Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, s-a aflat, ieri, la Oradea, pentru a se intalni cu parlamentarii bihoreni ortodocsi. Subiectul intalnirii l-a constituit analizarea situatiei conflictuale dintre Biserica Ortodoxa si cea Greco-Catolica.

Intalnirea a avut loc la sediul Prefecturii, in prezenta prefectului Ilie Bolojan si a reprezentantilor Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului.

Asa cum era de asteptat, discutiile s-au purtat pe trei coordonate: patrimoniul care sta la baza conflictelor dintre ortodocsi si greco-catolici, Fundatia "Gojdu" si situatia pe plan local a disputelor dintre credinciosii celor doua biserici-surori.

Inaltul prelat crede ca toate eforturile de a se ajunge la o intelegere intre ortodocsi si greco-catolici au fost zadarnicite de pretentiile reprezentantilor Bisericii Unite cu Roma, care au refuzat sa faca vreo concesie in ceea ce priveste retrocedarile imobilelor detinute inainte de 1948.

"Ani de zile am purtat un dialog fratesc, care pana la urma a fost intrerupt, pentru ca nu ne-am mai inteles. Reprezentantii Bisericii Greco-Catolice ne-au prezentat lista cu revendicari, pe care, daca nu ii dadeam curs, insemna ca suntem dusmanii lor", a declarat Bartolomeu Anania.

In Bihor, acest cult a revendicat 861 de imobile, in timp ce Episcopia Ortodoxa a cerut doar 82. Mai mult, pe rolul instantelor se gasesc 15 procese in care cele doua biserici se judeca fie pentru paduri sau pasuni, fie pentru case parohiale sau biserici.

Pentru reglementarea situatiei privind retrocedarile, ortodocsii au solicitat parlamentarilor sa promoveze un proiect de lege care sa faca dreptate pentru ambele parti. "Sunt deja doua sau trei proiecte de lege elaborate de parlamentari. Dupa ce acestea vor fi finalizate, vom decide pe care il vom sustine", a mai spus mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Bartolomeu Anania a adaugat ca pana atunci s-a ajuns la o intelegere cu conducerea Bisericii Greco-Catolice pentru ca in localitatile in care exista conflicte interconfesionale, slujbele sa fie tinute alterna-tiv.

"Salutam decizia de a sluji alternativ"

Greco-catolicii bihoreni saluta decizia de slujire alternativa in biserici, dar sustin, in continuare, ca proprietatile trebuie sa le fie restituite in intregime.

Referitor la unul dintre proiectele de lege care prevede inapoierea bunurilor care le-au apartinut in functie de numarul de credinciosi, membrii acestui cult cred ca prin adoptarea unei astfel de norme se incalca cele mai elementare principii juridice.

"In pragul aderarii la UE, Romania trebuie sa respecte prevederile europene in domeniu. Singurele criterii care trebuie sa reglementeze proprietatea in tara noastra sunt cele stabilite de dreptul international si de Constitutia Romaniei.

Principiile dreptului de proprietate nu incumba nimic in plus (criterii de numar, sex, gen, apartenenta la o confesiune sau la un partid politic etc.), asa cum doreste Biserica Ortodoxa. Reglementarea proprietatii in functie de numarul de credinciosi a fost specifica tarilor din fosta Uniune Sovietica. Observam cu surprindere ca exista nostalgici ai comunismului in Romania.

Unii doresc sa intram in Europa, dar sa ne pastram atitudinea comunista", a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Florin Jula.

In ceea ce priveste dialogul, potrivit aceleiasi surse, partea ortodoxa a amanat in repetate randuri sa discute problema retrocedarilor, ba chiar a refuzat, de mai multe ori, slujirea alternativa. Din acest motiv, noua orientare, de acceptare a slujirii alternative, este considerata binevenita de greco-catolici.

Totusi, reprezentantul Episcopiei Greco-Catolice a mentionat ca este inacceptabil ca, in secolul XXI, in prag de aderare la UE, credinciosii din localitatea bihoreana Finis sa primeasca termene de retragere din locasul de cult "improvizat" intr-o sala de clasa.