Un grup de sateni din Alparea este in razboi cu intreaga conducere a Asociatiei de Pasunat si Padurit „Alparena” din localitate. Oamenii sustin ca indivizi fara scrupule incearca sa puna mana ilegal pe terenurile si padurea care le apartin de generatii. Cei acuzati, in schimb, sustin ca nu au comis nici o ilegalitate si ca ii vor actiona in judecata pe detractori.

Un presedinte pe care nu l-a ales nimeni

Gheorghe Belea, insotit de mai multi cetateni din sat, ne-a rugat sa aducem in atentia autoritatilor si a opiniei publice situatia tensionata care s-a creat in localitatea Alparea datorita dezinformarii si manipularii practicate de fostul presedinte al asociatiei locale constituita pentru reconstituirea dreptului de proprietate al satenilor asupra pasunii si padurii satesti.

"In 2003, un grup de cetateni din satul Alparea a infiintat Asociatia de Pasunat si Padurit «Alparena». Principalul promotor a fost Dumitru Malan. Dupa infiintarea asociatiei, Malan l-a luat ca ajutor pe Dumitru Mercea. Cand s-au facut actele asociatiei, Malan a fost exclus, printr-o smecherie, de Mercea din conducerea asociatiei, acesta din urma autonumindu-se presedinte.

Precizez ca, de fapt, Mercea nu a fost ales niciodata presedinte, in mod statutar. Treptat, Mercea i-a eliminat din conducerea asociatiei pe cei care il incomodau, pastrandu-i doar pe aceia care il ascultau.

Mercea impreuna cu Malan au intocmit un tabel cu membrii asociatiei de pasunat care au avut terenuri si padure, insa nu stim dupa ce criterii a fost intocmit tabelul, fiindca multi sateni indreptatiti nu au fost trecuti in evidentele asociatiei.

De numele altora, ca si Gligor Boros, care a disparut din sat cu multi ani in urma, a profitat Dumitru Mercea, care a revendicat terenul acestuia impreuna cu Dumitru Malan si Ioan Musca. Intr-una din colile funciare ale satului Alparea exista un Mierce Petru, cu care Dumitru Merce nu este nici un fel de ruda, insa acesta s-a instapanit pe terenul lui Mierce.

Tot Dumitru Mercea si-a intabulat terenul unor rude indepartate, Mut Florian si Pernes Dumitru. La una din adunarile generale ale asociatiei, s-a stabilit sa se dea lemne de foc din padurea asociatiei, pentru care batranii sa aiba prioritate.

La scurt timp, Dumitru Mercea a anuntat ca a obtinut lemne la pretul de 400.000 lei metru cub, oamenii s-au bucurat cand au aflat, insa lemnele au fost impartite preferential amicilor si rudelor lui Mercea. Acesta se comporta ca un patron, nu ca un presedinte de asociatie!”

O afacere „cetoasa” cu locuri de casa

"In sedinta asociatiei din martie 2004, Mercea a propus schimbarea conducerii asociatiei in mod ilegal. El a comis si un fals. Conform documentelor incheiate, Dunca Maria si Buzlea Dumitru au vandut o casa numitului Cuc Florian. Urmasii lui Dunca Maria sunt Sarb Pavel, Mudura Ana si Corb Maria, toti fiind decedati.

Cu toate acestea, Mercea a trecut-o in fals in contractul de cumparare pe sotia lui Cuc Florian, Cuc Maria, ca si cumparator. Cand a propus schimbarea conducerii asociatiei, Mercea i-a propus ca vicepresedinti pe Cuc Florian si Bogdan Teodor, desi el nu fusese ales statutar si nu avea nici o calitate.

Mercea si gasca lui au mai regizat o afacere spre propriul lor folos. Ei au propus sa se dea locuri de casa fiilor satului, dar intentiile lor erau necurate. Oamenii au cerut ca locurile de casa sa fie atribuite pe gratis, avand in vedere faptul ca terenul era, de fapt, al lor.

Cei interesati au depus cereri si, peste catva timp, au fost instiintati ca pentru un loc de casa trebuie sa plateasca 30 de milioane de lei. In 7 noiembrie 2005, oamenii lui Mercea din cadrul asociatiei au convocat adunarea pentru impartirea locurilor de casa in curte la un cetatean, au fost numarate 58 de cereri si s-a stabilit ca locurile sa fie atribuite prin tragere la sorti.

