datorii depistate ulterior actiunii de la sfarsitul anului 2005, cand a fost achitata o mare parte a arieratelor din sistem.

Partenerii de dialog au hotarat ca, pana la urmatoarea intalnire ce va avea loc in aceasta saptamana, MS va elabora un act normativ care sa cuprinda atat sumele aferente datoriilor recunoscute si insusite, cat si un calendar cu termene clare, la care vor fi achitate aceste datorii.

Sursa de finantare va fi asigurata de la Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, fondul de rezerva al CNAS, venituri proprii ale MS si venituri de la bugetul de stat. Eugen Nicolaescu si-a reafirmat deschiderea pentru dialog cu partenerii din mediul de afaceri si cei din sistemul sanitar pentru a se gasi solutii care sa rezolve situatia financiara din acest domeniu.

La intalnirea urmatoare va fi semnat si un protocol intre toti partenerii de dialog, in care va fi mentionat ca aceasta este ultima data cand MS va accepta sa plateasca sume care sunt realizate in alte conditii decat cele stabilite de parti.

Reprezentantii conducerii Terapia au semnat pe 2 august contractele de achizitie a doua companii farmaceutice, Pharmaplant si Promedic, ambele cu sediul in Bucuresti. Prin aceasta actiune, producatorul din Cluj isi consolideaza pozitia pe piata romaneasca si planifica o crestere cu 15 la suta a cotei de piata actuale.

Pharmaplant si Promedic sunt doua companii romanesti cu capital privat, avand o cifra de afaceri cumulata de 6,2 milioane USD si un numar de aproximativ 100 de angajati.