Intre timp, Mercea luase bani si de la alti oameni, care nu figurau printre cei 58 care depusese cereri. Intrebat de niste tineri care va fi statutul terenului ce li se va atribui, Mercea a raspuns ca «dupa ce il vor primi, il pot vinde daca au chef».

Atunci lumea a explodat si nu au fost de acord in ruptul capului ca terenul sa se vanda si au realizat ca Mercea si acolitii lui incearca sa profite de naivitatea lor. Practic, s-au incasat bani pe niste bilete scrise de mana, cu stampila asociatiei. Mercea a dezmembrat o parte din terenul asociatiei in 82 de parcele.

Unele pentru membrii de rand, de 897 mp, iar altele, pentru amicii si rudele lui Mercea, de 1979 mp. Parcelele cele mai bune nu au fost date pentru tragerea la sorti. Povestea cu locurile de casa este ridicola avand in vedere ca, in 10 ani, in Alparea s-au construit doar 35 de case. Oamenii au cumparat terenurile pentru loc de casa ca sa le revanda. Dumitru Mercea a dat locuri de casa cui a vrut el si cum a vrut.

In cele din urma, oamenii, satui de abuzurile sale, s-au revoltat si au hotarat ca Mercea trebuie schimbat. Au convocat o sedinta a adunarii generale a asociatiei, in data de 19 februarie a.c., la care au fost prezenti circa 200 de oameni, dintre care doar 98 erau membri. S-a decis schimbarea lui Mercea, iar acesta a predat stampila asociatiei.

In noiembrie 2005, Mercea a intocmit actele pentru eliberarea unor titluri de proprietate pentru sapte hectare de teren apartinand asociatiei. Ulterior, au fost eliberate alte titluri pentru 11 hectare de teren, unul dintre titluri este fals, titlul autentic este eliberat pe suprafata de 92 de hectare.

Dumitru Mercea, desi nu mai este presedinte, dezinformeaza si invrajbeste oamenii, el a vrut sa ii intabuleze pe cei din gasca lui pe locurile de casa promise din terenul asociatiei, ca sa le poata apoi vinde si sa pastreze banii pentru ei. El a facut demersurile pentru intabularea locurilor de casa, cu toate ca stia ca acestea nu pot fi scoase din indiviziune”.

Presedinte cu orice pret!

"In razboiul cu asociatia, Mercea a obtinut o ordonanta presedentiala pentru as face jocurile. El contesta faptul ca ar fi fost demis din functie in mod statutar, desi nu a fost niciodata ales presedinte conform prevederilor statutului asociatiei.

Mercea a blocat demersurile contestatarilor sai si le cere oamenilor bani, spunand ca toate cheltuielile cu dezmembrarea s-au ridicat la 108 euro pentru fiecare loc de casa, ceea ce este ridicol. El nu a cerut efectuarea vreunui studiu geologic sau geodezic.

Conducerea asociatiei putea da teren in concesiune, dar e absurd sa se vanda terenul asociatiei propriilor membri, care sunt si proprietari. Din noiembrie 2005 si pana in martie 2006, actele celor care au cerut locuri de casa si ale altor membri ale asociatiei au fost la el. Cu acestea, Mercea a facut mai multe falsuri.

In 20 iulie a.c., a fost organizata o alta sedinta a asociatiei, dar nu a fost statutara. Simtindu-se incoltit, Mercea a prezentat o procura falsificata, prezentand tabele pe care figurau oameni decedati, pentru a obtine locuri de casa pentru el. Ajutat de fostul sef de post de la Osorhei, Negrea, mutat disciplinar la Alparea, Mercea ii terorizeaza pe contestatarii sai.

Fara sa aiba nici un drept, Dumitru Mercea a umplut terenul atribuit oamenilor ca si loc de casa cu bolovani, ceea ce constituie infractiunea de tulburare in posesie. Noi, cei din Alparea, nu stim ce sa mai facem ca sa scapam de acest smecher profitor, care ne hartuieste prin tot felul de procese penale si civile”, ne-a declarat Gheorghe Bele.

"Basme” cu arbori genealogici

Cu mult tupeu, Mercea Dumitru neaga toate acuzatiile, sustinand ca nici usturoi n-a mancat si nici gura nu-i miroase. „Nu aveam cum sa ma pun singur presedinte! Am procesul verbal al adunarii generale din 20 martie 2004, la care au fost prezenti peste 150 de membri ai asociatiei, care au votat presedintele si tot consiliul de administratie.

Asociatia este in posesia a 305 ha de pasune si 140 ha de padure. Asociatia are circa 275 de membri, respectiv toti detinatorii de padure si pasune din Alparea. Nu toti au drept de vot, doar cei care au minim 27 de ari de teren, conform statutului”.

La acuzatia ca ar vrea sa acapareze terenurile altora, Mercea sustine ca nu a solicitat terenul nimanui. „Noi am mers la Primarie, iar Primaria, in baza Legii 247, a validat suprafata de pasune a asociatiei. Validarea se face pe baza arborelui genealogic, pana la gradul patru de rudenie.

Eu il mostenesc pe acest Mierce pe baza actelor! Pe bunicii mei i-a chemat Mierce, Mut si Pernes! Acest Belea are doar doua ari de pasune si nici nu are drept de vot! Cu lemnele de foc e in felul urmator: lucram in regim silvic, pe baza de tabel, de trei ani de zile! Se pot verifica tabelele la toata lumea care a primit lemne! Prin rotatie, toti membrii asociatiei primesc lemne.

Gheorghe Bele, in fiecare an a luat lemne de foc! Au primit loc de casa toti cei care detin pasune si au facut cerere, printre care si patru dintre copiii lui Bele”, mai spune omul.

Referitor la studiul geologic pentru terenul de sub viitoarele case, Mercea sustine ca acesta ar fi fost facut de o persoana care are teren in imediata apropiere. In ceea ce priveste scandalul cu locurile de casa, ex-presedintele asociatiei spune ca totul ar fi in regula. „Vom construi 80 de case pentru fiii satului! Preconizam sa dam chiar mai multe locuri de casa.

Terenul nu este al asociatiei, ci al lor. Asociatia are 305 hectare de pasune. In adunarea generala din 20 martie 2005, s-a hotarat atribuirea locurilor de casa dintr-un teren intravilan situat in mijlocul satului. Locurile de casa sunt date gratis, noi am perceput doar o taxa pentru demersurile facute pana la intabulare, adica proiect, masurare, dezmembrare.

Se pot scoate din indiviziune! Am dezmembrat terenul, fiecare parcela este intabulata. Am cerut scoaterea din indiviziune si suntem in proces cu ei. Am intabulat cele 80 de locuri de casa, au mai ramas ceva bani si acum le facem drumul”, explica „binefacatorul” Mercea.

Despre schimbarea din functie, el sustine ca nu s-a facut statutar si ca e in continuare presedinte. „S-a facut o sedinta in iulie, dar am atacat-o in instanta.

Eu nu tin cu orice pret sa fiu presedinte, predau maine actele si stampila, dar nu am cui! Cei care ma contesta au convocat o adunare populara, nu o adunare generala a asociatiei! In acea adunare au fost mai mult de jumatate insi care nu detin pasune si care sunt veniti in Alparea”, spune ex-presedintele.

"Eu sunt mic, nu stiu nimic!”

El mai sustine ca nu are nici un interes personal in afacerea cu locurile de casa „Detin mai multa pasune decat cei patru care au fost la dvs. sa reclame!

I-am dat in judecata pe cei ce m-au destituit ilegal, pentru ca nu au respectat statutul si pentru uzurpare de functie! Ma judec cu doi indivizi, care au in spate alti trei nemultumiti si e si normal sa fie si nemultumiri! Acest Bele Gheorghe, care este cel mai «inflamat», nu stiu ce are impotriva mea din moment ce patru dintre copiii lui au primit locuri de casa!”, spune Mercea.

In privinta impartirii „pe ochi frumosi” a locurilor de casa, Dumitru Mercea nu a avut o replica prea convingatoare. „Cu ce dovedesc ei ca cele mai bune locuri de casa le-am dat la prieteni, din moment ce toti cei 80 care au depus cereri si au achitat acea suma au primit teren?! Sigur, presupuneri se pot face, e normal sa fie si nemultumiri”.

Conflictul din Alparea este departe de a se stinge si finalul este inca incert. Certe sunt doar interesele murdare care roiesc in jurul terenurilor si padurii localnicilor, care, nedeprinsi cu smecheriile si cu escrocii, risca sa isi piarda in Justitie avutia lasata lor din tata-n fiu de generatii, datorita unor tertipuri de doi lei ale unor indivizi fara scrupule si coruptiei judecatorilor.